καθαριότητα σχολείων, καθαρίστριες
Ένα εκπαιδευτικό σύστημα «καθαριότητας» υπό κατάρρευση: Εκρηκτικά στοιχεία από Ομοσπονδία Γονέων και Σωματείο Καθαριστριών Θεσσαλονίκης

Αδιανόητες ελλείψεις στον τομέα της καθαριότητας στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας και το Σωματείο Καθαριστριών/ών Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας στοιχεία που επιβεβαιώνουν την πλήρη αδυναμία του υπουργείου Εσωτερικών να εξασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το υπουργείο ενέκρινε 4.793 ώρες καθαριότητας για 1.100 σχολικές μονάδες στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, για 7.200 αίθουσες και εκατοντάδες γραφεία, τουαλέτες, διαδρόμους και αυλές. Μια… αύξηση μόλις 36 ωρών σε σχέση με πέρυσι, όταν ήδη η κατάσταση χαρακτηριζόταν προβληματική.

Αριθμοί που σοκάρουν: Πόσος χρόνος «αναλογεί» σε κάθε χώρο

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αλέξης Γουσόπουλος, εξήγησε πως με τα σημερινά δεδομένα, κάθε καθαρίστρια έχει μόλις 18-22 λεπτά για να καθαρίσει έναν σχολικό χώρο — από αίθουσα διδασκαλίας έως τουαλέτα και προαύλιο. Παράδειγμα: Σε ένα 12θέσιο δημοτικό σχολείο, μία καθαρίστρια πλήρους ωραρίου καλείται μέσα σε 6 ώρες να καθαρίσει 12 αίθουσες, αίθουσα υπολογιστών, γραφεία, τουαλέτες, διαδρόμους και εξωτερικούς χώρους. Μια αποστολή που απαιτεί... υπερδυνάμεις.

Καθαρίστριες που πληρώνουν από την τσέπη τους

Το ζήτημα δεν είναι μόνο ποσοτικό. Η Γεωργία Μητσοπούλου, εκπρόσωπος των καθαριστριών, κατήγγειλε πως πολλές καθαρίστριες πληρώνουν μόνες τους τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), ενώ δεν έχουν αποζημιωθεί για επιπλέον ώρες που εργάζονται εθελοντικά. Ορισμένες δεν έχουν λάβει ποτέ ΜΑΠ εδώ και... 20 χρόνια.

Δήμοι σηκώνουν το βάρος της κυβερνητικής αδιαφορίας

Αντί να υπάρξει μέριμνα από το κράτος, οι δήμοι καλούνται να «βάλουν πλάτη» με κονδύλια από τον δικό τους προϋπολογισμό:

ΔήμοςΕγκεκριμένες ΏρεςΑναγκαίες ΏρεςΕπιπλέον Κάλυψη από Δήμο
Θεσσαλονίκης1.0431.477+ΝΑΙ (434 ώρες)
Καλαμαριάς333520+ΝΑΙ (187 ώρες)
Παύλου Μελά467+45 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου 
Θέρμης275>550Όχι επαρκής κάλυψη
Νεάπολης - Συκεών4041.000Μεγάλο έλλειμμα
Κιλκίς - Παιονίας376493Χωρίς πλήρη κάλυψη

Αξίζει να σημειωθεί η θετική εξαίρεση του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, που – έπειτα από πίεση του Σωματείου και της Ομοσπονδίας – εξασφάλισε την πρόσληψη καθαριστριών πλήρους ωραρίου, καλύπτοντας το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών. Ωστόσο, η χρηματοδότηση προήλθε από τη ΣΑΤΑ Σχολείων, με αποτέλεσμα να ανασταλούν προγραμματισμένα έργα συντήρησης.

Ζήτημα Δημόσιας Υγείας και Παιδικής Ασφάλειας

Η υποστελέχωση στον τομέα της καθαριότητας δεν είναι απλώς ένα οργανωτικό πρόβλημα. Συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ιδίως όταν αφορά σχολεία, όπου καθημερινά συγκεντρώνονται χιλιάδες παιδιά. Οι συνθήκες αυτές, σε περίπτωση υγειονομικής κρίσης (π.χ. έξαρση ιώσεων), μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρες κοινότητες.

Τι ζητούν οι γονείς και οι καθαρίστριες

  • Πλήρη κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε ώρες καθαριότητας.

  • Πρόσληψη καθαριστριών πλήρους ωραρίου σε κάθε σχολική μονάδα.

  • Δωρεάν χορήγηση των ΜΑΠ και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

  • Σταθερές εργασιακές σχέσεις, όχι συμβάσεις ομηρίας.

Το ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται λογιστικά. Απαιτείται πολιτική βούληση, ρεαλιστικός σχεδιασμός και σεβασμός στους εργαζόμενους, γονείς και – κυρίως – τα παιδιά. Γιατί η καθαριότητα δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ

Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γυμναστική
Η μουσική στο γυμναστήριο δεν είναι trend της εποχής. Είναι μια πρακτική 2.000 ετών: Ο Σωκράτης… χόρευε για να μείνει σε φόρμα!
Από τον αυλό στον Spotify: Γιατί η μουσική ήταν (και παραμένει) το καλύτερο «εργαλείο» άσκησης
Η μουσική στο γυμναστήριο δεν είναι trend της εποχής. Είναι μια πρακτική 2.000 ετών: Ο Σωκράτης… χόρευε για να μείνει σε φόρμα!