Σπάει όλα τα ρεκόρ ο τζόγος στην Ελλάδα- Πονταρίσματα 36 δισ. ευρώ το 2023
Ένας από τους μεγαλύτερεους οφελούμενους του τζόγου είναι τα ίδια τα κράτη, με την φορολογία να ειναι ήδη υψηλή στα τυχερά παιχνίδια, κάτι που αποδεικνύει την ουσία της διαταραχής

Το 2023 ήταν άλλη μία χρονιά κατά την οποία παρατηρήθηκε σημαντική ενίσχυση στα μεγέθη της εγχώριας αγοράς. Ειδικότερα, το σύνολο των πονταρισμάτων (Total Gaming Revenue - TGR) ανήλθε σε 36 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, έναντι 29 δισ. ευρώ το 2022, σε μία αύξηση της τάξης του 23%. Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 36 δισ. ευρώ, τουλάχιστον τα 27 δισ. ευρώ αφορούν στο online betting.

Το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι 200 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν κάνουμε την διαίρεση είναι μεγάλο το ποσοστό, ωστόσο είναι λάθος η μέτρηση, καθώς ο καταμετρημένος τζόγος έχει μία επαναληπτικότητα εξηγεί ο 24 ότι το πραγματικό ποσό είναι και πάλι μεγάλο, ωστόσο αρκετά μικρότερο.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Θοδωρή Κρίντα ο οποίος τονίζει μιλώντας στο Action, ένας στους τετρακόσιους ενήλικες περίπου έχουν εθισμό στον τζόγο, που μεταφράζεται στο 0,5% περίπου του πληθυσμού της χώρας, που χάνουν περιουσίες στα τυχερά παιχνίδια.

Οι άνθρωποι αυτοί χάνουν τις περιουσίες τους, όταν οι Έλληνες κατά μέσο όρο χάνουμε περίπου 500 ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, ο λαός με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Αυστραλοί.

Αναφορικά με το αν ο τζόγος προσφέρει κάτι σαν βιομηχανία στην πραγματική οικονομία, ο κ. Κρίντας εξηγεί ότι προσφέρει συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, όχι όμως τόσες πολλές, που δεν είναι καλοπληρωμένες, αλλά με την έννοια της προστιθέμενης αξίας σίγουρα έχει.

Ο ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας σημειώνει: «Άλλο το "παίζω" κι άλλο ο εθισμός, ο παθολογικός τζόγος, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον εθισμό στις τοξικές ουσίες και το αλκοόλ».

«Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια είναι από τις χειρότερες διαταραχές, αφορά πάρα πολύ κόσμο και είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις, καθώς δεν παίζεις για το χρήμα αλλά για την "φοβερή ευχαρίστηση" που προξενεί ο τζόγος, δεν μπορεί να το αποφύγεις και το χρησιμοποιείς για να κατευνάσεις όλο αυτό το άγχος μέσα σου».

«Είναι χημεία, του εγκεφάλου, ανήκει στις διαταραχές των παρορμήσεων, στην ίδια ομάδα με κλεπτομανία και πυρομανία. Φυσικά χάνονται περιουσίες, χάνεται η ζωή τελικά, μιλάμε για πραγματική εξαθλίωση. Ο τζογαδόρος δεν σκέφτεται όπως εμείς, είανι ταγμένος να αυτοκαταστραφεί. Παίζει και δεν υπολογίζει τις συνέπειες».

Ένας από τους μεγαλύτερεους οφελούμενους του τζόγου είναι τα ίδια τα κράτη, με την φορολογία να ειναι ήδη υψηλή στα τυχερά παιχνίδια, κάτι που αποδεικνύει την ουσία της διαταραχής. Καθώς ο τζόγος από μία ηλικία και κάτω είναι παράνομος αλλά η πρόσβαση εύκολη, η ενημέρωση και η εκπαίδευση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντική.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διατροφή για χάσιμο κιλών
Αδυνάτισμα: Τι είναι καλύτερο; Η διαλειμματική νηστεία ή η μέτρηση θερμίδων
Νέα μελέτη αμφισβητεί τα οφέλη της διαλείπουσας νηστείας και παρέχει μια διαφορετική διάσταση από αυτή που γνωρίζαμε έως τώρα
Αδυνάτισμα: Τι είναι καλύτερο; Η διαλειμματική νηστεία ή η μέτρηση θερμίδων