Λίγα υλικά έχουν συνδεθεί τόσο στενά με τη μεσογειακή κουζίνα όσο η τομάτα — ή ντομάτα, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται. Κι όμως, ο κατακόκκινος αυτός «θησαυρός» της κουζίνας δεν έχει ευρωπαϊκή καταγωγή.
Το φυτό, γνωστό επιστημονικά ως «Στρύχνον το λυκοπερσικόν» (Solanum lycopersicum) ή πιο ρομαντικά «ερωτόμηλο», προέρχεται από τις εύφορες περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, με ρίζες που απλώνονται από το Μεξικό έως το Περού.
Η ίδια η λέξη «τομάτα» κρατά την ταυτότητά της από την προκολομβιανή γλώσσα Νάουατλ, όπου αποκαλούνταν tómatl, πριν διασχίσει ηπείρους και γίνει βασικό συστατικό σε αμέτρητες γαστρονομικές παραδόσεις.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Τι ήταν ο «παιδοτρίβης» στην Αρχαία Ελλάδα;
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ