Μινιόν
Ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια, μαζί με το κατάστημα «Κατράντζος» τυλίχτηκαν, σαν σήμερα 19 Δεκεμβρίου, στις φλόγες

Ήταν ξημερώματα 19ης Δεκεμβρίου του 1980, όταν δύο ταυτόχρονες πυρκαγιές κατέστρεψαν δύο από τα ιστορικότερα πολυκαταστήματα της Αθήνας, το «Μινιόν» και το «Κατράντζος» μέσα μάλιστα στην εορταστική περίοδο.

03:07 όταν αυτόπτες μάρτυρες και στα δύο πολυκαταστήματα άκουσαν εκρήξεις ενώ δευτερόλεπτα αργότερα έβλεπαν τις φλόγες να καίνε τα δύο κτήρια.

Η Πυροσβεστική έφθασε και στα δύο σημεία μισή ώρα αργότερα με 38 οχήματα και 170 άνδρες, γνωρίζοντας όμως ότι το έργο που έπρεπε να επιτελέσει, ήταν αρκετά δύσκολο. Κύριο μέλημα των εργαζομένων στην Πυροσβεστική ήταν, όπως έλεγαν, να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς στα διπλανά κτήρια. Οι Αρχές από την πρώτη κιόλας στιγμή μίλησαν για τρομοκρατικές ενέργειες.

Δεν έμεινε τίποτα από τα δύο κτήρια. Από το Μινιόν απέμεινε μόνο ο σκελετός ενώ το κτήριο του Κατράντζου κατάρρευσε.

Την ανάληψη ευθύνης για τους εμπρησμούς θα την πάρουν λίγο αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου η νεοεμφανιζόμενη ομάδα «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80», που ήταν παρακλάδι του ΕΛΑ.

Στην σχετική της προκήρυξη αναφέρει: «Κάθε επιχείρηση, έτσι και αυτές στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων. Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη των προλετάριων να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και τους στριμώχνουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια».

Λίγα λόγια για το «Μινιόν»

Το «Μινιόν» , άνοιξε το 1944 στην οδό Πατησίων ο Ιωάννης Γεωργακάς και αρχίζει και βρίσκει τεράστια απήχηση από το κοινό.

Η δικτατορία βρίσκει το Μινιόν να είναι το μεγαλύτερο κατάστημα της Αθήνας και με σημαντική κερδοφορία. Όντας δημοκράτης, ο ιδρυτής του, τις ημέρες του Πολυτεχνείου, προσφέρει καταφύγιο σε δεκάδες φοιτητές που προσπαθούν να ξεφύγουν τη σύλληψη, δίνοντάς τους να φορέσουν ρούχα υπαλλήλων του καταστήματος. 

Τη δεκαετία του '70, το Μινιόν έχει πια μετατραπεί σε ένα τεράστιο σύγχρονο πολυκατάστημα, το ενδέκατο μεγαλύτερο σε μέγεθος σε όλη την Ευρώπη, με ετήσιες πωλήσεις που προσεγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Αναδεικνύεται σε σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας.

Ήταν το πρώτο μαγαζί στην Αθήνα που απέκτησε κυλιόμενες σκάλες και κλιματισμό, ενώ χρησιμοποίησε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε εποχές που δεν θα το φανταζόταν κανείς.

Μετά τον εμπρησμό τους, παρά τις προσπάθειες δεν ξανά άνοιξε ποτέ.

Μέχρι σήμερα, οι δύο υποθέσεις εμπρησμών στα πολυκαταστήματα «Κατράντζος» και «Μινιόν», όπως και οι άλλες τέσσερις που ακολούθησαν, παραμένουν ανεξιχνίαστες και έχουν παραγραφεί δικαστικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;