«Καλπάζει» η μετάλλαξη Όμικρον και η κυβέρνηση προχωρά σε νέα μέτρα προκειμένου να περιορίσει την τεράστια διασποράς της, η οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
Μάλιστα, χθες καταγράφηκε το υψηλότερο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας, φτάνοντας τα 50.126 κρούσματα.
Αναρρωτική άδεια με rapid test
Η κυβέρνηση προχώρησε σε αναπροσαρμογή των μέτρων με τον υπουργό Υγείας να ανακοινώνει ότι θα παρέχεται αναρρωτική άδεια από την εργασία με θετική διάγνωση μέσω rapid test για όλους τους εργαζόμενους που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαμό τους.
«Επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να αποδέχονται το θετικό rapid, προκειμένου να δίνουν την αναρρωτική άδεια», σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.
Πώς θα χορηγείται η αναρρωτική άδεια
«Για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σύμφωνα με την παρ. 3. Ειδικώς ως προς τους δημοσίους υπαλλήλους εφαρμόζεται η παρ. 3 του άρθρου τριακοστού όγδοου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α’ 83)» αναφέρει η νέα ΚΥΑ.
Σύμφωνα με σχετικό έγγραφό του ΕΦΚΑ, ο φορέας επιδοτεί τους ασφαλισμένους μόνο με ιατρική γνωμάτευση που χορηγεί αναρρωτική άδεια. Για τη λήψη της, οι εργαζόμενοι πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά, είτε με το υγειονομικό όργανο που τους χορήγησε τη βεβαίωση του θετικού τεστ, είτε με τον ιατρό τους (συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή μη, σχετικής ειδικότητας), να ενημερώνουν για το τεστ και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση που να τους χορηγεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του τεστ.
Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασφαλισμένος οφείλει να παραμείνει στο σπίτι του θεωρούνται μέτρα προστασίας για τον ίδιο η για την αποφυγή διασποράς του ιού και επιβαρύνουν τον ασφαλισμένο και την επιχείρηση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, αν ο ασφαλισμένος τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα (μη νοσούντες) λαμβάνει ιατρική γνωμάτευση η οποία δεν αποτελεί άδεια ασθένειας αλλά μέτρο για την αποφυγή διασποράς του covid-19. Ακόμα κι αν εκ παραδρομής αναφέρει αναρρωτική άδεια, δεν κατατίθεται στο Τμήμα Παροχών αλλά στον εργοδότη, προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο που προβλέπει χορήγηση άδειας 7 ή 14 ημερών μετ' αποδοχών και αναπλήρωσης κατά 50% με 1 ώρα επιπλέον δουλειάς πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου, μετά τη λήξη της καραντίνας, χωρίς επιπλέον αμοιβή.
Επίσης αν λάβει ιατρική γνωμάτευση επειδή ανήκει σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού και πάλι αυτή δε θεωρείται άδεια ασθενείας. Η ιατρική γνωμάτευση κατατίθεται στον εργοδότη για να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις για τις ευπαθείς ομάδες. Υπενθυμίζεται πως ο εργοδότης υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία εργαζόμενο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Αν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία ακολουθεί η λύση δουλειάς back-office. Εφόσον κι αυτό δεν είναι εφικτό, η τρίτη λύση είναι η αναστολή της σύμβασης.
Οι γιατροί μπορούν να εκδίδουν τις ιατρικές γνωματεύσεις έστω και σε μεταγενέστερο χρόνο εφόσον δεν είναι εφικτή η έγκαιρη λήψη τους από τους εργαζόμενους (ανυπαίτιο κώλυμα). Οι χορηγούμενες ιατρικές γνωματεύσεις θα πρέπει να αναφέρουν: Ημερομηνίες rapid test, τη νόσο (covid-19) και τη συμπτωματολογία (πυρετός, βήχας, λοίμωξη του αναπνευστικού κ.λπ.), τη σύσταση «κατ' οίκον περιορισμό» (που αποτελεί υγειονομική και διοικητική εντολή) και την ένδειξη «χορήγηση αναρρωτικής άδειας από... έως...».
Με τα στοιχεία αυτά, το Τμήμα Παροχών του ΕΦΚΑ μπορεί να κάνει αποδεκτή άδεια ασθένειας που εκδίδεται σε μεταγενέστερο χρόνο από την έναρξή της, αφού πρώτα εγκριθεί το χρονικό διάστημα από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.
Για να κατατεθούν άδειες στο Τμήμα Παροχών Ασθένειας, οι εργαζόμενοι πρέπει πρώτα να υποβάλλουν ηλεκτρονικό αίτημα στην κεντρική σελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στο πλαίσιο «Μένουμε ασφαλείς και χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες». Το Τμήμα απαντά με μήνυμα στο e-mail που έχει δηλωθεί στο ηλεκτρονικό αίτημα παρέχοντας λεπτομερείς οδηγίες (τυποποιημένα μηνύματα ανά κατηγορία αιτήματος) για το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται και τον τρόπο κατάθεσής τους.
Πώς θα εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης
Σύμφωνα με την τροποποίηση των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό, επιλύεται το ζήτημα με την έκδοση των πιστοποιητικών νόσησης, καθώς αυτό κατά την σχετική ΚΥΑ θα εκδίδεται:
α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για τον κορονοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,
β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test). Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.
Ακόμη, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται πως «τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού Τεύχος B’ 3/04.01.2022 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 11 COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022», τη στιγμή που «η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες».
Στην ίδια κατεύθυνση, «ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».
Δείτε εδώ αναλυτικά τη σχετική ΚΥΑ.
50% τηλεργασία στο Δημόσιο
Εν τω μεταξύ, αναλυτικές οδηγίες για την απρόσκοπτη λειτουργία του Δημόσιου τομέα, παρείχε το Υπουργείο Εσωτερικών, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά. Συγκεκριμένα, στις κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργία του Δημοσίου στη φάση έξαρσης της πανδημίας, που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με υπηρεσιακό έγγραφο ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου, επεκτείνεται η τηλεργασία σε ποσοστό 50% μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, «ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται σε ποσοστό έως πενήντα τοις εκατό (50%), βάσει πλάνου εργασιών κάθε υπηρεσίας, για την κατάρτιση του οποίου λαμβάνονται υπόψη η φύση των καθηκόντων των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και οι ανάγκες κάθε υπηρεσίας» αναφέρεται στο υπηρεσιακό έγγραφο, όπου απαριθμώνται όλα τα «Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού».
Οι οδηγίες αφορούν τόσο στους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες στο Δημόσιο, όσο και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, δηλαδή όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «με προτεραιότητα στους ανήκοντες σε ομάδες αυξημένου κινδύνου» υπαλλήλους. «Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε φορέα η αξιοποίησή του στις κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου όπου ανήκει», όπως προβλέπεται ακόμη στην ίδια εγκύκλιο. Σε κάθε περίπτωση, «η παρεχόμενη από τους υπαλλήλους τηλεργασία δεν θα επηρεάσει την εξυπηρέτηση των πολιτών» υπογραμμίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι «εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο της σταδιακής προσέλευσης των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες».
Πρόστιμα για τα PCR
Σύμφωνα με νέα ΚΥΑ, το μοριακό τεστ (pcr) θα κοστίζει στο εξής 47 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την νέα τιμολόγηση, θα «επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €) για κάθε παράβαση» σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι «οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές», διαφορετικά θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.
Δείτε εδώ αναλυτικά την ΚΥΑ για τα πρόστιμα για τα PCR.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη