θάλασσα
Η θάλασσα στην αρχαία Ελλάδα: Πόσα ονόματα είχε;

Στην αρχαία ελληνική γλώσσα, η θάλασσα δεν είχε μόνο μία λέξη. Οι αρχαίοι Έλληνες, ως λαός στενά συνδεδεμένος με τη ναυσιπλοΐα και τη φύση, είχαν πλούσιο λεξιλόγιο για να περιγράψουν τις διαφορετικές καταστάσεις της θαλάσσιας επιφάνειας, κυρίως ανάλογα με την επίδραση του ανέμου και την όψη της.

Με άνεμο 0 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Γαλήνη».
Με άνεμο 1 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Αλσάλος».
Με άνεμο 2 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Θάλαττα ή Θάλασσα».

Με άνεμο 3 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Μύρα». Έτσι γεννιούνται οι λέξεις Λατ. Ιταλ: Mare, Γαλ: Mer, Ισπ. Πορτ.: Mar, Γερ: Meer, Ρωσ.: Mope, Φινλ.: Meri, Σλοβάκ.: Mora, Σλοβέν.: Morje, αλλά και Marin, Marina, Miror…. αλλά και Μαίρα (Νηρηίδα). Από αυτή και το εβραϊκό Μυριάμ = κυρά της θάλασσας. Σαν αντιδάνειο, το όνομα Μαρία η συλλογική μνήμη το μετέτρεψε νεότερα σε «Μαίρη», που είναι και ό αστέρας Σείριος. Μαρία, Μαρίνα, = θάλασσα. Από την ίδια λέξη και ρίζα της «Μύρα”, έχουμε τις «Μύριοι» πολλοί όπως η θάλασσα, αλλά και «Μυρμιδόνες».

Με άνεμο 4 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Πέλαγος». Έτσι έχουμε τις ονομασίες «Πελασγός» = πελαγίσιος, ταξιδευτής, Πελαγονία, Πελαγονική Χερσόνησος…

Με άνεμο 5 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Πόρος», από το αρχ. Ελλ. ρήμα «Πείρω» = διαπερνώ, μεταβαίνω απέναντι, περνώ θάλασσα. Αλλά με τι περνώ την θάλασσα; Με πλωτό «Μέσον” Ναῦς… Από το αρχ. Ελλ. ρήμα «Πείρω» έχουμε και τις λέξεις «Πειρατής», «Πειρατεία». Πόροι Αλός λέγονται οι θαλάσσιοι δρόμοι. Όποιος ήταν μέσα στον «Πόρο» (στο πέρασμα, στον θαλασσινό δρόμο) και η πρόθεση που το δηλώνει αυτό είναι το «εν» (εντός) ήταν «έν-πορος», «έμπορος». Από εκεί ξεκινά το εμπόριο. Γινόταν «Εύ-Πορος» πλούσιος δηλαδή, ή αν δεν μπορούσε να ασχοληθεί με την θάλασσα ήταν «Ά-πορος», δηλ. χωρίς τα πλούτη που προσφέρει η θάλασσα. Σε μια αρχαιοτάτη καταγραφή στις πινακίδες της Γραμμικής Β’ (Η Γραμμική Β’ είναι η πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας, μεταγενέστερη μορφή της Γραμμικής Α’, και χρησιμοποιήθηκε στη Μυκηναϊκή Περίοδο, από το 17ο ως τον 13ο αι. π.Χ.) εντοπίζουμε την λέξη «ΤΑ «- «ΛΑ»- «ΣΟ» – «ΠΟ» – «ΡΟ». Εναλλαγή των Του – Δου – Θου οδοντικών άηχων συμφώνων, είναι ο «Θαλασσοπόρος».

Με άνεμο 6 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Πόντος» έτσι έχουμε το «Ποντο-Πόρο» πλοίο, Πόντιους….

Με άνεμο 7 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Κλύδων». Έτσι έχουμε τον κλυδωνισμό.

Με άνεμο 8 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Άχα». Το Χάος (>χάfος), κατά τους Στωικούς εκ του Χέω = χύνω, άχα. Έτσι λοιπόν ταξιδεύει η λέξη και γίνεται Σουηδ. Δαν.: hav, Λατιν.: Aqua.

Με άνεμο 9 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Ρόθιον».

Με άνεμο 10 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Δόν – Δάν». Δόν -Δάν = Δόνησις. Ταξιδεύει και αυτή η λέξη και έχουμε την Τούρκ.: deniz, αλλά και εκ της «Σείσεως» συνώνυμο της «Δονήσεως» έχουμε Αγγλ.: «Sea», Ολλανδ.: «Zee», Νορβ.: Sjø.

Με άνεμο 11 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Βρύξ».

Με άνεμο 12 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Βρύχα». Αυτός που ήταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ήταν «Υπό Βρύχα» έτσι έχουμε το υποβρύχιο κλπ.

Αθάνατη και ΑρχΑγγελική η Ελληνική Γλώσσα μας!

 

ΠΗΓΗ: Άννα Τσιροπούλου Ευσταθίου «Ο ΕΝ ΤΗΙ ΛΕΞΕΙ ΛΟΓΟΣ» & «ΕΛΛΗΝ ΛΟΓΟΣ» και λεξικό LIDELL SCOTT.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλία
Τι σημαίνει "ντιλετάντης" και ποιον χαρακτηρίζει αυτή η σπάνια λέξη;
Μια ιταλική λέξη που μπήκε στην ελληνική γλώσσα για να περιγράψει τον ερασιτέχνη της τέχνης και της λογοτεχνίας – Συνδέεται με την ανώτερη τάξη και...
Τι σημαίνει "ντιλετάντης" και ποιον χαρακτηρίζει αυτή η σπάνια λέξη;