χορτα
Τα χόρτα πριν τα μαγειρέψουμε θα πρέπει να τα πλύνουμε σωστά

Το μη σωστό πλύσιμο των χόρτων μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες. Αν δεν πλύνουμε σωστά τα χόρτα κινδυνεύουμε από μολύνσεις που μπορούν να μας προκαλέσουν γαστρετερίτιδα ή άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Ειδικά, την περίοδο της Σαρακοστής που λόγω της νηστείας τρώμε περισσότερες σαλάτες, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς θα πλύνουμε σωστά τα χόρτα. Είτε τα μαζέψετε από τον κήπο σας ή το βουνό, είτε τα έχετε προμηθευτεί από τη λαϊκή, το πλύσιμο θα πρέπει να γίνεται το ίδιο σχολαστικά και με προσοχή.

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι να βάλετε τα χόρτα κάτω από τρεχούμενο νερό. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρυνθούν όλες οι βρωμιές από το χώμα και πιθανοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε αυτά. Απλά, αν τα χόρτα είναι «ευαίσθητα», προσέξτε να μην το παρακάνετε.

Το δεύτερο βήμα είναι να χρησιμοποιήσετε στη διαδικασία του πλυσίματος ξίδι. Μπορείτε να τα μουλιάσετε για λίγο σε καθαρό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ξίδι. Και πάλι όμως, μην το παρακάνετε όμως γιατί μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση τους.

Τι να κάνετε:

- Γεμίστε μια λεκάνη ή το νεροχύτη της κουζίνας με ένα διάλυμα νερού και τουλάχιστον 10% ξιδιού. Ρίξτε όλα τα λαχανικά μέσα σε αυτό.

- Αφήστε τα χόρτα μέσα σε αυτό το διάλυμα για κανένα 15 λεπτό. Στραγγίστε το νερό με το ξίδι και ξεπλύνετε εκ νέου με καθαρό νερό. Αντί για ξίδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο χυμό λεμονιού.

Έξτρα tips:

Αν τα χόρτα είναι μαζεμένα από το βουνό και έχουν πολύ χώμα στο πρώτο πλύσιμο βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη μαζί με το νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Οι παλιές νοικοκυρές λένε πως αυτή η διαδικασία βοηθά το χώμα να κατακάτσει στη λεκάνη μας και έτσι γίνεται πιο εύκολη η συνέχεια του πλυσίματος.

Στα περισσότερα χόρτα δεν χρειάζεται να απομακρύνουμε τους μίσχους. Ωστόσο αν είναι χοντροί, τους αφαιρούμε, αλλά δεν τους πετάμε. Τους χρησιμοποιούμε σε ζωμούς λαχανικών.

Αν δεν πρόκειται να μαγειρέψουμε τα χόρτα την ημέρα της αγοράς, τα τινάζουμε να απομακρυνθούν τα πολλά χώματα. Προσοχή, δεν τα πλένουμε ούτε τα βρέχουμε. Τα φυλάσσουμε μέσα σε μια πάνινη τσάντα ή μαξιλαροθήκη στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, ώστε να μην εκτίθενται σε μεγάλη ψύξη. Διατηρούνται για 2 - 3 μέρες.

Πηγή: healthstat.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη για Εθνικό Απολυτήριο
Σοφία Ζαχαράκη: Με ευθύνη και συνεννόηση χτίζουμε τα νέα γερά θεμέλια του Λυκείου-Το Εθνικό Απολυτήριο
Στη βάση των μαθητών το νέο Λύκειο: Η Ζαχαράκη ανοίγει τον Εθνικό Διάλογο για το Εθνικό Απολυτήριο και τις αλλαγές στις Πανελλαδικές
Σοφία Ζαχαράκη: Με ευθύνη και συνεννόηση χτίζουμε τα νέα γερά θεμέλια του Λυκείου-Το Εθνικό Απολυτήριο
μαθητής
«Τι ξεφτιλίκια είναι αυτά;»: Καταγγελία για λεκτική προσβολή μαθητών σε λύκειο
Υπό εξέταση από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναφορές για ψυχολογική πίεση και προσβλητικές εκφράσεις σε βάρος μαθητών Α’ Λυκείου κατά τη διάρκεια...
«Τι ξεφτιλίκια είναι αυτά;»: Καταγγελία για λεκτική προσβολή μαθητών σε λύκειο