Υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους του ηλεκτρονικού εμπορίου τη δεκαετία του 1990 και είδε τη μετοχή και την αξία της να απογειώνεται τον Μάιο του 2000. Όταν όμως έσπασε η φούσκα του dot.com ήταν από τα μεγάλα θύματα.
Ο λόγος για την BroadVision, της οποίας οι μεγαλύτεροι πελάτες περιελάμβαναν πολιτείες και μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ και εταιρείες όπως οι Club Med, Gwinnett County, Pillsbury Winthrop, Rand McNally, RS Components.
Η απογείωση πριν την απότομη προσγείωση
Η BroadVision είχε ιδρυθεί το 1993 και το 1995 παρουσίασε τις καινοτόμες υπηρεσίες της ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η εταιρεία πέτυχε την εισαγωγή της στον Nasdaq την επόμενη χρονιά και είχε ενθουσιώδη αποδοχή.
Το 2000 εξαγόρασε την Interleaf και την ίδια χρονιά παρουσίασε το QuickSilver. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς η εταιρεία λογισμικού εμφάνιζε κεφαλαιοποίηση ύψους 23 δισ. δολαρίων. Δύο χρόνια αργότερα θα πάλευε για την επιβίωσή της.
Το ημερολόγιο έγραφε 29 Ιουλίου 2002 όταν είδε τη μετοχή της να βυθίζεται σε ιστορικό ρεκόρ και την κεφαλαιοποίησή της να έχει συρρικνωθεί στα 98 εκατομμύρια δολάρια.
Χάνοντας το 99,5% της αξίας της
Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι η εταιρεία εκείνη την ημέρα δεν άξιζε ούτε 0,5% σε σχέση με την προ διετίας αξία της. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η Broad Vision είχε 111 εκατ. δολάρια σε ρευστό, άμεσα διαθέσιμο σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Οι επενδυτές λοιπόν θεωρούσαν ότι ολόκληρη η εταιρεία και οι υπηρεσίες της άξιζαν λιγότερο από τα μετρητά που είχε στην κατοχή της – ένα φαινόμενο που στη χρηματιστηριακή γλώσσα περιγράφεται ως “trading below cash”. Πώς είναι αυτό εφικτό; Το ενεργητικό, οι προοπτικές, η διαχείριση και ο λεγόμενος «αέρας» αξιολογούνται ότι έχουν… αρνητικό άθροισμα. Είναι μία κατάσταση στην οποία αξίζεις περισσότερο «νεκρός», παρά ζωντανός. Η μετοχή της διεγράφη για ένα διάστημα από τον Nasdaq.
Οι σημερινοί φόβοι για αναταράξεις αλά φούσκα dot.com
Η Broad Vision έφτασε απότομα στον «θάνατο» και τελικά… αναστήθηκε. Ήταν μεταξύ των εταιρειών που κατάφεραν να ανακάμψουν από την μεγάλη κρίση της φούσκας του dot.com. Η ιστορία της παραμένει διδακτική – ειδικά σήμερα, καθώς επιστρέφουν στο προσκήνιο οι φόβοι για μία νέα φούσκα στην χρηματιστηριακή αγορά, με επίκεντρο και πάλι την τεχνολογία.
Οι εντυπωσιακές επιδόσεις της αγοράς μετοχών παγκοσμίως οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Το πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα είναι βεβαίως η Nvidia, με κέρδος 4.300% σε μία πενταετία.
Ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης της αμερικανικής αγοράς μετοχών έχει δει την αξία του να ενισχύεται κατά περισσότερο από 50% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου 2022 έως σήμερα. Ο Nasdaq, στον οποίο έχουν μεγαλύτερο βάρος οι τεχνολογικές μετοχές, καταγράφει κέρδη 70% από τα τέλη του 2022.
Ο τεχνολογικός κλάδος έχει δει το μερίδιό του στη συνολική κεφαλαιοποίηση του S&P 500 να ανεβαίνει στο 32%, σύμφωνα με την LSEG Datastream. Είναι ένα στοιχείο που επίσης ξυπνά μνήμες από το 2000, όταν το μερίδιο του κλάδου είχε σκαρφαλώσει στο 35%. Όλα αυτά χτυπούν καμπανάκι κινδύνου.
Πηγή: Η Ναυτεμπορική
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/9
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη