φυτα
Βίντεο αποκαλύπτει πως τα φυτά μιλάνε και φωνάζουν «βοήθεια» - Δείτε το βίντεο

Τα φυτά που καταπονούνται - είτε από την έλλειψη νερού είτε επειδή τα... πετσοκόβουμε - παράγουν θορύβους, σαν κάτι να σκάει ή να κάνει κλικ, σε υπερηχητικές συχνότητες εκτός του εύρους της ανθρώπινης ακοής, οι οποίοι αυξάνονται όταν το φυτό στρεσάρεται.

Αυτό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2023, θα μπορούσε να είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα φυτά επικοινωνούν την αγωνία τους! 

Όπως τονίζει η εξελικτική βιολόγος Lilach Hadany του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, «ακόμη και μέσα στην απόλυτη ησυχία, υπάρχουν στην πραγματικότητα ήχοι που δεν ακούμε και αυτοί οι ήχοι μεταφέρουν πληροφορίες. Υπάρχουν ζώα άλλωστε που μπορούν να ακούσουν αυτούς τους ήχους, οπότε υπάρχει η πιθανότητα μεγάλης ακουστικής αλληλεπίδρασης».

Τα φυτά υπό πίεση δεν είναι τόσο παθητικά όσο νομίζαμε. Υποβάλλονται σε μερικές αρκετά δραματικές αλλαγές, μία από τις πιο αντιληπτές από τις οποίες (για εμάς τους ανθρώπους, τουλάχιστον) είναι η απελευθέρωση μερικών πολύ ισχυρών αρωμάτων. Μπορούν επίσης να αλλάξουν το χρώμα και το σχήμα τους.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν να στείλουν σήμα κινδύνου σε άλλα φυτά που βρίσκονται κοντά, τα οποία σε απάντηση ενισχύουν τη δική τους άμυνα - ή ακόμη και να προσελκύσουν ζώα για να αντιμετωπίσουν τα παράσιτα που μπορεί να βλάπτουν το φυτό.

Ωστόσο, το κατά πόσον τα φυτά εκπέμπουν άλλου είδους σήματα - όπως ήχους - δεν έχει διερευνηθεί πλήρως. Πριν από μερικά χρόνια, η Hadany και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν ότι τα φυτά μπορούν να ανιχνεύσουν τον ήχο. Το λογικό επόμενο ερώτημα που τέθηκε ήταν αν μπορούν παράλληλα να τον παράγουν.

Για να το διαπιστώσουν, κατέγραψαν ντοματιές και καπνά σε διάφορες συνθήκες. Αρχικά, κατέγραψαν φυτά χωρίς στρες, για να πάρουν μια βασική γραμμή. Στη συνέχεια κατέγραψαν φυτά που ήταν αφυδατωμένα και φυτά που είχαν κοπεί τα στελέχη τους. Οι ηχογραφήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν αρχικά σε ηχομονωμένο ακουστικό θάλαμο και στη συνέχεια σε κανονικό περιβάλλον θερμοκηπίου.

Στη συνέχεια, εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να διακρίνει τον ήχο που παράγεται από μη καταπονημένα φυτά, αλλά και από κομμένα και αφυδατωμένα φυτά.

Οι ήχοι που εκπέμπουν τα φυτά είναι μοιάζουν με κάτι που σκάει ή κάνει «κλικ» σε συχνότητα πολύ υψηλή για να τους αντιληφθεί ο άνθρωπος, ωστόσο είναι ανιχνεύσιμοι σε ακτίνα άνω του ενός μέτρου (3,3 πόδια). Τα φυτά που δεν αγχώνονται δεν κάνουν καθόλου θόρυβο - απλά... αράζουν, κάνοντας τη συνηθισμένη τους δουλειά.

Αντίθετα, τα φυτά που βρίσκονται σε κατάσταση στρες είναι πολύ πιο θορυβώδη, παράγοντας κατά μέσο όρο έως και περίπου 40 «κλικ» ανά ώρα, ανάλογα το είδος. Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές πως το ίδιο ισχύει και με τα φυτά που στερούνται νερό: Αρχίζουν να κάνουν περισσότερα «κλικ» πριν εμφανίσουν ορατά σημάδια αφυδάτωσης, οι ήχοι αυξάνονται όσο το φυτό γίνεται πιο ξερό, πριν υποχωρήσουν όταν πια μαραίνεται.

Η ομάδα εξέτασε παράλληλα μια μεγάλη ποικιλία φυτών και διαπίστωσε ότι η παραγωγή ήχων φαίνεται να είναι μια αρκετά κοινή δραστηριότητα των φυτών. Το σιτάρι, το καλαμπόκι, το σταφύλι, ο κάκτος και το κολοκύθι καταγράφηκαν να κάνουν θόρυβο.

Πηγή: dnew.gr, Science Alert

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kriti
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
Δεν έγινε ποτέ ξανά στην Ευρώπη ένας άοπλος ή άθλια εξοπλισμένος λαός, να πολεμήσει άρτια εξοπλισμένους και εκπαιδευμένους στρατιώτες…
Χανιά: Ο Κρητικός που σκότωσε Γερμανό αλεξιπτωτιστή με μια πέτρα και ο θρυλικός πίνακας στον Γαλατά
sxol_eksoterikou.jpg
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
H υπόθεση αυτή αφορά κοντά  στους 900 μαθητές- Ελληνόπουλα - Τι δήλωσε ο καθηγητής – ερευνητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Θωμάς Γκουδούλας
Γκουδούλας : Στον... «αέρα» σχολικό συγκρότημα 900 ελληνόπουλων στο Μόναχο
μπούλινγκ
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
Πρόσκληση σε Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού από τη Δ.Π.Ε. Αν....
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού