Ιδιαίτερα έντονη είναι η συζήτηση γύρω από την παγίδευση των κινητών συσκευών, με αφορμή την υπόθεση υποκλοπών, καθώς οι πολίτες γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι όσον αφορά την ασφάλεια του κινητού τους.
Είναι όμως δυνατό να γίνει αντιληπτό όταν το κινητό μας έχει «πληγεί» από κάποιο λογισμικό και οι πολίτες μπορούν να ακολουθήσουν μερικές συμβουλές για καλύτερη προστασία της συσκευής μας.
Predator
Χρήσιμες συμβουλές προστασίας από τα λογισμικά παρακολούθησης έδωσε ο Δημήτρης Ευαγγελίου, σύμβουλος ηλεκτρονικής ασφάλειας μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του Open σχετικά με την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση λογισμικών που ενδέχεται να μας βάλουν σε κίνδυνο.
Στην αρχή αναφορά έγινε στην εφαρμογή Predator, η οποία και ακούγεται συχνά λόγω των πρόσφατων πολιτικών γεγονότων. Η χρήση του προγράμματος φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δαπανηρή για όποιον επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει.
Εάν έχουμε πέσει θύμα, δεν πρέπει να απεγκαταστήσουμε την παράνομη εφαρμογή γιατί μπορεί να αποσυνδέσουμε δεδομένα που μπορεί να μας βοηθήσουν να βρούμε ποιος κρύβεται από πίσω και να πάμε στη δικαιοσύνη.
Το σωστό είναι να κλείσουμε το τηλέφωνο και να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό.
Εάν κάποιος στείλει μια ειδοποίηση για Predator θα χρειαστεί να κάνετε μια αποδοχή και εγκατάσταση χωρίς να το καταλάβετε όπως για παράδειγμα ένα μήνυμα με έναν σύνδεσμο. Εάν πατήσετε μόνο το σύνδεσμο και δεν κάνετε αποδοχή κάποιας εγκατάστασης δεν υπάρχει κίνδυνος, εξηγεί ο ειδικός.
Τι μας δείχνει ότι παρακολουθούμαστε
Πώς καταλαβαίνουμε όμως πως κάποιος μπορεί να μας παρακολουθεί; Έχουμε δύο κατηγορίες συσκευών. Τα κινητά τηλέφωνα Android και Apple. Είναι τελείως διαφορετικά τα είδη. Το IOS στο περιβάλλον από μόνο του είναι κλειδωμένο δεν επιτρέπει να κάνει ο χρήστης σχεδόν καμία εγκατάσταση λογισμικού από τρίτο.
Το Android είναι ακριβώς το αντίθετο, επιτρέπει οποιαδήποτε ενέργεια κατόπιν αποδοχής. Οπότε αυτό καθιστά το Android πιο ευάλωτο.
Ο κ. Ευαγγελίου έδειξε στην εκπομπή ένα τάμπλετ Android, στο οποίο έχοντας κάνει σάρωση από μια εφαρμογή που διαβάζει τις απειλές στις συσκευές, έδειξε πως υπάρχει ένα κακόβουλο λογισμικό και συγκεκριμένα ένα λογισμικό παρακολούθησης γονικού ελέγχου που έχει τοποθετηθεί για λόγους επίδειξης.
Ασφαλώς, επισημαίνει οτιδήποτε κακόβουλο μπορεί να εντοπιστεί αν το κάνουμε τεχνικά σωστά. Εάν για παράδειγμα πατήσουμε απεγκατάσταση η εφαρμογή αναγνώρισης που έχουμε και η οποία είναι διαθέσιμη στο κοινό θα μας βοηθήσει.
Όσον αφορά τα IOS αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι ενημέρωση λογισμικού. Εάν μας δείχνει ενημέρωση τότε σίγουρα το κινητό δεν βρίσκεται υπό παραβίαση. Το IOS δεν θα μας επιτρέψει να κάνουμε καμία εγκατάσταση αν έχει συμβεί κάποια παραβίαση.
Αν εκτελεστεί η αναβάθμιση δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη