Τεστ σάλιου βρίσκει την αιτία της παχυσαρκίας σε κάθε άτομο
Unsplash
Νέο, προσωπικό τεστ ανιχνεύει τα αίτια της παχυσαρκίας αποκλειστικά για το σώμα μας

Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται πλέον σαν μια χρόνια πάθηση που οφείλεται στην υπερβολική αύξηση του λίπους στο σώμα.

Για χιλιάδες χρόνια η νόσος θεωρούνταν σπάνιο φαινόμενο. Το 1997, όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) χαρακτήρισε την παχυσαρκία παγκόσμια επιδημία.

Μάλιστα, το 2008, ο ΠΟΥ εκτίμησε ότι 1,5 δισεκατομμύριο ενήλικες ήταν υπέρβαροι και τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι, με αποτέλεσμα σχεδόν το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού να είναι υπέρβαροι και σχεδόν το 12% παχύσαρκοι, σχεδόν δηλαδή 1 στους 2 ανθρώπους να είναι είτε υπέρβαρος είτε παχύσαρκος.  Η παχυσαρκία είναι νόσος που σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τον τρόπο ζωής (life style related disease) και είναι αναμφίβολα «προνόμιο» των οικονομικά εύρωστων κοινωνιών, αν και φαίνεται να επεκτείνεται -όπως όλες οι επιδημίες- και στις οικονομικά αναπτυσσόμενες χώρες.

Θα όμως μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα της παχυσαρκίας με ένα μόνο τεστ;

Οι πιθανότητες είναι σημαντικά αυξημένες, καθώς ένα τεστ σάλιου δημιουργήθηκε από τους ερευνητές της Mayo Clinic με στόχο την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που κοστίζει ακριβά, τόσο σε πόρους, όσο και σε ψυχολογική επιβάρυνση.

Μόνο το 2021 διατέθηκαν στις ΗΠΑ περίπου 14 δις. δολ., ποσό που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί και να φτάσει τα 32 δις. δολ. ως το 2030, σύμφωνα με την εταιρεία μελετών Polaris.

Το νέο τεστ ελέγχει τα γονίδια μέσω του σάλιου μας, χωρίζει την παχυσαρκία σε τέσσερις τύπους και δείχνει ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία για κάθε τύπο, ώστε οι ασθενείς -που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι από το πρόβλημά τους τόσο οικονομικά, όσο και από το στίγμα που τους ακολουθεί- να πετύχουν μια αποτελεσματικότερη προσέγγιση.

Ο επίκουρος καθηγητής και ερευνητής στο τμήμα Γαστρεντερολογίας – Ηπατολογίας της Mayo Clinic Αντρές Ακόστα και οι συνεργάτες του, ξεχώρισαν τέσσερις φαινοτύπους παχυσαρκίας, με στόχο να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος.

Σύμφωνα με το in, με ένα απλό δείγμα σάλιου και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ελέγχονται περίπου 6.000 διαφοροποιήσεις στα νουκλεοτίδια του DNA μας ή στα γονίδιά μας. Και μπορεί ο αριθμός αυτός να φαίνεται μεγάλος, όμως τι θα λέγατε αν γνωρίζατε ότι οι διαφοροποιήσεις στα νουκλεοτίδιά μας μπορεί να κυμαίνονται από 0 μέχρι 5-6 εκατομμύρια;

Με βάση τις συνθήστερες διαφοροποιήσεις οι ειδικοί χώρισαν τις αιτίες της παχυσαρκίας στις εξής:

  • Πεινασμένο έντερο – στους ανθρώπους αυτούς, το στομάχι αδειάζει γρηγορότερα, οπότε η πείνα είναι συχνότερη,
  • Πεινασμένος εγκέφαλος – εδώ ο εγκέφαλος δεν αναγνωρίζει το σήμα ότι το στομάχι γέμισε,
  • Συναισθηματική πείνα – όπου η όρεξη καθορίζεται από αρνητικά συναισθήματα και άγχος και
  • Μειωμένες καύσεις – όπου ο μεταβολισμός είναι χαμηλός όπως και τα επίπεδα ενέργειας.

Ο κ. Ακόστα, επεσήμανε ότι το ένα τρίτο των ασθενών στους οποίους χορηγούνται αγωνιστές GLP-1, (των αντιδιαβητικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την παχυσαρκία), δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Ο λόγος είναι ότι την καλύτερη ανταπόκριση έχουν οι παχύσαρκοι που υπάγονται στον φαινότυπο του «πεινασμένου εντέρου».

Αντίθετα, οι παχύσαρκοι που εμπίπτουν στις άλλες τρεις κατηγορίες, μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από άλλες στρατηγικές αδυνατίσματος όπως διατροφικές αλλαγές ή παρεμβάσεις όπως το γαστρικό μπαλόνι.

Για τον έλεγχο του τεστ, ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο μια πιλοτική μελέτη σε τρεις δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ ο στόχος είναι να επεκταθεί η χρήση του τεστ στην καθημερινή πρακτική για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του σε όλους τους φαινότυπους, οι οποίοι περιορίστηκαν σε τέσσερις από 11 που είχαν αρχικά εντοπιστεί ήδη από το 2015.

Όπως εξήγησε ο Ακόστα, ο στόχος είναι να αιτιολογηθεί η ανταπόκριση στη θεραπεία βάσει των φαινοτύπων, αλλά και να προσδιοριστεί μια ισχυρή γενετική τάση, η οποία θα αποτελεί μια βιολογική βάση για την παχυσαρκία. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να εξηγηθεί ο λόγος της ύπαρξης της παχυσαρκίας.

Οι έρευνες του Ακόστα ξεκίνησαν από το 2015, οπότε έγιναν τα πρώτα τεστ μεταξύ ατόμων με κανονικό βάρος και ατόμων με παχυσαρκία. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης, η παχυσαρκία κατηγοριοποιήθηκε σε 11 τύπους. Καθώς όμως οι πολλαπλοί αυτοί τύποι δεν ήταν πρακτικοί, οι 11 κατηγορίες συντμήθηκαν σε 4.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεστ
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα στην εικόνα μπορεί να αποκαλύψει τις συναισθηματικές τάσεις σας
Το τεστ είναι απλό. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κοιτάξετε την εικόνα.
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα στην εικόνα μπορεί να αποκαλύψει τις συναισθηματικές τάσεις σας
poukamisas
ΙΕΠ - Νέα βιβλία: 72 διδακτικά πακέτα για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο από τον φροντιστηριακό όμιλο "Πουκαμισάς"
Το ΙΕΠ ενέκρινε όμιλο Φροντιστηρίων για να συγγράψει 72 σχολικά βιβλία
ΙΕΠ - Νέα βιβλία: 72 διδακτικά πακέτα για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο από τον φροντιστηριακό όμιλο "Πουκαμισάς"