φυτα
Βίντεο αποκαλύπτει πως τα φυτά μιλάνε και φωνάζουν «βοήθεια» - Δείτε το βίντεο

Τα φυτά που καταπονούνται - είτε από την έλλειψη νερού είτε επειδή τα... πετσοκόβουμε - παράγουν θορύβους, σαν κάτι να σκάει ή να κάνει κλικ, σε υπερηχητικές συχνότητες εκτός του εύρους της ανθρώπινης ακοής, οι οποίοι αυξάνονται όταν το φυτό στρεσάρεται.

Αυτό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2023, θα μπορούσε να είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα φυτά επικοινωνούν την αγωνία τους! 

Όπως τονίζει η εξελικτική βιολόγος Lilach Hadany του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, «ακόμη και μέσα στην απόλυτη ησυχία, υπάρχουν στην πραγματικότητα ήχοι που δεν ακούμε και αυτοί οι ήχοι μεταφέρουν πληροφορίες. Υπάρχουν ζώα άλλωστε που μπορούν να ακούσουν αυτούς τους ήχους, οπότε υπάρχει η πιθανότητα μεγάλης ακουστικής αλληλεπίδρασης».

Τα φυτά υπό πίεση δεν είναι τόσο παθητικά όσο νομίζαμε. Υποβάλλονται σε μερικές αρκετά δραματικές αλλαγές, μία από τις πιο αντιληπτές από τις οποίες (για εμάς τους ανθρώπους, τουλάχιστον) είναι η απελευθέρωση μερικών πολύ ισχυρών αρωμάτων. Μπορούν επίσης να αλλάξουν το χρώμα και το σχήμα τους.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να στείλουν σήμα κινδύνου σε άλλα φυτά που βρίσκονται κοντά, τα οποία σε απάντηση ενισχύουν τη δική τους άμυνα - ή ακόμη και να προσελκύσουν ζώα για να αντιμετωπίσουν τα παράσιτα που μπορεί να βλάπτουν το φυτό.

Ωστόσο, το κατά πόσον τα φυτά εκπέμπουν άλλου είδους σήματα - όπως ήχους - δεν έχει διερευνηθεί πλήρως. Πριν από μερικά χρόνια, η Hadany και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι τα φυτά μπορούν να ανιχνεύσουν τον ήχο. Το λογικό επόμενο ερώτημα που τέθηκε ήταν αν μπορούν παράλληλα να τον παράγουν.

Για να το διαπιστώσουν, κατέγραψαν ντοματιές και καπνά σε διάφορες συνθήκες. Αρχικά, κατέγραψαν φυτά χωρίς στρες, για να πάρουν μια βασική γραμμή. Στη συνέχεια κατέγραψαν φυτά που ήταν αφυδατωμένα και φυτά που είχαν κοπεί τα στελέχη τους. Οι ηχογραφήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν αρχικά σε ηχομονωμένο ακουστικό θάλαμο και στη συνέχεια σε κανονικό περιβάλλον θερμοκηπίου.

Στη συνέχεια, εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να διακρίνει τον ήχο που παράγεται από μη καταπονημένα φυτά, αλλά και από κομμένα και αφυδατωμένα φυτά.

Οι ήχοι που εκπέμπουν τα φυτά είναι μοιάζουν με κάτι που σκάει ή κάνει «κλικ» σε συχνότητα πολύ υψηλή για να τους αντιληφθεί ο άνθρωπος, ωστόσο είναι ανιχνεύσιμοι σε ακτίνα άνω του ενός μέτρου (3,3 πόδια). Τα φυτά που δεν αγχώνονται δεν κάνουν καθόλου θόρυβο - απλά... αράζουν, κάνοντας τη συνηθισμένη τους δουλειά.

Αντίθετα, τα φυτά που βρίσκονται σε κατάσταση στρες είναι πολύ πιο θορυβώδη, παράγοντας κατά μέσο όρο έως και περίπου 40 «κλικ» ανά ώρα, ανάλογα το είδος. Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές πως το ίδιο ισχύει και με τα φυτά που στερούνται νερό: Αρχίζουν να κάνουν περισσότερα «κλικ» πριν εμφανίσουν ορατά σημάδια αφυδάτωσης, οι ήχοι αυξάνονται όσο το φυτό γίνεται πιο ξερό, πριν υποχωρήσουν όταν πια μαραίνεται.

Η ομάδα εξέτασε παράλληλα μια μεγάλη ποικιλία φυτών και διαπίστωσε ότι η παραγωγή ήχων φαίνεται να είναι μια αρκετά κοινή δραστηριότητα των φυτών. Το σιτάρι, το καλαμπόκι, το σταφύλι, ο κάκτος και το κολοκύθι καταγράφηκαν να κάνουν θόρυβο.

Πηγή: dnew.gr, Science Alert

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kataskinosi-paidia.jpg
Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα vouchers - Oι δικαιούχοι και τα κριτήρια
Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για τις αιτήσεις δικαιούχων έως τις 12 Μαΐου και ώρα 23:59
Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα vouchers - Oι δικαιούχοι και τα κριτήρια
kimolia_6.jpg
Νέοι Μόνιμοι Διορισμοί Εκπαιδευτικών 2024: Πίνακες των οργανικών κενών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Κάλυψη όλων των οργανικών κενών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Νέοι Μόνιμοι Διορισμοί Εκπαιδευτικών 2024: Πίνακες των οργανικών κενών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
foto_education_notebook_phone_alfavita.jpg
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Τα κριτήρια για την επιλογή Διευθυντών και Υποδιευθυντών
Σε ΦΕΚ η απόφαση για τα κριτήρια για την επιλογή Διευθυντών και Υποδιευθυντών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Τα κριτήρια για την επιλογή Διευθυντών και Υποδιευθυντών
panelladikes_02
Πανελλήνιες 2024: Τι προβλέπεται για τα έξοδα μετακίνησης-διαμονής των υποψηφίων
Κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής υποψηφίων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις- Αφορά υποψηφίους που εξετάζονται σε άλλη...
Πανελλήνιες 2024: Τι προβλέπεται για τα έξοδα μετακίνησης-διαμονής των υποψηφίων