robot
Εκατομμύρια ανθρωποειδή ρομπότ ετοιμάζονται να μπουν σε εργοστάσια και αποθήκες, υπό την επίβλεψη γιγάντων της τεχνολογίας, αλλά τι θα γίνει με τους ανθρώπους;

Η νέα εργατική τάξη ίσως να μην φορά φόρμα εργασίας, αλλά καλώδια. Ανθρωποειδή ρομπότ με ικανότητα εκτέλεσης πολλαπλών εργασιών αναμένεται να αλλάξουν το βιομηχανικό τοπίο, σύμφωνα με αισιόδοξες εκτιμήσεις οικονομολόγων και τεχνοεπιστημόνων. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ρομπότ της γραμμής συναρμολόγησης, αυτά τα μηχανικά «πολυεργαλεία» φιλοδοξούν να προσαρμόζονται και να κινούνται όπως οι άνθρωποι – ή και καλύτερα.

Στα χαρτιά (και στις παρουσιάσεις), το ρομπότ Atlas της Boston Dynamics – το οποίο θα εργαστεί για πρώτη φορά σε εργοστάσιο της Hyundai μέσα στο 2025 – είναι δυνατότερο και αποδοτικότερο από έναν άνθρωπο. «Θα μπορεί να σηκώνει και να μεταφέρει βαριά αντικείμενα, πολύ δύσκολα για ανθρώπους», εξηγεί η εκπρόσωπος της εταιρείας Κέρι Νίλον. Όμως, μέχρι στιγμής η εταιρεία είναι φειδωλή ως προς τις λεπτομέρειες για τις πραγματικές του δυνατότητες.

Το Atlas δεν είναι μόνο του. Το Digit της Agility Robotics ήδη μεταφέρει κιβώτια σε αποθήκες, ενώ το δίποδο ρομπότ της Figure έχει σταλεί σε εμπορικούς πελάτες. Και καθώς η Apple, η Meta και άλλοι κολοσσοί της τεχνολογίας ερευνούν τις δικές τους εκδοχές ανθρωποειδών, οι επενδυτικές εκθέσεις προβλέπουν μια αγορά δισεκατομμυρίων: η Goldman Sachs μιλά για 38 δισ. δολάρια ως το 2035, ενώ η Morgan Stanley «βλέπει» ένα δισεκατομμύριο ρομπότ-εργάτες έως το 2050.

Ωστόσο, τα εμπόδια παραμένουν. Η Tesla του Έλον Μασκ είχε παρουσιάσει το Optimus με φαντασμαγορικές υποσχέσεις, μόνο που αποδείχθηκε… τηλεχειριζόμενο. Οι περιορισμοί στην εισαγωγή σπάνιων γαιών από την Κίνα δυσχεραίνουν ακόμη και τους πιο φιλόδοξους στόχους παραγωγής.

Και βέβαια, το ερώτημα που δεν λέει να φύγει εδώ και έναν αιώνα – από το «Μετρόπολις» του Φριτς Λανγκ μέχρι τις σημερινές αποθήκες της Amazon: θα αντικατασταθούν οι άνθρωποι; Παρά τις διαβεβαιώσεις για «συνεργασία ανθρώπου-μηχανής», ακόμα και όσοι επενδύουν στα ρομπότ παραδέχονται ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας θα είναι αναπόφευκτες. Ο ιδρυτής εταιρείας AI Αμίρ Χουσέιν το λέει ξεκάθαρα: «Θα χρειαστεί βασικό εισόδημα και νέα επαγγέλματα με επίκεντρο τον άνθρωπο».

Η ελπίδα για τη συνύπαρξη βρίσκεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Το νέο μοντέλο Gemini Robotics της Google DeepMind φιλοδοξεί να «εκπαιδεύσει» τα ανθρωποειδή ώστε να μαθαίνουν δεξιότητες εν κινήσει. Με άλλα λόγια, να αποκτήσουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα, το μεγάλο ατού του ανθρώπου στην εργασία. Αν το πετύχουν, ο διαχωρισμός μεταξύ εργάτη και μηχανής μπορεί να γίνει πιο θολός από ποτέ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αλλάζει στα σχολεία από Σεπτέμβριο: Τα νέα μαθήματα του 2025-2026

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/76

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paideias
Ανοιχτές θέσεις εκπαιδευτικών σε Ελληνόφωνα και Αγγλόφωνα τμήματα στην Κρήτη για το 2025-2026
Πρόσκληση εκπαιδευτικών για Ελληνόφωνα και Αγγλόφωνα Τμήματα στην Κρήτη
Ανοιχτές θέσεις εκπαιδευτικών σε Ελληνόφωνα και Αγγλόφωνα τμήματα στην Κρήτη για το 2025-2026
οπεκε
Νέοι διάλογοι-φωτιά για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να γ@@θεί ο υπουργός και όλοι, κανονίστε τα»
Νέοι διάλογοι έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το μεγάλο φαγοπότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Νέοι διάλογοι-φωτιά για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να γ@@θεί ο υπουργός και όλοι, κανονίστε τα»