Thumbnail
Το λαχανικό αυτό ήταν τόσο αγαπητό στους Έλληνες, ώστε αρκετές πόλεις και ποτάμια περιοχών όπου αφθονούσε έλαβαν το όνομα του

Ευνοήθηκαν από τις πρόσφατες νεροποντές και επιτέλους άγγιξαν το επιθυμητό μέγεθος οι στρουμπουλοί μου Σιληνοί. Από εμφάνιση δεν τους λες και ωραίους, από νοστιμιά όμως σκίζουν – τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότεροι αναγνωρίζουν την αξία τους και στη χώρα μας. Με τη βοήθεια της τσάπας ξεριζώνω μια ντουζίνα, τους πλένω καλά με το λάστιχο και μετά βουρ για μαγείρεμα. Καθαρίζω δύο ρίζες, τις κόβω σε κομματάκια και τις ρίχνω, μαζί με μια χούφτα ψιλοκομμένα φύλλα τους, στην κατσαρόλα, όπου ήδη σιγοβράζουν πατάτες και καρότα. Η κουζίνα ευωδιάζει, η πιο αγαπημένη μου χειμωνιάτικη σούπα δεν θα αργήσει να σερβιριστεί. Με τις υπόλοιπες ρίζες, κάποια άλλη μέρα θα φτιάξω πουρέ και γιαχνί με πράσα. Πολύ νόστιμες επίσης γίνονται όταν τηγανίζονται παναρισμένες, αφού πρώτα βράσουν για να μαλακώσουν. 

Η γογγυλώδης σελινόριζα (Apium graveolens var. rapaceum) είναι μια ποικιλία σέλινου που εμφανίστηκε πριν από τέσσερεις αιώνες, σχεδόν ταυτόχρονα, από ό,τι γνωρίζουμε, με το σέλερι (var. dulce), που καλλιεργείται ευρύτατα για τους βλαστούς του. Μέχρι τότε, χρήση του άγριου σέλινου γινόταν κυρίως για θεραπευτικούς σκοπούς. Έτσι, στην αρχαιότητα αλλά και στο Βυζάντιο αρωμάτιζαν το στόμα με τους σπόρους του και παρασκεύαζαν τον ευστόμαχο και διουρητικό σελινίτη οίνο, προσθέτοντάς τους κοπανισμένους στον μούστο. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, πάλι, ήταν για πολλούς αιώνες περιζήτητοι οι σπόροι, τα φύλλα και η ρίζα του ως φάρμακα. Για χάρη της ιταλικής κουζίνας, όμως, οι καλλιεργητές, έπειτα από αλλεπάλληλες διασταυρώσεις, κατόρθωσαν να γλυκάνουν τη γεύση, να ξεθυμάνουν τη μυρωδιά και να «γεμίσουν» βαθμηδόν τους κούφιους μέχρι τότε βλαστούς. Φρόντιζαν επίσης να τους παραχώνουν για να μην πρασινίζουν, ώστε να εξευγενίζεται έτι περαιτέρω ο χαρακτήρας του. Τώρα αυτό γίνεται χωρίς κόπο, χάρη σε νέες ποικιλίες σέλερι που, ακόμα και αν λούζονται από τον ήλιο, τα κοτσάνια παραμένουν ωχροπράσινα. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι ότι, ενώ παλαιότερα ζεματιζόταν πριν καταναλωθεί, σήμερα τρώγεται και ωμό.

Προς μεγάλη χαρά όσων κάνουν δίαιτα, διότι, παρότι απολαυστικά τραγανό και πλούσιο σε ίνες, το σέλερι αποδίδει μόνο 16 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Δεν ισχύει πάντως ότι πρόκειται για τρόφιμο «αρνητικών θερμίδων» που αδυνατίζει, επειδή για να το χωνέψει ο οργανισμός μας ξοδεύει περισσότερη ενέργεια από όση εκείνο του προσφέρει. Μπάζει από παντού η θεωρία τούτη, οι ελπίδες όμως που γεννά διατηρούν ψηλά τη δημοτικότητά της. Αμφίβολη επίσης είναι η φημολογούμενη αποτοξινωτική ιδιότητα του χυμού του όταν πίνεται με άδειο το στομάχι, γνωρίζω πάντως πως, σε συνδυασμό με λίγο λεμόνι, είναι πολύ απολαυστικός.

Το βαρύοσμο άγριο σέλινο ήταν τόσο αγαπητό στους Έλληνες, ώστε αρκετές πόλεις και ποτάμια περιοχών όπου αφθονούσε έλαβαν το όνομα Σελινούς. 

Τεκμηριωμένη πάντως ιστορικά είναι η αλήθεια πως το βαρύοσμο (τούτο σημαίνει graveolens) άγριο σέλινο ήταν τόσο αγαπητό στους Έλληνες, ώστε αρκετές πόλεις και ποτάμια περιοχών όπου αφθονούσε έλαβαν το όνομα Σελινούς. Απολάμβανε επίσης σπουδαία αφροδισιακή φήμη, που ευνοήθηκε από την (παρετυμολογική) σύνδεσή του με τους Σιληνούς, τους λάγνους ακόλουθους του Διονύσου, των οποίων το σώμα είχε μορφή αλόγου ή τράγου.

Συνδέθηκε επίσης με χθόνιους μύθους και συχνά στεφάνωνε τεθλιμμένους συγγενείς σε νεκρικές πομπές. Το άγριο σέλινο επιβράβευε όμως και αθλητικά επιτεύγματα, καθώς ένα στεφάνι του ήταν το έπαθλο στα Νέμεα, τους πανελλήνιους αγώνες που διεξάγονταν σε ανάμνηση ενός αδικοχαμένου βασιλόπουλου, το οποίο δαγκώθηκε από ένα φίδι που παραμόνευε μέσα στα σέλινα. Όταν το συναντώ στις εξορμήσεις μου, δεν χορταίνω τη μυρωδιά από τα φυλλαράκια του. Θέλω εδώ και χρόνια να το καλλιεργήσω, δεν κατάφερα όμως μέχρι τώρα να μαζέψω ώριμο σπόρο του.

Το ήμερο σέλινο, πάλι, είναι φυτό που εύκολα προκόβει ακόμα και σε γλάστρα. Αν το σπείρετε νωρίς την άνοιξη σε γόνιμο χώμα και δεν ξεχνάτε πως απαιτεί τακτικά ποτίσματα, σας διαβεβαιώνω ότι για αρκετούς μήνες θα είστε αυτάρκεις σε ένα δημοφιλέστατο και κατεξοχήν ελληνικό μυρωδικό.


Πηγή: Kathimerini.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

folegandros
Η Φολέγανδρος του χειμώνα: Αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ανέβασε βίντεο κι έγινε viral
Την μαγευτική ομορφιά της χειμωνιάτικης Φολεγάνδρου αναδεικνύει ένα viral βίντεο από αναπληρώτρια εκπαιδευτικό.
Η Φολέγανδρος του χειμώνα: Αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ανέβασε βίντεο κι έγινε viral
daskalos
Αλλαγές στα Πειθαρχικά Συμβούλια: Ενίσχυση της διαφάνειας ή «εργαλείο» φίμωσης και καταστολής κάθε αντίθετης φωνής
Αλλαγές στα Πειθαρχικά Συμβούλια των Δημοσίων Υπαλλήλων: Ενα είδος ποινικού δικαστηρίου!
Αλλαγές στα Πειθαρχικά Συμβούλια: Ενίσχυση της διαφάνειας ή «εργαλείο» φίμωσης και καταστολής κάθε αντίθετης φωνής
mathitis
Σχολείο απαγορεύει στους γονείς να ενημερώνονται διαρκώς για τους βαθμούς των παιδιών ώστε να μειώσει το άγχος των μαθητών!
Οταν το άγχος των μαθητών «χτυπάει κόκκινο» εξαιτίας της πίεσης των γονιών για υψηλές βαθμολογικές επιδόσεις...
Σχολείο απαγορεύει στους γονείς να ενημερώνονται διαρκώς για τους βαθμούς των παιδιών ώστε να μειώσει το άγχος των μαθητών!
paidia-goneis.jpg
Σχολεία: Πότε ξεκινούν και πώς γίνονται οι εγγραφές σε Νηπιαγωγεία και Α' Δημοτικού 2025-2026- Οδηγός
Χρήσιμος οδηγός για τις εγγραφές των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και Α τάξη Δημοτικών σχολείων
Σχολεία: Πότε ξεκινούν και πώς γίνονται οι εγγραφές σε Νηπιαγωγεία και Α' Δημοτικού 2025-2026- Οδηγός