Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand και 15 άλλα ιδρύματα, μελέτησε τα οστά της κάτω ράχης ενός θηλυκού Australopithecus sediba (Issa), ενός είδος ανθρωποειδούς που έζησε πριν από περίπου δυο εκατομμύρια χρόνια.
Τα οστά ανακαλύφθηκαν το 2015, κατά τη διάρκεια ανασκαφών ενός μεταλλευτικού μονοπατιού που εκτείνεται δίπλα στην τοποθεσία Μαλάπα στο «Λίκνο της Ανθρωπότητας», κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής. Μαζί με άλλα οστά του ιδίου είδους που έχουν ανασκαφεί στο παρελθόν αποτελούν ένα από τα πληρέστερα οστά κάτω μέρους της πλάτης των πρώιμων ανθρωποειδών που έχουν ανακαλύψει ποτέ οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα πρόσφατα απολιθώματα αποτελούν έναν χαμένο κρίκο που αποδεικνύει ότι οι πρώτοι ανθρωποειδείς χρησιμοποιούσαν τα άνω άκρα τους για να σκαρφαλώνουν όπως οι πίθηκοι και τα κάτω άκρα τους για να περπατούν όπως οι άνθρωποι. Διαπίστωσαν επίσης ότι, όπως και οι άνθρωποι, ο Australopithecus sediba είχε μόνο πέντε οσφυϊκούς σπονδύλους.
«Ενώ η Issa ήταν ήδη ένας από τους πιο πλήρεις σκελετούς αρχαίου ανθρωποειδούς που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, αυτοί οι σπόνδυλοι ολοκληρώνουν το κάτω μέρος της πλάτης και καθιστούν την οσφυϊκή περιοχή την καλύτερα διατηρημένη κάτω πλάτη ανθρωποειδούς που έχει ανακαλυφθεί ποτέ», δήλωσε ο καθηγητής Λι Μπέργκερ, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του προγράμματος Malapa.
Η άριστη κατάσταση των οστών της Issa απέδειξε ότι η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης της ήταν πιο ακραία από οποιονδήποτε άλλο Αυστραλοπίθηκο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Αυτού του είδους η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης παρατηρείται συνήθως στους σύγχρονους ανθρώπους και καταδεικνύει προσαρμογή στην όρθια θέση, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Η παρουσία της λόρδωσης και άλλα χαρακτηριστικά της σπονδυλικής στήλης υποδηλώνουν ότι περπατούσε στα δύο πόδια. Υπάρχουν όμως και άλλα χαρακτηριστικά, όπως οι μεγάλες εγκάρσιες αποφύσεις που υποδηλώνουν ισχυρή μυϊκή μάζα του κορμού, ίσως για να αναρριχούνται στα δέντρα», δήλωσε η καθηγήτρια Gabrielle Russo του Πανεπιστημίου Stony Brook, συν-συγγραφέας της μελέτης.
«Η σπονδυλική στήλη τα συνδέει όλα αυτά», πρόσθεσε ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Τόμας Κόντι Πρανγκ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας A&M, ο οποίος μελετά πώς περπατούσαν και σκαρφάλωναν οι πρώτοι ανθρωποειδείς.
Με ποιον τρόπο αυτοί οι συνδυασμοί χαρακτηριστικών διατηρήθηκαν στους αρχαίους προγόνους μας; Πώς περπατούσαν στα δυο πόδια και πώς σκαρφάλωναν στα δέντρα; Αυτά είναι ίσως από τα σημαντικότερα εκκρεμή ερωτήματα για την προέλευση του ανθρώπου, πρόσθεσε ο επιστήμονας.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό e-Life, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Australopithecus sediba ήταν μια ενδιάμεση εξελικτική μορφή του αρχαίου συγγενή του ανθρώπου.
ΠΗΓΗ: CNN
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη