Θήβα: Φόβοι για μεγάλο σεισμό – Ποιες περιοχές μπορεί να επηρεαστούν
Είναι ίσως η πρώτη φορά που και οι ίδιοι οι σεισμολόγοι συμμερίζονται την ανησυχία χιλιάδων κατοίκων της Θήβας και των κοντινών περιοχών για όσα συμβαίνουν εδώ και μήνες στη Βοιωτία.

Στο μπαράζ σεισμικών δονήσεων όπου καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη Θήβα αναφέρθηκε ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εξήγησε πως από την στιγμή που υπάρχει στην περιοχή συνεχή διέγερση από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και σήμερα, η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό ακόμα και των 6 ρίχτερ είναι μεγάλη.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που κάτω από μία πόλη, έναν νομό, δίπλα στην πρωτεύουσα της χώρας όπου ζουν πάνω από 5 εκατ. άνθρωποι, ένα ρήγμα ή ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων συμπεριφέρεται με τρόπο ακατανόητο, απειλώντας να λυτρωθεί με έναν σφοδρό, καταστροφικό, σεισμό.

Εδώ και πολλούς μήνες, μέσα στον φλοιό της Γης, η σεισμική ενέργεια μοιάζει ανεξάντλητη, μία γεωλογική αρρυθμία που μαρτυρά ελάχιστα στοιχεία για τον τόπο προέλευσης της και τι επιδιώκει. 

Ισως και 6 Ρίχτερ;

Ο  Γεράσιμος Παπαδόπουλος, παρατηρώντας τα επίκεντρα των σεισμών στην περιοχή και τη ζώνη που αυτά σχηματίζουν, τοποθετείται και ως προς το μέγεθος ενός πιθανού ισχυρότερου σεισμού. «Οι πιο αξιόλογοι σεισμοί στη Θήβα (3 Ρίχτερ και πάνω) από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, καταλαμβάνουν μια ζώνη μήκους 15-20 χιλιομέτρων, διατασσόμενοι σε μια γραμμή από την ανατολή προς τη δύση. Αν αυτό αντιστοιχεί σε ένα ρήγμα, τότε αυτό το μήκος ρήγματος αντιστοιχεί σε σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ».

Κίνδυνος για την Αθήνα;

Και η Αθήνα; Κατά πόσο κινδυνεύει από έναν σεισμό 6 Ρίχτερ στη γειτονική Θήβα; «Νομίζω ότι είναι μειωμένη η απειλή για την Αθήνα λόγω της απόστασης που είναι σημαντική», σημειώνει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ενώ, ως προς τη δυνατότητα εκτίμησης του χρόνου στον οποίο μπορεί να «απλωθεί» η πολύμηνη προσεισμική ακολουθία στη Θήβα, είναι σαφής: «Δυστυχώς είναι δύσκολο να το πούμε, δεν έχω τρόπο να το ελέγξω επιστημονικά. Θέλω να πω όμως ότι η περιοχή της Θήβας βρίσκεται σε περίοδο αυξημένου σεισμικού κινδύνου, η σεισμικότητα έχει τα χαρακτηριστικά προσεισμών και, για τον λόγο αυτό, η γένεση ισχυρότερου σεισμού είναι σημαντικά πιθανή».

Οι επιφυλάξεις Τσελέντη

Τη δική του εκτίμηση για τους σεισμούς στη Θήβα έκανε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Άκης Τσελέντης λέγοντας πως η σεισμική έξαρση τόσο στη Θήβα και όσο και στη γύρω περιοχή πιθανόν θα σβήσει.

Ωστόσο, ο κ. Τσελέντης πρόσθεσε μιλώντας στο ΑΠΕ ότι το ιστορικό της περιοχής, που είχε δώσει την περίοδο 1977-1981 ακόμη και σεισμό 6,2 Ρίχτερ στο Καπαρέλι Θηβών, αλλά και η γειτνίασή της με τον Κορινθιακό Κόλπο, μας κάνει πιο επιφυλακτικούς.

«Η κατανομή των έως τώρα σεισμών δείχνει την ύπαρξη ενός ρήγματος (με κίτρινο χρώμα) κάτω από τη Θήβα μήκους περίπου 15 km το οποίο έχει δυναμικό να δώσει μέχρι έξι Ρίχτερ. Αυτά είναι τα τελευταία πρόσφατα στοιχεία που έχουμε μετά από την ανάλυση των χιλιάδων καταγραφών στην περιοχή που καταγράψαμε με μεγάλη ακρίβεια λόγω των Σεισμολογικών Δικτύων που εγκαταστήσαμε. Ο κόσμος δεν πρέπει να τρομάξει γιατί τα χαρακτηριστικά αυτής της ακολουθίας δεν είναι προσεισμικά πρέπει όμως να κρατάμε μία σημαντική επιφύλαξη ως προς αυτό το πιθανό ρήγμα το οποίο αν δώσει κάποιο σεισμό μεγαλύτερο των 5R σίγουρα θα έχουμε σημαντικές επιπτώσεις στον οικοδομικό ιστό της πόλης» σημείωσε ο Άκης Τσελέντης.

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας λέει ότι «από τον Δεκέμβριο του 2020, εδώ δηλαδή και 16 μήνες, έχει αρχίσει μια ασθενής σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Θηβών και μέχρι τώρα έχει δώσει 3.000 σεισμούς με μέγεθος έως 4,7 βαθμών Ρίχτερ»

Υπάρχει «ταβάνι;»
Ο κ Λέκκας ξεκαθαρίζει  «Όμως με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία βλέπουμε, και αυτό είναι ένα πόρισμα δεκάδων επιστημόνων που δημοσίευσαν μία εργασία σε διεθνές περιοδικό, ότι στην περιοχή των Θηβών το 1914 εκδηλώθηκε ένας σεισμός των 6 βαθμών περίπου. Θεωρούμε ουσιαστικά οροφή αυτόν τον σεισμό με πολύ μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί. Πολύ μικρή πιθανότητα αλλά πιθανή».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 4/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astynomia
Γλυφάδα: Εμπρηστική επίθεση τα ξημερώματα σε είσοδο πολυκατοικίας
Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 2:45 τα ξημερώματα, όταν άγνωστοι τοποθέτησαν τα γκαζάκια στην είσοδο της πολυκατοικίας.
Γλυφάδα: Εμπρηστική επίθεση τα ξημερώματα σε είσοδο πολυκατοικίας
AMEA
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Τι γίνεται σήμερα στα σχολεία και τι «ξέχασε» να μας πει το Υπουργείο Παιδείας
Οι εκδηλώσεις σήμερα στα σχολεία και τα ωραία λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Τι γίνεται σήμερα στα σχολεία και τι «ξέχασε» να μας πει το Υπουργείο Παιδείας
EKPAIDEYTIKOS
Εκπαιδευτικοί: «Πρωταθλητές» στις αποχωρήσεις για σύνταξη από το Δημόσιο - Γιατί φεύγουν
Το 2023, βάσει απολογιστικών στοιχείων, αποχώρησαν συνολικά 14.621 τακτικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων το 33% από το Υπουργείο Παιδείας
Εκπαιδευτικοί: «Πρωταθλητές» στις αποχωρήσεις για σύνταξη από το Δημόσιο - Γιατί φεύγουν