Πολλοί πιστεύουν ότι τα μπαχαρικά πρέπει να βρίσκονται ακριβώς πάνω από την κουζίνα, για να τα έχουν «στη στιγμή» στο μαγείρεμα. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτή η πρακτική μπορεί να αποδειχθεί… καταστροφική για τη γεύση τους!
Η θερμότητα τους «κλέβει» το άρωμα
Τα μπαχαρικά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες. Όταν τοποθετούνται πάνω από το μάτι της κουζίνας ή τον φούρνο, η συνεχής εναλλαγή θερμοκρασίας μειώνει τα αιθέρια έλαιά τους, δηλαδή τα φυσικά αρώματα και τη γεύση που τα κάνουν μοναδικά.
Ένα μπαχαρικό που κανονικά διατηρείται μήνες, μπορεί να χάσει την έντασή του μέσα σε εβδομάδες.
Η υγρασία τα σαμποτάρει
Κατά το μαγείρεμα, ατμός και υγρασία γεμίζουν τον χώρο γύρω από την κουζίνα. Τα μπαχαρικά που βρίσκονται εκεί μπορεί να σβολιάσουν, να χάσουν την υφή τους ή ακόμα και να μουχλιάσουν, ειδικά αν φυλάσσονται σε ανοιχτά ή μη αεροστεγή βαζάκια.
Το φως είναι ο «αόρατος εχθρός»
Αν τα μπαχαρικά είναι σε διάφανες συσκευασίες σε ανοιχτό ράφι, το φως επιταχύνει την αλλοίωση. Ο συνδυασμός θερμότητας, υγρασίας και φωτός είναι ο χειρότερος εχθρός τους, μειώνοντας δραματικά το άρωμα και τη γεύση τους.
Πώς να τα φυλάτε σωστά
Επιλέξτε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό σημείο, μακριά από θερμαντικές πηγές.
Χρησιμοποιήστε σκούρα γυάλινα βαζάκια με αεροστεγές καπάκι.
Αποφύγετε να τα τοποθετείτε ακριβώς πάνω από την κατσαρόλα.
Αλλάζετε τα μπαχαρικά σας κάθε 6–12 μήνες για μέγιστη ένταση γεύσης.
Λίγη προσοχή στην αποθήκευση και λίγη οργάνωση μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στη γεύση των φαγητών σας. Τα μπαχαρικά σας αξίζουν καλύτερη μεταχείριση από… το ράφι πάνω από τη φωτιά!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ