elada
Η ελληνική γλώσσα έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε πλήθος γλωσσών και πολιτισμών, με πάνω από 5.000 λέξεις ελληνικής προέλευσης να εντοπίζονται διεθνώς. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι ονόματα αρκετών χωρών, συχνά μακρινών από την Ελλάδα, έχουν τις ρίζες τους στα ελληνικά.

Αργεντινή – Η χώρα του ασημιού

Το όνομα «Αργεντινή» προέρχεται από το λατινικό argentum (ασήμι), που με τη σειρά του έχει ρίζες στην ελληνική λέξη «άργυρος». Οι Ισπανοί εξερευνητές που έφτασαν εκεί τον 16ο αιώνα παρατήρησαν πως οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν ασημένια αντικείμενα, και πίστεψαν πως η περιοχή ήταν πλούσια σε αυτό το μέταλλο, δίνοντάς της την ονομασία που έχει μέχρι σήμερα.

Αζερμπαϊτζάν – Από την αρχαία πόλη Ατροπατένιο

Η ονομασία της χώρας συνδέεται με τον Ατροπάτη, έναν Πέρση αξιωματούχο που ίδρυσε την πόλη Ατροπατένιο μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το όνομα αυτού του ιστορικού προσώπου έφτασε μέχρι τις μέρες μας μέσω της ονομασίας του σύγχρονου Αζερμπαϊτζάν.

Αίγυπτος – Πιθανώς ελληνική σύνθεση

Ο Στράβων είχε αναφέρει ότι η λέξη «Αίγυπτος» είναι σύνθετη, προερχόμενη από τις λέξεις «Αγαίον» (Αιγαίο) και «Υπτίως» (κάτω), υποδηλώνοντας «η χώρα κάτω από το Αιγαίο». Παράλληλα, άλλη εκδοχή θέλει το όνομα να είναι ελληνική απόδοση της αιγυπτιακής φράσης Hut-ka-Ptah, που αναφερόταν στην πόλη Μέμφιδα.

Αιθιοπία – Το "καμένο πρόσωπο"

Το όνομα προέρχεται από τη λέξη «Αιθίωψ», συνδυασμό του ρήματος «αίθω» (καίω) και της λέξης «όψις» (πρόσωπο), αναφορά στον ηλιοκαμένο πληθυσμό της περιοχής κατά την αρχαιότητα.

Ερυθραία – Από την Ερυθρά Θάλασσα

Η χώρα πήρε το όνομά της από τη θάλασσα που την περιβρέχει, γνωστή στους αρχαίους Έλληνες ως Ερυθρά Θάλασσα λόγω του κοκκινωπού της χρώματος.

Γεωργία – Με ελληνική ρίζα

Η ονομασία της πιθανόν σχετίζεται με τον Άγιο Γεώργιο, αλλά βασίζεται και στην ελληνική λέξη «γεωργία» (καλλιέργεια γης), από όπου προέρχεται και το όνομα «Γεώργιος».

Ινδονησία, Μικρονησία, Πολυνησία – Από τη λέξη "νήσος"

Όλες οι χώρες που τελειώνουν σε «-νησία» οφείλουν το όνομά τους στην ελληνική λέξη «νήσος», που σημαίνει νησί. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε από Ευρωπαίους εξερευνητές και γεωγράφους για να περιγράψουν σύνολα νησιών.

Μάλτα – Ο τόπος του μελιού

Η ονομασία «Μελίτη» που έδωσαν οι αρχαίοι Έλληνες στη Μάλτα σχετίζεται με το άφθονο μέλι που παραγόταν στο νησί. Η ονομασία διατηρήθηκε και αναφέρεται συχνά σε ιστορικά κείμενα.

Μονακό – Με αναφορά στον Ηρακλή

Το όνομα Μονακό προέρχεται από τη φράση «Ηρακλής Μόνοικος», δηλαδή «ο Ηρακλής που κατοικεί μόνος». Σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχε εκεί ναός αφιερωμένος στον ημίθεο, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στη σύγχρονη ονομασία του λιμανιού, «Port Hercules».

Σκωτία – Η "χώρα του σκότους"

Υπάρχει θεωρία που υποστηρίζει ότι το όνομα «Σκωτία» προέρχεται από τη λέξη «σκότος», λόγω της περιορισμένης ηλιοφάνειας που παρατηρούσαν οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι στην περιοχή κατά την αρχαιότητα.

Φιλιππίνες – Από το ελληνικό «Φίλιππος»

Η ονομασία προέρχεται από τον βασιλιά Φίλιππο Β΄ της Ισπανίας, στον οποίο αφιερώθηκαν τα νησιά. Το ίδιο το όνομα «Φίλιππος» προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και σημαίνει «αυτός που αγαπά τα άλογα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

προσχολική αγωγή
Προσχολική Αγωγή & Εκπαίδευση: Πλήρες νομοθετικό πλαίσιο και νέες δράσεις ΥΠΑΙΘΑ στο δημόσιο διάλογο
Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση: Παράθεση του νομοθετικού πλαισίου και των δράσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στα πλαίσια...
Προσχολική Αγωγή & Εκπαίδευση: Πλήρες νομοθετικό πλαίσιο και νέες δράσεις ΥΠΑΙΘΑ στο δημόσιο διάλογο
plimmyrise_nipiagogeio
Παρουσίαση νομοθετικού πλαισίου και δράσεων του ΥΠΑΙΘ – Απάντηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο
Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση: Παράθεση νομοθετικού πλαισίου και δράσεων του Υπ. Παιδείας
Παρουσίαση νομοθετικού πλαισίου και δράσεων του ΥΠΑΙΘ – Απάντηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο
Πανελλήνιες: Οι σχολές με τις υψηλότερες βάσεις το 2020
Αυτός είναι ο “πρώτος των πρώτων” στις Πανελλαδικές 2025 με 19.640 μόρια - Στόχος του το ΕΜΠ
Ο κορυφαίος υποψήφιος του 2ου Επιστημονικού Πεδίου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025, συγκέντρωσε 19.640 μόρια - Πώς τα κατάφερε και ποιοι είναι οι...
Αυτός είναι ο “πρώτος των πρώτων” στις Πανελλαδικές 2025 με 19.640 μόρια - Στόχος του το ΕΜΠ