βιβλία
Η ελληνική γλώσσα διακρίνεται για τον πλούτο και την ποικιλομορφία της, περιλαμβάνοντας αμέτρητες λέξεις με ιδιαίτερη προέλευση και σημασία.

Ποια είναι η σημασία της;
Η λέξη "κουγιάμπαλο" χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα άτομο που φαίνεται χαμένο, αφελές ή κάπως αλλοπρόσαλλο. Στην ουσία πρόκειται για χαρακτηρισμό που δηλώνει κάποιον χαζό, κουτό, αλλοπαρμένο ή αποβλακωμένο, ενώ πολλές φορές αναφέρεται και σε μεγάλης ηλικίας άτομο, με την έννοια του ξεμωραμένου ή ξεχασιάρη γέροντα.

Η προέλευσή της
Η λέξη έχει ρίζες στην Κερκυραϊκή διάλεκτο, που έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις λατινογενείς γλώσσες, κυρίως λόγω της μακρόχρονης ενετικής κυριαρχίας στο νησί. Το "κουγιάμπαλο" αποτελεί δείγμα της γλωσσικής ταυτότητας της Κέρκυρας, μιας ντοπιολαλιάς με ιδιαίτερη χροιά και έντονο χαρακτήρα.

Ένα παράδειγμα από τη λαϊκή σοφία
Η χρήση τέτοιων λέξεων στις κατά τόπους διαλέκτους δίνει μια πιο αυθεντική χροιά στον καθημερινό λόγο και λειτουργεί σαν ζωντανή υπενθύμιση της πολιτισμικής κληρονομιάς κάθε περιοχής. Το "κουγιάμπαλο" είναι ένας χαρακτηρισμός που άλλοτε χρησιμοποιείται με χιούμορ και άλλοτε με αυστηρότητα, διατηρώντας πάντως τη γλωσσική γοητεία της ντοπιολαλιάς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ

Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γυμναστική
Η μουσική στο γυμναστήριο δεν είναι trend της εποχής. Είναι μια πρακτική 2.000 ετών: Ο Σωκράτης… χόρευε για να μείνει σε φόρμα!
Από τον αυλό στον Spotify: Γιατί η μουσική ήταν (και παραμένει) το καλύτερο «εργαλείο» άσκησης
Η μουσική στο γυμναστήριο δεν είναι trend της εποχής. Είναι μια πρακτική 2.000 ετών: Ο Σωκράτης… χόρευε για να μείνει σε φόρμα!