Thumbnail
Εάν σταματήσετε αυτά τα λάθη θα μπορέσετε να περιορίσετε το λίπος στη κοιλιά

Το λίπος της κοιλιάς είναι γνωστό ως το πιο επίμονο λίπος που δεν καίγεται εύκολα, εκτός από την κακή διατροφή και την απουσία άσκησης, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να συσσωρεύουν το λίπος στην κοιλιά.

Η κληρονομικότητα, ο σωματότυπος, το στρες, η ηλικία, οι ορμονικές αλλαγές και οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν την εμφάνιση του κοιλιακού λίπους. Ποια είναι τα λάθη όμως που κάνουμε;

Βακτήρια στο έντερο

Τα περισσότερα από τα βακτήρια που ζουν στο έντερο σας είναι αρκετά χρήσιμα. Παράγουν ορμόνες, ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, συμβάλλουν στην πέψη των τροφών, παράγουν θρεπτικά συστατικά, ελέγχουν τη διάθεσή σας, διαχειρίζονται την όρεξή σας και πολλά άλλα.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι τείνουν να έχουν υψηλότερο αριθμό βακτηρίων Firmicutes σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο online περιοδικό Nature. Αυτά τα βακτήρια αυξάνουν τον αριθμό θερμίδων που απορροφά το σώμα σας από τα τρόφιμα. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Genome Biology, όσο περισσότερα «κακά» βακτήρια έχετε στο έντερό σας, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε λίπος στην κοιλιά.

Άγχος

Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης σας είναι αυξημένα και απελευθερώνεται ινσουλίνη, μπλοκάρει το πεπτικό σας σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσετε την «απειλή». Μόλις περάσει ο κίνδυνος, το σώμα σας προσπαθεί να αναπληρώσει τις εκατοντάδες θερμίδες που κάψατε εν ώρα στρες και σας κάνει να πεινάτε. Δεδομένου ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι εξαιρετικά χαμηλά (χάρη στην υπερ-παραγωγή της ινσουλίνης) και τα κέντρα ανταμοιβής σας αναβοσβήνουν (χάρη στην κορτιζόλη), επιλέγετε εύκολους υδατάνθρακες όπως μπισκότα και γλυκά και όχι φρούτα. Η δε κορτιζόλη βοηθά επίσης στην απελευθέρωση της μυοστατίνης, μιας πρωτεΐνης που καταστρέφει τους μυς.

Trans λιπαρά

Αυτά τα λιπαρά συνεισφέρουν ενεργά στο λίπος της κοιλιάς, όχι μόνο προσθέτοντας νέο λίπος αλλά μετακινώντας το από άλλες περιοχές του σώματός σας στην κοιλιά σας.

Δεν γυμνάζεστε όπως πρέπει

Με όλες τις διαφορετικές συμβουλές που βρίσκεται στο Διαδίκτυο, μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να καταλάβετε ακριβώς ποιες ασκήσεις είναι καλύτερες για να εξαφανίσετε το λίπος στην κοιλιά, για αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Δεν καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ιδανική για την απώλεια λίπους, βοηθά στην κατασκευή και τη διατήρηση του άπαχου μυϊκού ιστού και μπορεί να αυξήσει την ποσότητα θερμίδων που καίτε. Επίσης, είναι μια πλούσια πηγή ενέργειας που σας βοηθά να νιώθετε πιο χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.

Πίνετε πολύ αλκοόλ

Όταν πίνετε αλκοόλ αυτό μετατρέπεται σε μια ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη. Στη συνέχεια αυτή διασπάται σε οξικό άλας, ένα χημικό το οποίο το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει και αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας. Έτσι, οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη μετατρέπονται σε λιπαρά. Επιπλέον, το ήπαρ αναγκάζεται να δουλεύει πυρετωδώς, προκειμένου να διασπάσει το αλκοόλ. Αυτό σημαίνει πως περνούν σε δεύτερη μοίρα άλλες σημαντικές λειτουργίες, όπως η επεξεργασία και η καύση των θερμίδων.

Δεν κοιμάστε αρκετά

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους. Εκτός από την την κούραση και την ατονία που μπορεί να νιώθετε την επόμενη μέρα, ο λιγοστός ύπνος και η αϋπνία μπορεί να επηρεάσει την καύση λίπους.

Όταν ο ύπνος είναι ανεπαρκής, οι ορμόνες του σώματός μας βρίσκονται εκτός ισορροπίας επηρεάζοντας τα επίπεδα της πείνας την επόμενη μέρα. Οι δύο ορμόνες που επηρεάζουν την όρεξή μας είναι η γκρελίνη και η λεπτίνη. Τα επίπεδα της γκρελίνης (η ορμόνη που μας κάνει να πεινάμε) αυξάνονται και τα επίπεδα της λεπτίνης (η ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι) μειώνονται και αυτό σημαίνει ότι όταν δεν κοιμόμαστε καλά τείνουμε να τρώμε περισσότερο χωρίς όμως να νιώθουμε ικανοποιημένοι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δηλητηριαση
Λαμία: Ξεσπούν οι γονείς μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση - «Ούτε μία συγγνώμη»
Τι υποστηρίζουν οι γονείς μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα
Λαμία: Ξεσπούν οι γονείς μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση - «Ούτε μία συγγνώμη»