Μπορεί να θεωρούνται ένα από τα πιο «αθώα» πρωινά, όμως τα κορν φλέικς φαίνεται πως κρύβουν κάτι πιο ανησυχητικό πίσω από την τραγανή τους υφή.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό RSC Advances (2025), αρκετά δείγματα δημητριακών περιείχαν βαρέα μέταλλα σε επίπεδα που ξεπερνούν τα διεθνώς επιτρεπτά όρια.
Η έρευνα με τίτλο «Cornflakes as a source of dietary metal exposure in Lebanon: a risk assessment study» αναλύει 42 δείγματα κορν φλέικς από διάφορες μάρκες και χώρες προέλευσης, με τη βοήθεια φασματομετρίας μάζας (ICP-MS), μιας από τις πλέον αξιόπιστες μεθόδους για την ανίχνευση τοξικών στοιχείων στα τρόφιμα.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Οι επιστήμονες εντόπισαν χρώμιο (Cr), αρσενικό (As), κάδμιο (Cd), υδράργυρο (Hg) και μόλυβδο (Pb) στα δείγματα.
Το χρώμιο βρέθηκε σε όλες τις παρτίδες και σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από τα όρια της EFSA, ενώ πάνω από το 70% των προϊόντων ξεπέρασε τα επιτρεπτά επίπεδα για μόλυβδο και υδράργυρο.
Αν και το αρσενικό και το κάδμιο εντοπίστηκαν σε χαμηλότερες ποσότητες, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η συστηματική κατανάλωση τέτοιων προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε σωρευτική έκθεση, ιδίως στα παιδιά, που καταναλώνουν περισσότερη τροφή ανά κιλό σωματικού βάρους.
Η παρουσία βαρέων μετάλλων στα δημητριακά συνδέεται με τη ρύπανση του εδάφους, τη χρήση φυτοφαρμάκων και πιθανή επιμόλυνση κατά την παραγωγή. Το καλαμπόκι, βασική πρώτη ύλη των κορν φλέικς, έχει την τάση να απορροφά τοξικά στοιχεία από το περιβάλλον.
Το φαινόμενο, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν περιορίζεται σε μία χώρα, αλλά αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα ασφάλειας τροφίμων, με παρόμοιες ενδείξεις να έχουν καταγραφεί από την Ασία έως την Αφρική.
Τι σημαίνει για τους καταναλωτές
Αν και η έρευνα δεν κατέδειξε άμεσο τοξικολογικό κίνδυνο για ενήλικες, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μακροχρόνια, καθημερινή κατανάλωση προϊόντων με ίχνη μετάλλων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων επιπτώσεων στην υγεία.
Τα παιδιά θεωρούνται η πιο ευάλωτη ομάδα, λόγω της αυξημένης απορρόφησης βαρέων μετάλλων και του αναπτυσσόμενου οργανισμού τους.
Οι ερευνητές ζητούν εντατικότερους ελέγχους, διεθνή συνεργασία και εναρμόνιση προτύπων ασφάλειας, τονίζοντας ότι η συμμόρφωση μόνο με τα εθνικά —και συχνά πιο χαλαρά— όρια δεν επαρκεί.
Η μελέτη υπενθυμίζει ότι, όσο κι αν τα κορν φλέικς φαίνονται ασφαλή, η συνεχής έκθεση σε μικρές ποσότητες τοξικών μετάλλων μπορεί να μετατρέψει ένα καθημερινό πρωινό σε παράγοντα μακροχρόνιου κινδύνου για τη δημόσια υγεία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom