χορτα
Τα χόρτα πριν τα μαγειρέψουμε θα πρέπει να τα πλύνουμε σωστά

Το μη σωστό πλύσιμο των χόρτων μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες. Αν δεν πλύνουμε σωστά τα χόρτα κινδυνεύουμε από μολύνσεις που μπορούν να μας προκαλέσουν γαστρετερίτιδα ή άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Ειδικά, την περίοδο της Σαρακοστής που λόγω της νηστείας τρώμε περισσότερες σαλάτες, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς θα πλύνουμε σωστά τα χόρτα. Είτε τα μαζέψετε από τον κήπο σας ή το βουνό, είτε τα έχετε προμηθευτεί από τη λαϊκή, το πλύσιμο θα πρέπει να γίνεται το ίδιο σχολαστικά και με προσοχή.

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι να βάλετε τα χόρτα κάτω από τρεχούμενο νερό. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρυνθούν όλες οι βρωμιές από το χώμα και πιθανοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε αυτά. Απλά, αν τα χόρτα είναι «ευαίσθητα», προσέξτε να μην το παρακάνετε.

Το δεύτερο βήμα είναι να χρησιμοποιήσετε στη διαδικασία του πλυσίματος ξίδι. Μπορείτε να τα μουλιάσετε για λίγο σε καθαρό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ξίδι. Και πάλι όμως, μην το παρακάνετε όμως γιατί μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση τους.

Τι να κάνετε:

- Γεμίστε μια λεκάνη ή το νεροχύτη της κουζίνας με ένα διάλυμα νερού και τουλάχιστον 10% ξιδιού. Ρίξτε όλα τα λαχανικά μέσα σε αυτό.

- Αφήστε τα χόρτα μέσα σε αυτό το διάλυμα για κανένα 15 λεπτό. Στραγγίστε το νερό με το ξίδι και ξεπλύνετε εκ νέου με καθαρό νερό. Αντί για ξίδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο χυμό λεμονιού.

Έξτρα tips:

Αν τα χόρτα είναι μαζεμένα από το βουνό και έχουν πολύ χώμα στο πρώτο πλύσιμο βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη μαζί με το νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Οι παλιές νοικοκυρές λένε πως αυτή η διαδικασία βοηθά το χώμα να κατακάτσει στη λεκάνη μας και έτσι γίνεται πιο εύκολη η συνέχεια του πλυσίματος.

Στα περισσότερα χόρτα δεν χρειάζεται να απομακρύνουμε τους μίσχους. Ωστόσο αν είναι χοντροί, τους αφαιρούμε, αλλά δεν τους πετάμε. Τους χρησιμοποιούμε σε ζωμούς λαχανικών.

Αν δεν πρόκειται να μαγειρέψουμε τα χόρτα την ημέρα της αγοράς, τα τινάζουμε να απομακρυνθούν τα πολλά χώματα. Προσοχή, δεν τα πλένουμε ούτε τα βρέχουμε. Τα φυλάσσουμε μέσα σε μια πάνινη τσάντα ή μαξιλαροθήκη στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, ώστε να μην εκτίθενται σε μεγάλη ψύξη. Διατηρούνται για 2 - 3 μέρες.

Πηγή: healthstat.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

poreia
Εκδικητικές διώξεις φοιτητών
«Η υπόθεση ξεκίνησε την Τετάρτη 28 Μαρτίου, όταν ο πρόεδρος του Τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών, Αθανάσιος Τριανταφύλλου, έστειλε μέιλ σε μέλη του...
Εκδικητικές διώξεις φοιτητών
Παιδικός σταθμός
Γιαννιτσά: Δασκάλα κούρεψε 5χρονο μαθητή με το ζόρι - Θα διαταχθεί ΕΔΕ για το περιστατικό
Η δασκάλα του παιδιού το… κούρεψε, επειδή δεν της άρεσε το μήκος και το σχήμα του μαλλιού του παιδιού
Γιαννιτσά: Δασκάλα κούρεψε 5χρονο μαθητή με το ζόρι - Θα διαταχθεί ΕΔΕ για το περιστατικό