κουραμπιέδες
«Η «λύκαινα της Αμφιλοχίας» έστειλε στον τάφο δύο αθώα αγγελούδια και τον παππού τους…

Με αίμα βάφτηκαν τα Χριστούγεννα του 1965 σε ένα μικρό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς ένα φρικτό έγκλημα με θύματα δύο παιδάκια και τον παππού τους, συγκλόνισε την τοπική -και όχι μόνο- κοινωνία.

Το πρωτοφανές έγκλημα που διαπράχθηκε σαν σήμερα, πριν από 57 χρόνια, έγινε με δηλητηριασμένους κουραμπιέδες.

Το ιστορικό

Ανήμερα των Χριστουγέννων του 1965 έφτασε στο σπίτι της οικογένειας της 30χρονης Βασιλικής, στο χωριό Παπαδάτος Ξηρομέρου στην Αιτωλοακαρνανία, ένα κουτί με κουραμπιέδες. Το κουτί με τα γλυκά παρέλαβε ο πατέρας της νεαρής κοπέλας καθώς εκείνη είχε πάει επίσκεψη σε μια φίλη της.

Ο 68χρονος Δημήτρης άνοιξε το κουτί και δοκίμασε έναν κουραμπιέ. Αμέσως μετά κέρασε με τα λαχταριστά γλυκίσματα τις δυο εγγονές του, 2,5 και 3,5 ετών, που βρίσκονταν στο σπίτι, λόγω της ημέρας.

Λίγη ώρα αργότερα, ο άνδρας και τα δυο παιδιά διαμαρτυρήθηκαν για ισχυρούς πόνους στην κοιλιά. Και το κακό δεν άργησε να γίνει καθώς ο 68χρονος και οι δυο εγγονές του άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δεν κατάφεραν να τους βοηθήσουν.

εφημερίδα εποχής

Η οικογένεια συγκλονισμένη άρχισε να αναζητά τα αίτια του ξαφνικού θανάτου των αγαπημένων της και ο ιατροδικαστής ήταν αυτός που έδωσε τις απαντήσεις. 

Ο θάνατος του ηλικιωμένου άνδρα και των δύο μικρών παιδιών επήλθε από δηλητηρίαση η οποία προήλθε από τους κουραμπιέδες. Τα γλυκά είχαν ζυμωθεί με παραθείο το οποίο και σκότωσε τα μέλη της οικογένειας της Βασιλικής.

Στο μικροσκόπιο των αρχών μπήκε το κουτί με τους… θανατηφόρους κουραμπιέδες. Στόχος να αποκαλυφθεί ο αποστολέας του δέματος του θανάτου καθώς, όπως διαπιστώθηκε, ο παραλήπτης ήταν η Βασιλική η οποία από τύχη δεν δοκίμασε τα δηλητηριασμένα γλυκά.

Η αστυνομία δεν άργησε να φτάσει στην άκρη του νήματος καθώς, όπως διαπίστωσε, το πακέτο με τους κουραμπιέδες είχε στείλει στην Βασιλική η 40χρονη Ειρήνη Τ.

Αρχικά, οι αρχές δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τους λόγους που την οδήγησαν στην μοιραία αποστολή. Η ζωή της έμοιαζε φυσιολογική. Ήταν παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών. Μια καλή νοικοκυρά που, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, έκρυβε ένα μεγάλο μυστικό. Είχε εραστή τον οποίο αγαπούσε με πάθος.

Ο  Βασίλης Τ. αποδείχθηκε το πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση καθώς, εκτός από εραστής της 40χρονης Ειρήνης, ήταν και αρραβωνιαστικός της 30χρονης Βασιλικής!

Η 30χρονη Βασιλική που ήταν ο στόχος της 40χρονης Ειρήνης υπέστη δηλητηρίαση, ωστόσο γλίτωσε, διότι τίναξε τη ζάχαρη με το δηλητήριο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. Τυχερές στάθηκαν και μία ξαδέρφη της και μία συγγενής της.

 

Κατά την προανάκριση, η δολοφόνος παραδέχθηκε την ενοχή της, αλλά στη δίκη επιχείρησε να παρουσιάσει τον εραστή της ως τον ιθύνοντα νου του τριπλού φονικού. Η υπόθεση συγκλόνισε τόσο την τοπική κοινωνία όσο και το πανελλήνιο και απασχόλησε έντονα τον Τύπο.

«Η φαρμακεύτρια, η λύκαινα και η δηλητηριάστρια της Αμφιλοχίας» ήταν οι χαρακτηρισμοί που απέδωσε ο Τύπος της εποχής στην 54χρονη.

Οι «φονικοί κουραμπιέδες»

Στο σπίτι της δράστιδας στην Αμφιλοχία, σε μια τρύπα του τοίχου, οι αρχές εντόπισαν περίπου 40 γραμμάρια παραθείου, δηλαδή ό,τι είχε απομείνει από το πειστήριο του εγκλήματος. Η 40χρονη συνελήφθη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μετά από τρία μερόνυχτα ανακρίσεων, ομολόγησε ότι εκείνη ήταν που έστειλε το κουτί με τους «φονικούς κουραμπιέδες» χωρίς να υποπτευθεί ότι θα την πλήρωναν άλλοι.

«Η «λύκαινα της Αμφιλοχίας» έστειλε στον τάφο δύο αθώα αγγελούδια και τον παππού τους…

Η υπόθεση των θανατηφόρων κουραμπιέδων εκδικάστηκε στο Κακουργιοδικείο της Πάτρας, το Μάρτιο του 1967. Η 40χρονη «φαρμακεύτρια» προσήλθε με την κατηγορία της φυσικής αυτουργίας και ο εραστής της με εκείνη της ηθικής.

Η 40χρονη ισχυρίστηκε ότι ο εραστής της συνέλαβε και της υπέδειξε το σχέδιο εξόντωσης της αρραβωνιαστικιάς του. Επίσης, διατεινόταν ότι, μετά τη σύλληψή της, ξυλοκοπήθηκε από τους χωροφύλακες προκειμένου να ομολογήσει και ότι ο εραστής της την εκβίαζε, ζητώντας της συχνά λεφτά, ώστε να μην μιλήσει στον σύζυγό της για τη σχέση τους. Από την πλευρά του, ο εραστής της υποστήριξε ότι δεν είχε καμία σχέση με το παραθείο στους κουραμπιέδες.

«Είμαι αθώος. Το σφάλμα μου ήταν ότι επί ενάμιση χρόνο είχα ερωτικές σχέσεις με την Ε.» ισχυριζόταν. Δήλωσε, μάλιστα, πως εκείνη τον ακολουθούσε όπου πήγαινε και τα είχε φτιάξει μαζί της από οίκτο. «Η Ε. το έπραξε δια να βγάλει από την μέσην την Β. και να με έχει πάντα κοντά της. Λυπάμαι την οικογένειά της, αλλά εγώ δεν φταίω σε τίποτα», είπε απαντώντας στις ερωτήσεις των παραγόντων της δίκης. Η 40χρονη μιλούσε χαμηλόφωνα, έκλαιγε και έπεφτε σε αντιφάσεις, ενώ ο εραστής της παρέμενε ψύχραιμος κατά την απολογία του, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ.

Ο σύζυγος της «φαρμακεύτριας» δήλωσε ενώπιον των δικαστών ότι δεν ήθελε να την δει ούτε ζωγραφιστή. «Για μένα αυτή η γυναίκα “έσβησε”. Εκμεταλλεύτηκε την αγάπη μου, δεν την λυπάμαι» είπε χαρακτηριστικά. Η 30χρονη Βασιλική, το παρ’ ολίγον θύμα, κατέθεσε ότι, τον τελευταίο καιρό, ο αρραβωνιαστικός της συμπεριφερόταν περίεργα και δεν γνώριζε ότι διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με την 40χρονη.

Μάλιστα, είπε ότι, λίγες ημέρες πριν το τριπλό φονικό, της έστειλε μια επιστολή μαζί με τη φωτογραφία του. Της έγραφε να του στείλει 3.000 δραχμές και την απειλούσε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, «θα έχει να βλέπει μόνο τη φωτογραφία του». Ο αδερφός της Βασιλικής κατέθεσε ότι ο αρραβωνιαστικός της «ήθελε να ξεκληρίσει την οικογένειά του για να “φάει” τις 40.000 δραχμές», που ήταν η προκαταβολή της προίκας.

Ο εισαγγελέας της έδρας ήταν καταπέλτης κατά την αγόρευσή του. Χαρακτήρισε «λύκους» αμφότερους τους κατηγορούμενους, θεώρησε την «φαρμακεύτρια» πειθήνιο όργανο του ερωμένου της και ζήτησε την παραδειγματική καταδίκη τους.

Μετά από δέκα ημέρες δίκης, το Κακουργιοδικείο εξέδωσε την απόφασή του. Η πρόταση του εισαγγελέα δεν εισακούστηκε. Οι ένορκοι καταδίκασαν την 40χρονη σε 20 χρόνια κάθειρξη και 10ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ αθώωσαν τον εραστή της.

Ο εισαγγελέας εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση των ενόρκων, χαρακτηρίζοντάς την «σκανδαλωδώς πεπλανημένη». Ζήτησε η υπόθεση να εκδικαστεί σε άλλο Κακουργιοδικείο, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, έχοντας συγκλονιστεί από την όλη υπόθεση, δεν ικανοποιήθηκε από την αμφιλεγόμενη απόφαση του δικαστηρίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα