kathigites
Οι παραιτήσεις και οι άδειες αυξάνονται ραγδαία, φέρνοντας στο φως το φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης στα ελληνικά σχολεία.

Σημαντικά στοιχεία για το φαινόμενο της εργασιακής εξουθένωσης στους κόλπους των εκπαιδευτικών έφερε στο φως η 14η συνεδρίαση του Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2025 με τη νέα σύνθεση του Συμβουλίου και τη συμμετοχή των αιρετών της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, 224 στελέχη εκπαίδευσης (διευθυντές σχολείων και προϊστάμενοι νηπιαγωγείων) έχουν παραιτηθεί μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, ενώ 297 εκπαιδευτικοί έχουν αιτηθεί και λάβει άδεια άνευ αποδοχών. Οι αριθμοί αυτοί, σύμφωνα με τη Δ.Α.Κ.Ε., αντικατοπτρίζουν ένα βαθύ πρόβλημα στο εσωτερικό του εκπαιδευτικού συστήματος: την επαγγελματική και ψυχολογική εξάντληση των εκπαιδευτικών.

Οι αποφάσεις της 14ης συνεδρίασης του ΑΠΥΣΠΕ Αττικής

Στην ημερήσια διάταξη εξετάστηκαν μεταξύ άλλων:

  • Απαλλαγές στελεχών εκπαίδευσης (9 αιτήματα, 7 εγκρίσεις).

  • Αποδόσεις δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς (4 εγκρίσεις).

  • Άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης (1 αίτημα, απορρίφθηκε με ψήφους 3-2).

  • Άδειες άνευ αποδοχών (4 αιτήματα, 3 εγκρίσεις).

  • Άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου (3 εγκρίσεις, 1 αναβολή).

  • Μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών στα ΚΕΔΑΣΥ Αττικής (3 εγκρίσεις ομόφωνα).

Οι αιρετοί της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. επανέλαβαν τη θέση τους υπέρ της μονιμοποίησης όλων των συναδέλφων με διετή ευδόκιμη υπηρεσία χωρίς αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας ότι η αστάθεια και η ανασφάλεια εντείνουν την ψυχολογική πίεση στους εκπαιδευτικούς.

Ένα σύστημα «στο όριο»

Η Δ.Α.Κ.Ε. επισημαίνει ότι, πέρα από τις παραιτήσεις και τις άδειες, 1.564 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν την τελευταία διετία μόνο στην Αττική, γεγονός που αποψιλώνει τα σχολεία από έμπειρο προσωπικό και αυξάνει το φόρτο εργασίας των υπολοίπων. 

«Χαιρετίζουμε τους 50.000 διορισμούς και τα 3.448 νέα τμήματα ένταξης, αλλά πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο φαινόμενο της εργασιακής εξουθένωσης των συναδέλφων που οδηγούνται μακριά από την εκπαίδευση», αναφέρει χαρακτηριστικά το ενημερωτικό σημείωμα των αιρετών της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Burnout στην εκπαίδευση: ελληνική ιδιαιτερότητα ή ευρωπαϊκό φαινόμενο;

Η εργασιακή εξουθένωση (burnout) αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως σύνδρομο επαγγελματικής κόπωσης, που προκαλείται από χρόνιο στρες στον χώρο εργασίας. Στην εκπαίδευση, η κόπωση αυτή συχνά προκύπτει από:

  • υπερβολικό διοικητικό φόρτο,

  • έλλειψη ουσιαστικής επιμόρφωσης και υποστήριξης,

  • συχνές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο,

  • κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις,

  • συναισθηματική εμπλοκή με τους μαθητές.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες (OECD, Eurydice), πάνω από το 45% των εκπαιδευτικών δηλώνουν ότι βιώνουν συχνά συναισθήματα κόπωσης ή επαγγελματικής ματαίωσης. Στην Ελλάδα, η πίεση επιτείνεται από την πολυετή υποστελέχωση, την αξιολόγηση και τη διοικητική γραφειοκρατία.

Η κρίση στην ψυχική ανθεκτικότητα των εκπαιδευτικών δεν είναι μόνο επαγγελματικό ζήτημα, αλλά θέμα ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης. Όταν οι εκπαιδευτικοί εξουθενώνονται, οι μαθητές και η κοινωνία χάνουν.

Η συζήτηση που άνοιξε στο Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αττικής αποτελεί μια ευκαιρία αναστοχασμού για το πώς μπορεί το ελληνικό σχολείο να γίνει ξανά χώρος δημιουργίας, όχι εξάντλησης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

στεφανος κασσελακης
Κασσελάκης: Δεν θα διαβάσω το βιβλίο Τσίπρα, δεν με ενδιαφέρει
«Αναρωτήθηκα αν πρέπει να ντρέπομαι που είμαι Κρητικός» δήλωσε σε άλλο σημείο ο Στέφανος Κασσελάκης ερωτηθείς για τη δολοφονία στα Βορίζια
Κασσελάκης: Δεν θα διαβάσω το βιβλίο Τσίπρα, δεν με ενδιαφέρει
ΥΠΑΙΘΑ
Υπάλληλοι ΣΑΕΚ σε υπουργείο Παιδείας: «Πρώτα μόνιμες προσλήψεις, μετά αλλαγές στο ωράριο»
Κίνδυνος υπερεργασίας και «σπαστού» ωραρίου αν δεν προστεθεί μόνιμο προσωπικό στις ΣΑΕΚ - Τι ζητούν οι διοικητικοί από το υπουργείο Παιδείας
Υπάλληλοι ΣΑΕΚ σε υπουργείο Παιδείας: «Πρώτα μόνιμες προσλήψεις, μετά αλλαγές στο ωράριο»