poulia
Ξέρατε από πού προήλθε;

Όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάθε αγαθό, ακόμα και το πιο δυσεύρετο, λέμε «και του πουλιού το γάλα».

Αυτή η φράση στην πραγματικότητα είναι μια αρχαία παροιμία. Ο ιστορικός και γεωγράφος Στράβωνας, αναφέρει στο έργο του «Γεωγραφικά» για τη Σάμο: «την λέγουσαν παροιμίαν ότι φέρει και ορνίθων γάλα».

Πώς βγήκε

Από τη Σάμο λοιπόν, με τον πλούτο και την ποικιλία των αγαθών της, και ιδιαίτερα των κρασιών της, έχουμε την προέλευση της φράσης. Τώρα, το γάλα, το θρεπτικό, λευκό υγρό από τους μαστούς της γυναίκας και των θηλαστικών ζώων, όπως λέει το Λεξικό Τεγόπουλου – Φυτράκη, να πούμε πως είναι μια λέξη που διατηρεί τη μορφή και τη σημασία της από την Ομηρική εποχή. Παράγεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα «glakt», που έχει δώσει και το γαλλικό lait, το ισπανικό leche, το ιταλικό latte, και άλλα.

Όσο για το πουλί, που, σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, σημαίνει «κάθε δίποδο ζώο που έχει φτερά και ράμφος, γεννά αυγά και συνήθως μπορεί να πετά», παράγεται από το μεσαιωνικό «πουλλίν», που είναι υποκοριστικό του «πούλλος», με δύο λάμδα, από το λατινικό «pullus», που σημαίνει «νεοσσός». Τώρα βέβαια, «πουλί» σημαίνει κατ’ ευφημισμόν, και το ανδρικό γεννητικό όργανο, αλλά αυτή η σημασία δεν σχετίζεται κατά κανένα τρόπο με τη φράση «και του πουλιού το γάλα», και να πάψουν τα χαχανίσματα, παρακαλώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα