Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας
«Η καταστροφική αδράνεια όλων των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τα περισσότερα μέτρα που προαναφέρθηκαν από το 1993 μέχρι το 2009 προκάλεσε επιδείνωση του δημογραφικού.»

Το τελευταίο διάστημα πολύς λόγος γίνεται για το δημογραφικό, το μείζον εθνικό μας πρόβλημα. Ειδικά συνέδρια οργανώθηκαν και θα οργανωθούν για το πρόβλημα ως εάν είναι κάτι νέο, ενώ στην πραγματικότητα ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’70 με μεγάλη μείωση της φυσικής αύξησης του πληθυσμού (γεννήσεις μείον θάνατοι).

Το 1993 συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το ομόφωνο πόρισμα της επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα, στο οποίο προτεινόταν μια πλειάδα μέτρων, τα σημαντικότερα των οποίων ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Το 2018 το πόρισμα μιας νέας επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά τα περισσότερα μέτρα που προτείνονταν και σ’ αυτό είχαν την ίδια τύχη με τα μέτρα του πορίσματος του 1993.

Η καταστροφική αδράνεια όλων των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τα περισσότερα μέτρα που προαναφέρθηκαν από το 1993 μέχρι το 2009 προκάλεσε επιδείνωση του δημογραφικού. Η υπερχρέωση του κράτους μέχρι το 2009 είχε ως συνέπεια την επιβολή των Μνημονίων, οι επιπτώσεις των οποίων στο δημογραφικό, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αδράνεια των κυβερνήσεων, τη δεκαετία 2010-2019 ήταν βαρύτερες και σοβαρότερες εκείνων στην οικονομία διότι δεν είναι αναστρέψιμες. Και σαν να μη έφταναν όλα αυτά, ήρθαν και οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στις γεννήσεις και στους θανάτους την τριετία 2020-2023.

Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε τη δραματική επιδείνωση του δημογραφικού μας προβλήματος ανά 13ετία την περίοδο 1958-2022, ώστε να συγκρίνουμε τη 13ετία των Μνημονίων και της πανδημίας με τις προηγούμενες. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε είναι από τη βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

grafima

Στην 1η γραμμή του πρώτου μέρους του Πίνακα δίνεται το σύνολο των γεννήσεων, των θανάτων και της φυσικής μεταβολής του πληθυσμού τη 13ετία 1958-1970 και στις επόμενες τέσσερις γραμμές τα αντίστοιχα στοιχεία για τις 13ετίες 1971-1983, 1984-1996, 1997-2009 και 2010-2022. Στο δεύτερο μέρος του Πίνακα δίνονται οι γεννήσεις κατά υπηκοότητα της μητέρας και οι θάνατοι κατά υπηκοότητα του θανόντος τη 13τία 2010-2022. Από το πρώτο μέρος του Πίνακα φαίνεται ότι, λόγω της μείωσης των γεννήσεων μέχρι την τρίτη τριετία και της συνεχούς αύξησης των θανάτων τις τέσσερις πρώτες 13ετίες, η φυσική αύξηση του πληθυσμού μειωνόταν αλλά με διαφορετικούς ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα η φυσική αύξηση του πληθυσμού μειώθηκε κατά:

  • 347.635 ή 31% τη δεύτερη σε σχέση με την πρώτη 13ετία
  • 635.592 ή 81% την τρίτη σε σχέση με τη δεύτερη 13ετία
  • 123.479 ή 77% την τέταρτη σε σχέση με τη τρίτη 13ετια

Η μικρότερη μείωση την τέταρτη 13ετία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι, χάρη στις γεννήσεις από αλλοδαπές, αντί για μείωση σημειώθηκε ελαφρά αύξηση των γεννήσεων.

Τη 13ετία των Μνημονίων και της πανδημίας, λόγω της μεγάλης μείωσης των γεννήσεων και της πολύ μεγάλης αύξησης των θανάτων σημειώθηκε μεγάλη φυσική μείωση του πληθυσμού κατά 390.237.

Οι πολύ δυσμενείς εξελίξεις στο οξύ δημογραφικό πρόβλημα της χώρας θα ήταν δυσμενέστερες αν δεν υπήρχαν οι γεννήσεις από αλλοδαπές και οι λίγοι θάνατοι αλλοδαπών. Όπως φαίνεται από το δεύτερο μέρος του Πίνακα, τη 13ετία των Μνημονίων και της πανδημίας:

  • Οι θάνατοι των Ελλήνων ήταν κατά 525.889 περισσότεροι από τις γεννήσεις από Ελληνίδες, ενώ
  • Οι γεννήσεις από αλλοδαπές ήταν κατά 135.652 περισσότερες από τους θανάτους αλλοδαπών και χάρη σ’ αυτές η φυσική μείωση του πληθυσμού της χώρας (Ελλήνων και αλλοδαπών) μετριάστηκε σε 390.237.

Διεθνείς Οργανισμοί και ινστιτούτα προβλέπουν ότι, τα επόμενα χρόνια, θα συνεχιστεί η φυσική μείωση του πληθυσμού λόγω τόσο της μείωσης των γεννήσεων όσο –και κυρίως– της αύξησης των θανάτων εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού.

Προκειμένου, αν όχι να αναχαιτιστεί, τουλάχιστον να επιβραδυνθεί η φυσική μείωση του πληθυσμού πρέπει να ληφθούν άμεσα τα δραστικά μέτρα που περιλαμβάνονται στα πορίσματα της Βουλής που προαναφέρθηκαν. Τέτοια μέτρα είναι η μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, δημιουργία θέσεων απασχόλησης με ικανοποιητικούς μισθούς, μεγάλη αύξηση του αφορολόγητου και των οικογενειακών επιδομάτων κλιμακωτά ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, μεγάλες διευκολύνσεις σε εργαζόμενες μητέρες, ίδρυση νέων βρεφονηπιακών σταθμών κ.λπ. Μόνο με τέτοια μέτρα οι νέοι θα μπορέσουν να κάνουν οικογένεια και να αποκτήσουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν.

Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης υπήρξε αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα