Το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΣΟΚΠΠ) διοργανώνει την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2025 μια σημαντική εκδήλωση διαλόγου με θέμα «Γεωπολιτικές Εξελίξεις Ελληνικού Ενδιαφέροντος – Προκλήσεις και Προοπτικές», η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών, πολιτικών και πολιτών.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών (Κτίριο Διοίκησης) στις 18:00, με την παρουσία κορυφαίων προσωπικοτήτων της πολιτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Κορυφαίοι ομιλητές
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν δύο εξέχουσες προσωπικότητες:
Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, ο οποίος θα αναλύσει τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα τα ελληνικά συμφέροντα.
Ντόρα Μπακογιάννη, Πρόεδρος Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής, η οποία θα τοποθετηθεί για τις προκλήσεις και στρατηγικές προοπτικές της Ελλάδας στον διεθνή στίβο.
Η παρουσία τους προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκδήλωση, καθώς συνδυάζει εμπειρία από την πολιτική σκηνή και την ακαδημαϊκή ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής.
Συντονισμός και χαιρετισμοί
Τον χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας, ενώ το συντονισμό της συζήτησης θα αναλάβει ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μάγνης, διασφαλίζοντας την ομαλή ροή και την εστίαση στα σημαντικότερα θέματα.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΟΚΠΠ, Σταύρος Α. Κουμπιάς, τόνισε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν καλύτερα τις γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και να προσεγγίσουν τις στρατηγικές επιλογές της χώρας μέσα από έναν διάλογο υψηλού επιπέδου.