Ο περιορισμένος αναπτυξιακός κύκλος των δοντιών μας
Σε αντίθεση με ορισμένα ζώα, όπως οι καρχαρίες και οι ελέφαντες, που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν νέα δόντια καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι άνθρωποι διαθέτουν μόνο μία μόνιμη οδοντική σειρά, η οποία περιορίζεται κατά την ενηλικίωση. Έτσι, όταν τα δόντια καταστρέφονται λόγω φθοράς ή άλλων παραγόντων, οι περισσότερες επιλογές θεραπείας περιορίζονται σε σφραγίσματα ή εμφυτεύματα, τα οποία είναι τεχνητές λύσεις και δεν επαναφέρουν τη φυσική λειτουργία των δοντιών.
Μια νέα και φυσική προσέγγιση: Αναγέννηση μέσω βλαστοκυττάρων
Ομάδα ερευνητών από το King’s College του Λονδίνου, μετά από πάνω από δέκα χρόνια έρευνας, φαίνεται να πλησιάζει την αναγέννηση των δοντιών μέσω εργαστηριακής καλλιέργειας. Αυτή η νέα τεχνολογία επιτρέπει την ανάπτυξη δοντιών από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, γεγονός που επιτρέπει την φυσική ενσωμάτωσή τους στη γνάθο, αποφεύγοντας τα προβλήματα που συνδέονται με τις παραδοσιακές τεχνητές λύσεις.
Ο Dr. Xuechen Zhang, συν-συγγραφέας και καθηγητής στο King’s College, εξηγεί ότι τα σφραγίσματα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω φθορά στα δόντια, ενώ τα εμφυτεύματα απαιτούν χειρουργική επέμβαση και μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία λόγω μη συμβατότητας με το οστό. Η νέα μέθοδος, ωστόσο, υπόσχεται να παράγει δόντια ισχυρότερα, με μεγαλύτερη διάρκεια και χωρίς τον κίνδυνο απόρριψης, προσφέροντας μια πιο φυσική, ανθεκτική και βιολογικά συμβατή λύση.
Βιοϋλικά που επικοινωνούν με τα κύτταρα του σώματος
Ένα από τα κλειδιά για αυτή την ανακάλυψη είναι η ανάπτυξη ενός ειδικού βιοϋλικού που επιτρέπει στα καλλιεργημένα οδοντικά κύτταρα να "επικοινωνούν" μεταξύ τους και να ενεργοποιούν τη διαδικασία σχηματισμού των δοντιών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συνεργασίες με το Imperial College για να αναπαράγουν με ακρίβεια το φυσικό περιβάλλον των κυττάρων, κάνοντάς τους ικανά να ανταλλάξουν τα κατάλληλα σήματα για την ανάπτυξή τους.
Η τεχνολογία επιτρέπει την αργή απελευθέρωση αυτών των σημάτων, κάτι που ήταν αδύνατο σε προηγούμενες προσπάθειες και το οποίο αναπαράγει τη φυσική διαδικασία του σώματος.
Δύο προσεγγίσεις για την εφαρμογή
Η ερευνητική ομάδα εξετάζει δύο βασικές προσεγγίσεις για την κλινική εφαρμογή της τεχνολογίας. Η πρώτη είναι η μεταμόσχευση νεαρών κυττάρων απευθείας στην περιοχή όπου λείπει το δόντι, για να αναπτυχθεί επί τόπου. Η δεύτερη είναι η πλήρης ανάπτυξη του δοντιού στο εργαστήριο, το οποίο στη συνέχεια θα εμφυτευθεί στον ασθενή.
Η Δρ. Ana Angelova Volponi, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σημειώνει ότι η αναγεννητική ιατρική έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τομέα της οδοντιατρικής. Αντί να βασιζόμαστε σε τεχνητά υλικά, όπως τα μεταλλικά εμφυτεύματα και οι οδοντοστοιχίες, η χρήση βλαστοκυττάρων και η αναγέννηση φυσικών δοντιών ανοίγει νέους ορίζοντες για την αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας και δομής του στόματος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ