Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν από την επίθεση χάκερ εις βάρος ιστοσελίδων του Δημοσίου

Μία αρκετά μεγάλη κυβερνοεπίθεση έγινε το πρωί της Παρασκευής με στόχο πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επίκεντρο της επίθεσης ήταν και το TAXISnet, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα για περίπου δύο ημέρες!

Τα προβλήματα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Κώστα Ντελέζου, στο in.gr, η επίθεση έγινε από την Ολλανδία και η προσπάθεια είχε στόχο να παύσει τις δραστηριότητες περίπου 800 ιστοσελίδων του Δημοσίου.

Οι υπεύθυνοι για την επίθεση έθεσαν εκτός λειτουργίας το σύστημα του TAXISnet, το οποίο αποτελεί και βασικό τρόπο εισαγωγής χρηστών σε μεγάλο αριθμό υπηρεσιών του Gov.gr, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση πολλών εργασιών των χρηστών. Σημαντικό κώλυμα δημιουργήθηκε ακόμα και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ως αποτέλεσμα, οι γιατροί είχαν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν μόνο χειρόγραφα για όλο το Σαββατοκύριακο και τα φαρμακεία δεν ήταν σε θέση να εκτελέσουν συνταγές.

Πώς λειτουργεί η επίθεση

Η επίθεση ήταν είδους DDoS και σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως εξηγούν στα ΝΕΑ αρμόδιοι τεχνικοί πληροφορικής, μια σειρά από bot ή botnet, κατακλύζουν μια τοποθεσία Web ή μια υπηρεσία με αιτήσεις HTTP, διακόπτoντας τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ κεντρικών υπολογιστών.

Ουσιαστικά, πολλοί υπολογιστές επιτίθενται σε έναν υπολογιστή σε συγκεκριμένο χρόνο, αποκλείοντας τη χρήση του από τους νόμιμους χρήστες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η υπηρεσία να καθυστερεί να ανταποκριθεί ή να διακόπτεται τελείως η λειτουργία της για ώρας ή και μέρες. Μάλιστα, οι επιθέσεις DDoS μπορούν να εκμεταλλευτούν ευπάθειες ασφαλείας και να στοχεύσουν οποιοδήποτε τελικό σημείο που είναι προσβάσιμο δημοσίως μέσω του Internet.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στα ΝΕΑ, ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «μπλοκαρίστηκε» η λειτουργία άνω των 800 ιστοτόπων του Δημοσίου που είναι συνδεδεμένοι με αυτά.

Του θέματος επιλήφθηκε η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, με τους τεχνικούς των πληροφοριακών συστημάτων να προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να επαναφέρουν τους ιστότοπους με τη βοήθεια των τεχνικών του ΟΤΕ.

Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν μπει σε λειτουργία περίπου 600 ιστοσελίδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Έλεγχοι της Τροχαίας
Τροχαία ατυχήματα στην Αττική: 22 νεκροί και 578 τραυματίες μόνο τον Ιανουάριο
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ήταν η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση ρυθμιστικών πινακίδων και η παραβίαση των κανόνων κυκλοφορίας...
Τροχαία ατυχήματα στην Αττική: 22 νεκροί και 578 τραυματίες μόνο τον Ιανουάριο
Κακοκαιρία ΗΠΑ
ΗΠΑ: Πάνω από 1.400 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της παγοθύελλας
«Η εν εξελίξει χειμερινή καταιγίδα θα συνεχίσει να προκαλεί επικίνδυνες επιπτώσεις στο Βόρειο και το Κεντρικό Τέξας τουλάχιστον μέχρι και νωρίς το...
ΗΠΑ: Πάνω από 1.400 πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της παγοθύελλας
ΕΦΚΑ ένσημα
Υπ. Εργασίας: Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για έναν χρόνο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Παρατείνεται για ένα χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους
Υπ. Εργασίας: Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας για έναν χρόνο για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες