Παρότι η ποινική διαδικασία κατέληξε στην οριστική παύση της δίωξής της, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου αποφάσισε τη συνέχιση του διοικητικού ελέγχου, παραπέμποντάς την σε απολογία ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου με ένα ευρύ κατηγορητήριο.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, την ώρα που ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων του έτερου σχολείου όπου δίδαξε —στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρωμένου— υψώνουν ομόφωνο τείχος στήριξης, εξαίροντας το παιδαγωγικό της ήθος.
Το περιστατικό στο προαύλιο, η σύλληψη και η δικαστική παύση της δίωξης
Το ιστορικό της υπόθεσης εκτυλίχθηκε όταν η κ. Πανδή βρέθηκε μπροστά σε έντονο διαπληκτισμό μαθητών στο προαύλιο ενός εκ των δύο σχολείων όπου είχε τοποθετηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η καθηγήτρια παρενέβη άμεσα προκειμένου να προστατεύσει έναν μαθητή, συγκρατώντας άλλον μαθητή που αποπειράθηκε να τον χτυπήσει.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, μητέρα μαθητή κατέθεσε μήνυση εναντίον της, με αποτέλεσμα την προσαγωγή της εκπαιδευτικού στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Η κ. Πανδή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, αντιμετωπιζόμενη —όπως καταγγέλλουν οι συνάδελφοί της— ως κοινή ποινική κρατούμενη. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε την οριστική παύση της ποινικής δίωξης, απαλλάσσοντας την εκπαιδευτικό από τις κατηγορίες.
Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση και η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο
Παρά τη δικαστική έκβαση, οι υπηρεσιακές εξελίξεις έλαβαν διαφορετική τροπή. Προηγήθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) έπειτα από ανώνυμη καταγγελία γονέων. Στις 18 Αυγούστου, με την εξαγωγή του σχετικού πορίσματος, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου γνωστοποίησε στην κ. Πανδή την παραπομπή της στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο την υπηρεσιακή και εργασιακή της κατάσταση.
Το κατηγορητήριο που συγκροτήθηκε περιλαμβάνει αιτιάσεις περί βιαιοπραγίας, συνοδευόμενες από καταλογισμούς που άπτονται της υπηρεσιακής επάρκειας, της συμπεριφοράς εντός και εκτός υπηρεσίας, καθώς και της άσκησης κριτικής σε πράξεις της προϊσταμένης αρχής.
Σε προσωπική της ανάρτηση, η Κατερίνα Πανδή περιέγραψε τη μακρά δοκιμασία που βιώνει:
«Η παραπομπή μου σε πειθαρχικό συνεχίζεται για το ίδιο σχολείο με παραγγελία για την…”απολογία” μου… Οκτώβρη πλέον του 2026 οδεύοντας προς το 2027… Προσπάθησα δύο χρόνια πριν σαν εκπαιδευτικός να προστατέψω μαθητές μου από ρατσιστικές συμπεριφορές και από μπούλινγκ και βρέθηκα να τα βιώνω εγώ στο πετσί μου. Ο προκάτοχός μου συνάδελφος σε εκείνο το σχολείο δεν άντεξε τον “πόλεμο”. Πέθανε! Συνυπεύθυνοι όσοι είπαν και λένε ψέματα, όσοι γύρισαν και γυρίζουν την πλάτη και όσοι δεν στηρίζουν τον αγώνα μου να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Εγώ θα ζήσω. Με αγώνα πολύ και αξιοπρέπεια. Αναμένοντας από τα τοπικά σωματεία και τη ΔΟΕ τα αυτονόητα».
Η ομόφωνη στήριξη στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρωμένου: Μαρτυρίες γονέων και εκπαιδευτικών
Στον αντίποδα των καταγγελιών, η εικόνα που μεταφέρουν οι συνάδελφοι και οι γονείς του έτερου σχολείου όπου υπηρέτησε η εκπαιδευτικός κατά το σχολικό έτος 2024-2025, του Δημοτικού Σχολείου Σταυρωμένου Ρεθύμνου, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.
Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη δίωξη σε βάρος της κ. Πανδή και κάθε εκπαιδευτικού, κάνοντας λόγο για άψογη συνεργασία:
«Με ανθρωπιά εκτελεί τα καθήκοντά της και με περίσσεια δημιουργικότητα και φαντασία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες την αγαπούν και την εμπιστεύονται συνδημιουργώντας σε ένα ειρηνικό κλίμα αλληλοσεβασμού».
Την ίδια στάση τήρησε ομόφωνα και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Σταυρωμένου, εκδίδοντας επίσημο ψήφισμα προστασίας:
«Η Πανδή Αικατερίνη, η οποία υπηρετεί στο σχολείο μας, έχει δώσει δείγματα άψογης παιδαγωγικής και διδακτικής συμπεριφοράς απέναντι στους μαθητές/τριες του σχολείου, τους γονείς και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Δεν έχει παρατηρηθεί καμία ανάρμοστη συμπεριφορά, αντιθέτως είναι υποστηρικτική και εμψυχώνει τους μαθητές της διδάσκοντάς τους με τον προβλεπόμενο διδακτικό και παιδαγωγικό τρόπο, οι οποίοι εκφράζονται θετικά προς το πρόσωπό της. Επίσης δεν έχει καταγραφεί κανένα σχετικό επεισόδιο στο ημερολόγιο σχολικής ζωής του σχολείου που να αφορά τη συγκεκριμένη εκπαιδευτικό».
Κινητοποίηση των εκπαιδευτικών συλλογικοτήτων και κριτική στο νέο πειθαρχικό δίκαιο
Στο πλευρό της καθηγήτριας τάχθηκαν με κοινή τους ανακοίνωση οι «Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις Π.Ε.» και οι «Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε.», κάνοντας λόγο για στοχοποίηση από τον διοικητικό μηχανισμό και καταγγέλλοντας ένα γενικευμένο κλίμα κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος των εκπαιδευτικών λειτουργών.
Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικές παρατάξεις:
«Διαδικασίες όπως η ΕΔΕ και οι πειθαρχικές διώξεις πατάνε στο γενικό κλίμα και τον κοινωνικό αυτοματισμό που έχει διαμορφωθεί εναντίον των εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση και ΜΜΕ… Δίνεται το πράσινο φως σε γονείς, γείτονες και οποιονδήποτε μέσα ή έξω από το σχολείο θεωρεί ότι για κάθε κίνησή μας, για προσωπικές διαφορές, για ιδεολογικούς ή πολιτικούς λόγους μπορεί να επεμβαίνει στο εκπαιδευτικό έργο. Ενώ επιτελούμε τον παιδαγωγικό μας ρόλο ευσυνείδητα, είμαστε εκτεθειμένες/οι και ανοχύρωτες/οι απέναντι σε ενδεχόμενες διώξεις και γινόμαστε δέκτες καταγγελιών σε πλατφόρμες-ρουφιάνους με κάθε αφορμή».
Οι συλλογικότητες συνδέουν την υπόθεση με το υπό ψήφιση νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζοντας ότι επιχειρείται η φίμωση της δημόσιας κριτικής προς τις προϊστάμενες αρχές και το κράτος. Καλώντας τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) και την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) να παράσχουν πλήρη νομική, οικονομική και συνδικαλιστική κάλυψη, ζητούν την άμεση παύση της πειθαρχικής δίωξης και την απόσυρση όλων των σχετικών κατηγοριών.