Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, που έχει πλήξει 17.000 ανθρώπους σε 74 χώρες στον κόσμο, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.
«Αποφάσισα να κηρύξω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε η επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος για τον κόσμο είναι σχετικά χαμηλός, εκτός της Ευρώπης, όπου είναι αυξημένος.
«Διχασμένος» ο ΠΟΥ
Σημειώνεται, πάντως, πως οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ήταν διχασμένοι τις περασμένες ημέρες ως προς το εάν η επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων αποτελεί ή όχι τόσο μεγάλο και εκτεταμένο κίνδυνο ώστε να δημιουργεί συνθήκες έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παγκόσμιας υγείας (global health emergency).
Η επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, λέγεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, πως είχε λάβει εδώ και ημέρες την απόφαση να προχωρήσει στην κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις ορισμένων εκ των εμπειρογνωμόνων.
Με την κίνησή του πάντως αυτή, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανοίγει τον δρόμο υπέρ της μεγαλύτερης χρηματοδότησης και του μεγαλύτερου κοινού συντονισμού των παγκόσμιων προσπαθειών στα μέτωπα των εμβολίων και των θεραπειών κατά της ευλογιάς των πιθήκων.
Σημειώνεται πως για την ευλογιά των πιθήκων, υπάρχουν ήδη αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια που όμως αντιμετωπίζουν ελλείψεις, όπως σημειώνει το Reuters.
Στην Ευρώπη
Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει την απάντησή της για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, τόνισε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.
«Παρακολουθούμε ενεργά την κατάσταση από την πρώτη μέρα και τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων παραδίδονται ήδη στα κράτη - μέλη μας. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την απάντησή μας στην ΕΕ» επισήμανε η κ. Κυριακίδου με ανάρτησή της στο τουίτερ.
Ευλογιά των πιθήκων ή ανεμοβλογιά: Πώς θα τα ξεχωρίσουμε
Τις διαφορές ανάμεσα στην ευλογιά των πιθήκων και την ανεμοβλογιά παρουσίασε πρόσφατα η Βασιλική Χ. Πιτυρίγκα, Ιατρός Βιοπαθολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, Επιστημονική Υπεύθυνη Κεντρικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ζωονόσος (δηλαδή μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα) με συμπτώματα πολύ παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν σε ασθενείς με ευλογιά, αν και κλινικά είναι λιγότερο σοβαρή. Προκαλείται από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων που ανήκει στο γένος των Orthopoxvirus, της οικογένειας Poxviridae. Υπάρχουν δύο γενετικοί κλάδοι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων: της Δυτικής Αφρικής και του Κονγκό (Κεντροαφρικανική).
Το όνομα monkeypox προέρχεται από την αρχική ανακάλυψη του ιού σε πιθήκους, σε εργαστήριο της Δανίας το 1958. Το πρώτο κρούσμα ανθρώπου εντοπίστηκε σε ένα παιδί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 1970. Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη, αλλά μπορεί να είναι σοβαρή σε ορισμένα άτομα, όπως παιδιά, έγκυες γυναίκες ή άτομα με ανοσοκαταστολή. Το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο στον άνθρωπο σε σύγκριση με το στέλεχος του Κονγκό, (ποσοστά θνησιμότητας 3,6% και 10,6% αντίστοιχα).
Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται με τους παρακάτω τρόπους:
-Έκθεση πρόσωπο με πρόσωπο (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας χωρίς κατάλληλα Μέτρα Ατομικής Προστασίας)
-Άμεση και στενή σωματική επαφή
-Επαφή με μολυσμένα αντικείμενα όπως ρούχα ή κλινοσκεπάσματα.
Η μετάδοση μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων είναι λιγότερο συχνή και συνήθως απαιτεί παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ενώ η μετάδοση από την επαφή με τις μολυσματικές δερματικές βλάβες φαίνεται να είναι ο πιθανός τρόπος μετάδοσης.
Η περίοδος επώασης (χρόνος που απαιτείται από τη μόλυνση εωσότου εκδηλωθούν συμπτώματα) για την ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως 7−14 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 21 ημέρες.
Στον άνθρωπο, τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια αλλά πιο ήπια από τα συμπτώματα της ευλογιάς η οποία θεωρείται σήμερα εξαφανισμένη νόσος, λόγω της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού.
Η λοίμωξη ξεκινά με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, οσφυαλγία, διογκωμένους λεμφαδένες, ρίγη, εξάντληση. Συνήθως μία έως πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, εμφανίζεται το χαρακτηριστικό εξάνθημα με τη μορφή κηλίδων που συχνά ξεκινούν συνήθως από το πρόσωπο πριν εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, το εξάνθημα εξελίσσεται γρήγορα από φλύκταινες, σε φυσαλίδες γεμάτες με υγρό, οι οποίες στην πορεία σχηματίζουν κρούστες (εφελκίδες) που αργότερα πέφτουν.
Το εξάνθημα τείνει να συγκεντρώνεται περισσότερο στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια παρά στον κορμό.
Πιο συγκεκριμένα, το εξάνθημα εμφανίζεται στα παρακάτω σημεία:
• Πρόσωπο (στο 95% των περιπτώσεων)
• Παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών (στο 75% των περιπτώσεων)
• Στο εσωτερικό του στόματος (στο 70% των περιπτώσεων)
• Γεννητικά όργανα (30%)
• Οφθαλμοί (20%).
Η λοίμωξη συνήθως διαρκεί 2-4 εβδομάδες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη