Συχνά πιστεύουμε ότι η αποφυγή γλυκών αρκεί για να διατηρήσουμε υγιή δόντια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, υπάρχουν τροφές που, παρότι θεωρούνται υγιεινές, μπορούν να προκαλέσουν φθορά στην αδαμαντίνη, τερηδόνα και ερεθισμούς στα ούλα.
«Η διατροφή επηρεάζει πολύ περισσότερο τη στοματική υγεία απ’ όσο φανταζόμαστε», σημειώνει ο δρ. Σάντιπ Σατσάρ. «Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο, αλλά είναι η καθημερινή διατροφή που καθορίζει το πόσο εκτεθειμένα είναι τα δόντια σε φθορά».
Οι τροφές–έκπληξη που βλάπτουν τα δόντια
Αποξηραμένα φρούτα: Συγκεντρώνουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων και κολλούν πάνω στα δόντια, τροφοδοτώντας τα βακτήρια της τερηδόνας.
Κρακεράκια και πατατάκια: Το άμυλο τους μετατρέπεται σε ζάχαρη και σχηματίζει κολλώδη υπολείμματα ανάμεσα στα δόντια.
Εσπεριδοειδή σε υπερβολή: Τα οξέα τους φθείρουν σταδιακά το σμάλτο, ειδικά όταν καταναλώνονται συνεχώς χωρίς ξέπλυμα.
Γιαούρτια με γεύσεις: Περιέχουν συχνά υψηλές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης που ακυρώνουν τη θρεπτική τους αξία για τα δόντια.
Μπάρες δημητριακών: Παρουσιάζονται ως υγιεινά σνακ, αλλά συνδυάζουν ζάχαρη και κολλώδη υφή που επιβαρύνουν τη στοματική κοιλότητα.
Πώς να περιορίσετε τη βλάβη
Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν χρειάζεται να αποκλείσουμε εντελώς αυτές τις τροφές, αλλά να τις καταναλώνουμε με μέτρο, να προτιμάμε τη λήψη τους μαζί με άλλα γεύματα και να τηρούμε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής. Η αυξημένη σιελόρροια που προκαλείται όταν τρώμε γεύματα βοηθά φυσικά στον καθαρισμό των δοντιών, μειώνοντας τη ζημιά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ