1. Ζύμη ναπολιτάνικη
Η ναπολιτάνικη ζύμη είναι η πιο κλασική. Περιέχει μόνο αλεύρι, νερό, αλάτι και ελάχιστη μαγιά και ωριμάζει στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες. Το αποτέλεσμα είναι μια πίτσα με φουσκωτό, τραγανό στεφάνι και λεπτό, ελαστικό κέντρο, ιδανική για ψήσιμο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, όπως συνηθίζεται στις αυθεντικές ιταλικές πιτσαρίες.
Υλικά:
250 γρ. αλεύρι τύπου 00
1/3 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
150-170 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
7 γρ. αλάτι ψιλό
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε αλεύρι και μαγιά σε μπολ.
Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε για ακόμη 6-7 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική η ζύμη.
Σχηματίζουμε μπάλα, την καλύπτουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί 1,5 ώρα.
Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Την επόμενη ημέρα αφήνουμε τη ζύμη 3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσιμο.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε διάμετρο περίπου 38 εκ., τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και προσθέτουμε τα υλικά της επιλογής μας.
Ψήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά.
2. Ζύμη εύκολη και γρήγορη
Για όσους θέλουν πίτσα χωρίς μεγάλη αναμονή, αυτή η συνταγή είναι ιδανική. Η ζύμη φουσκώνει γρήγορα και είναι εύκολη στην παρασκευή της, με ελαφρώς πιο παχύ και αφράτο αποτέλεσμα.
Υλικά:
1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
100 ml χλιαρό νερό
270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
40 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το νερό, αφήνοντας το μείγμα 10 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να αφρίσει.
Σε μπολ βάζουμε αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο και το μείγμα μαγιάς και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη.
Πλάθουμε σε μπάλα, λαδώνουμε και αφήνουμε να φουσκώσει 20-30 λεπτά.
Ξαναζυμώνουμε ελαφρά και αφήνουμε για ακόμα 20 λεπτά.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε διάμετρο 38 εκ., τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί, προσθέτουμε γαρνιτούρα και ψήνουμε περίπου 10 λεπτά.
3. Ζύμη ρωμαϊκή
Η ζύμη της Ρώμης διαφέρει από τη ναπολιτάνικη γιατί περιέχει ελαιόλαδο, που την καθιστά πιο τραγανή (scrocchiarella). Είναι επίπεδη, χωρίς φουσκωτό στεφάνι, και χρειάζεται επίσης αναμονή για ωρίμανση.
Υλικά:
250 γρ. αλεύρι τύπου 00
2 γρ. νωπή μαγιά, διαλυμένη σε 1 κουτ. σούπας νερό
170 ml κρύο νερό
5 γρ. αλάτι ψιλό
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε αλεύρι και μαγιά, προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε αλάτι και ελαιόλαδο, ζυμώνουμε 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
Αποθηκεύουμε σε αεροστεγές μπολ στο ψυγείο για 24-30 ώρες.
Την επόμενη μέρα, την πλάθουμε σε μπάλα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 3 ώρες.
Ανοίγουμε σε διάμετρο 38 εκ., τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε περίπου 15 λεπτά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom