LIPOSKOILIA
Ο άγνωστος κίνδυνος ακόμα και για όσους είναι σχετικά αδύνατοι

Το λίπος γύρω από το μεσαίο τμήμα του κορμού ενός ατόμου μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για την υγεία του, ακόμη και αν αυτό το άτομο δεν είναι παχύσαρκο ή πολύ υπέρβαρο, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2015 στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Εκεί αναφέρεται ότι οι άνθρωποι που έχουν κανονικό βάρος, αλλά έχουν και λίπος γύρω από τη μέση τους, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από ό, τι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αλλά έχουν πιο ομοιόμορφα κατανεμημένο το λίπος σε όλο το σώμα τους.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από επιμέρους έρευνες επάνω σε συνολικά 15.184 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 90 ετών. Οι συμμετέχοντες είχαν περίπου 14 χρόνια παρακολούθησης των δεδομένων τους, τα οποία οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για να δουν το πώς ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις και ο συνολικός κίνδυνος θανάτου σχετίζονται με την κατανομή του λίπους στο σώμα, ανεξάρτητα από την ποσοστιαία ποσότητα του λίπους στο σώμα.

Ο ρόλος του ΔΜΣ

Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, αλλά “κεντρική παχυσαρκία” -δηλαδή με κανονικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), αλλά με μεγάλη αναλογία μέσης-γοφών- έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που έχουν υψηλό ΔΜΣ, αλλά μια πιο ομοιόμορφη κατανομή του λίπους (δηλαδή χαμηλότερη αναλογία μέσης-γοφών).

Αν και η συγκεκριμένη έρευνα δεν σχεδιάστηκε για να προσδιοριστεί το “γιατί” συμβαίνει αυτό, οι συντάκτες εικάζουν ότι ο πιο πιθανός “ένοχος” είναι το σπλαχνικό λίπος, δηλαδή εκείνο που αποθηκεύεται γύρω από την κοιλιά.

Αυτό πιστεύεται ότι είναι περισσότερο μεταβολικά επικίνδυνο από το υποδόριο και μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή. Είναι πιθανό οι άνθρωποι με περισσότερο σπλαχνικό λίπος να βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά και άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο θνησιμότητας.

Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκοι με βάση το ΔΜΣ μπορεί να έχουν μεγαλύτερες ποσότητες υποδόριου λίπους στα ισχία και τα πόδια. Αυτό είναι λίπος που συνδέεται με ένα πιο υγιές μεταβολικό προφίλ, υποστηρίζουν οι συγγραφείς της μελέτης. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την απροσδόκητη βελτίωση της επιβίωσης σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, σε σύγκριση με πιο αδύνατα άτομα που έχουν, ωστόσο, πολύ κοιλιακό λίπος.

Πηγή: Iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

toyrkoi
Πόσο «Τούρκοι» είναι οι σημερινοί κάτοικοι της Τουρκίας σε σχέση με τους μεσαιωνικούς προγόνους τους
Μια πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα ανέδειξε τον βαθμό γενετικής συγγένειας ανάμεσα στους σύγχρονους Τούρκους και στους Τούρκους του Μεσαίωνα,...
Πόσο «Τούρκοι» είναι οι σημερινοί κάτοικοι της Τουρκίας σε σχέση με τους μεσαιωνικούς προγόνους τους
Νίκος Παπαϊωάννου
Υφυπ. Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου: Στο τραπέζι πειθαρχικές συνέπειες για τα Πανεπιστήμια
Κυρώσεις αναμένεται να προβλέπονται και για τα ίδια τα πανεπιστήμια, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις νέες ρυθμίσεις.
Υφυπ. Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου: Στο τραπέζι πειθαρχικές συνέπειες για τα Πανεπιστήμια
krasi
Από τον αμπελώνα στο ποτήρι: Πώς τα PFAS εισβάλλουν στο κρασί μας
Μια πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα αποκάλυψε ότι κανένα από τα δείγματα κρασιών που εξετάστηκαν δεν ήταν απαλλαγμένο από τριφθοροξικό οξύ (TFA), ένα...
Από τον αμπελώνα στο ποτήρι: Πώς τα PFAS εισβάλλουν στο κρασί μας
κοτόπουλο
Πιο επικίνδυνο κι από κόκκινο κρέας; Η αλήθεια για την υπερβολική κατανάλωση κοτόπουλου
Παρά το γεγονός ότι το κοτόπουλο κατατάσσεται συχνά ως μία από τις πιο υγιεινές πηγές ζωικής πρωτεΐνης, νέες μελέτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου...
Πιο επικίνδυνο κι από κόκκινο κρέας; Η αλήθεια για την υπερβολική κατανάλωση κοτόπουλου