klimt
Χαμένος πίνακας του Γκούσταβ Κλιμτ πουλήθηκε για 30 εκατ. ευρώ – Αμφιβολίες για την προέλευσή του

Πίνακας του Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ που θεωρούνταν «χαμένος» και ανακαλύφθηκε πρόσφατα, μετά από έναν αιώνα στη Βιέννη, πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 30 εκατ. ευρώ. Παρότι ένα από τα τελευταία έργα του μεγάλου ζωγράφου δεν επαλήθευσε τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Το ημιτελές «Πορτραίτο της Δεσποινίδας Λίζερ» (1917), ήταν παραγγελία μίας οικογένειας Αυστριακών Εβραίων βιομηχάνων, η οποία ανατέθηκε στον ζωγράφο έναν χρόνο πριν από τον θάνατο του.

klimt

Ωστόσο, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον πίνακα, ειδικά όσον αφορά την τύχη του κατά τη ναζιστική περίοδο, ενώ η ταυτότητα της γυναίκας στο πορτρέτο παραμένει επίσης μυστήριο.

Το πορτρέτο απεικονίζει μία νεαρή γυναίκα, τέκνο εξέχουσας βιεννέζικης οικογένειας, μέλη της οποίας ήταν οι βιομήχανοι αδελφοί Adolf και Justus Lieser και κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, απεικονίζει μια από τις κόρες των δύο αδελφών. Οι ιστορικοί τέχνης Thomas Natter και Alfred Weidinger υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το πορτρέτο της Margarethe Constance Lieser, κόρης του Adolf.

Αλλά ο οίκος δημοπρασιών im Kinsky στη Βιέννη, ο οποίος έθεσε σε δημοπρασία το έργο, εκτιμά ότι θα μπορούσε επίσης να απεικονίζει μια από τις δύο κόρες του Justus Lieser και της συζύγου του Henriette. Εξέχουσα προστάτιδα των τεχνών, η Henriette, η οποία ήταν γνωστή ως Lilly, πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Οι κόρες της, Helene και Annie, επέζησαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση, η νεαρή γυναίκα -όποια κι αν ήταν- επισκέφτηκε το στούντιο του Κλιμτ εννέα φορές τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1917. Ο Κλιμτ έκανε τουλάχιστον 25 προκαταρκτικές μελέτες και πιθανότατα άρχισε να ζωγραφίζει το πορτρέτο τον Μάιο του ίδιου έτους. Όταν πέθανε από εγκεφαλικό τον επόμενο Φεβρουάριο, ο πίνακας βρισκόταν ακόμα στο ατελιέ του -με μερικά μικρά μέρη να παραμένουν ημιτελή. Στη συνέχεια δόθηκε στην οικογένεια Lieser.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ξυλοδαρμος
Σοκ στο Κερατσίνι: Συνελήφθη άνδρας για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του – Η περιγραφή της 46χρονης σοκάρει
Συναγερμός στις Αρχές μετά την καταγγελία της 46χρονης γυναίκας για ενδοοικογενειακή βία
Σοκ στο Κερατσίνι: Συνελήφθη άνδρας για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του – Η περιγραφή της 46χρονης σοκάρει
σχολικό
«Μην τραγουδάς, μην μιλάς, μην κουνιέσαι»: Καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά σε σχολικό λεωφορείο ιδιωτικού σχολείου
Γονείς καταγγέλλουν αντιπαιδαγωγική στάση οδηγού και συνοδού – Ανεπαρκής η αντίδραση της διεύθυνσης
«Μην τραγουδάς, μην μιλάς, μην κουνιέσαι»: Καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά σε σχολικό λεωφορείο ιδιωτικού σχολείου
cinema
Ξεκινά η μαγεία του θερινού σινεμά στον κήπο του Ζαππείου – Η ΑΙΓΛΗ ανοίγει και πάλι τις πόρτες της
Η ΑΙΓΛΗ επιστρέφει την Πρωτομαγιά στον κήπο του Ζαππείου, προσφέροντας κινηματογραφικές βραδιές με άρωμα καλοκαιριού, ρετρό ατμόσφαιρα και τεχνολογία...
Ξεκινά η μαγεία του θερινού σινεμά στον κήπο του Ζαππείου – Η ΑΙΓΛΗ ανοίγει και πάλι τις πόρτες της