lipos
Ποιοι είναι οι 5 μύθοι για το λίπος που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Η λέξη λίπος έχει τόσο αρνητική σημασία στην κουλτούρα μας, που πολλοί από εμάς αποφεύγουμε τα τρόφιμα που το περιέχουν. Αλλά το διατροφικό λίπος είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τα λιποκύτταρα που κουβαλάμε στο σώμα μας.

Ακολουθούν μερικοί από τους πιο κοινούς μύθους σχετικά με το μακροθρεπτικό συστατικό που ονομάζεται λίπος και η αλήθεια που μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τη διατροφή σου.

1: Κάνει κακό στην καρδιά

Η αλήθεια:

Πολλά λιπαρά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά, μερικά πολυακόρεστα λιπαρά και σχεδόν όλα τα μονοακόρεστα λιπαρά, είναι πολύ χρήσιμα για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και τη βελτίωση της μνήμης. Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και στη μείωση της φλεγμονής, και οι δύο παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Η μανία μιας διατροφής με χαμηλά λιπαρά, τροφοδοτήθηκε από την λανθασμένη πεποίθηση ότι επειδή ορισμένα λιπαρά είναι κακά, όλα τα λιπαρά πρέπει να είναι κακά. Αυτά που πρέπει να προσέχεις είναι τα τρανς λιπαρά. Αυτά αυξάνουν την κακή χοληστερόλη, η οποία προκαλεί το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες, και μειώνουν το δυνητικά καλό είδος.

Όσο για τα κορεσμένα λίπη, τα οποία που βρίσκονται στο κρέας, το βούτυρο, το γάλα, το τυρί και τα αρτοσκευάσματα, η ετυμηγορία είναι πιο περίπλοκη. Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της καλής όσο και της κακής χοληστερόλης, επομένως η επίδρασή τους στην υγεία είναι λιγότερο σαφής. Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες, οι ειδικοί συνιστούν να φροντίζεις να διατηρείς την κατανάλωσή τους στο 10% ή λιγότερο των ημερήσιων θερμίδων.

Μύθος #2: Κάνει κακό στη χοληστερόλη

Η αλήθεια:

Εξαρτάται από το είδος του λίπους. Η κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών, ειδικά εάν αντικαθιστούν τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά στη διατροφή σου, μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερόλη και να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτά τα λίπη, που βρίσκονται συνήθως σε φυτικές τροφές και λιπαρά ψάρια, μειώνουν την πιθανή απόφραξη των αρτηριών και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη. Έρευνες δείχνουν ότι τα λιπαρά αβοκάντο, τα όσπρια τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τη μείωση της κακής χοληστερόλης.

Μύθος #3: Η κατανάλωση λίπους παχαίνει

Η αλήθεια:

Αν τρως πάρα πολλούς υδατάνθρακες ή πάρα πολλές πρωτεΐνες, θα πάρεις βάρος. Το ίδιο ισχύει και για το λίπος, το οποίο από μόνο του δεν οδηγεί νομοτελειακά σε αύξηση βάρους. Να γιατί: Ενώ το λίπος έχει περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από την πρωτεΐνη ή τους υδατάνθρακες, παρέχει επίσης αυξημένο κορεσμό. Τα λίπη αφομοιώνονται πιο αργά από τα τρόφιμα που δεν περιέχουν λιπαρά και μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εν ολίγοις, ενώ το λίπος έχει περισσότερες θερμίδες ανά κιλό, σε κάνει να τρως λιγότερο.

Μύθος #4: Τα προϊόντα με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά είναι πιο υγιεινά

Η αλήθεια:

Όχι αν το λίπος ενός προϊόντος αντικαταστάθηκε με υψηλές ποσότητες ζάχαρης. Κάτι που συχνά είναι ο τρόπος με τον οποίο τα επεξεργασμένα τρόφιμα με μειωμένα λιπαρά γίνονται εύγευστα. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα πρόσθετα σάκχαρα, μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να αυξήσουν τόσο την αρτηριακή πίεση όσο και τα τριγλυκερίδια στο αίμα, έναν τύπο λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα. Όλοι αυτοί είναι κίνδυνοι για καρδιακές παθήσεις. Όταν λοιπόν σκέφτεσαι μια επιλογή με χαμηλότερα λιπαρά, διάβασε προσεκτικά την διατροφική ετικέτα. 

Μύθος #5: Όλα τα φυτικά λίπη είναι υγιεινά

Η αλήθεια

Πολλά είναι, αλλά η ιδέα ότι αν ένα λίπος προέρχεται από ένα φυτό είναι αυτομάτως καλό είναι εσφαλμένη. Τα τροπικά έλαια όπως το φοινικέλαιο, το φοινικοπυρηνέλαιο και το λάδι καρύδας, για παράδειγμα, έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Το λάδι καρύδας περιέχει 83% κορεσμένο λίπος, το οποίο είναι υψηλότερο από το βούτυρο (63%) ή το λίπος μπέικον (39%). Τα τροπικά έλαια, τα οποία εμφανίζονται συχνά σε χορτοφαγικά και vegan προϊόντα, αυξάνουν σημαντικά την κακή χοληστερόλη. Προτίμησε ελαιόλαδο, το οποίο είναι γεμάτο με πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που είναι απολύτως απαραίτητες για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα