Νίκος Αλιβιζάτος: Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί παντού – Εκτός ΑΣΕΠ οι ανεμβολίαστοι
Υπέρ του μέτρου να υπάρχουν κλιμακούμενες κυρώσεις – από πρόστιμα έως και απολύσεις – για τους μη εμβολιασμένους τάχθηκε ο Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη (νεοφιλεύθερης κοπής με πρόεδρο την Άννα Διαμντοπούλου), διοργάνωσε, τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021, δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τον «καθολικό εμβολιασμό ως προϋπόθεση για την λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας. – Τι δέον γενέσθαι;». Ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, συμμετείχε στην συζήτηση και τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και υπέρ τη σκλήρυνσης των μέτρων για ανεμβολίαστους.

«Εδώ και δύο δεκαετίες, επίκεντρο της ιατρικής περίθαλψης δεν είναι η ασθένεια αλλά ο ασθενής, ο άνθρωπος. Οι κώδικες δεοντολογίας σήμερα είναι σαφείς. Ο ασθενής, με πλήρη τη συνείδηση των πνευματικών δυνάμεών του μπορεί να αρνηθεί ακόμη και την πιο πρόσφορη θεραπεία που θα του προταθεί από τους καλύτερους ιατρούς.

Η συναίνεση του ασθενούς, λοιπόν, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία. Αντανάκλαση της μετάβασης αυτής στην ανθρωποκεντρική ιατρική είναι και το δικαίωμα του καθένα να αρνηθεί κάθε εξωγενή επέμβαση στο σώμα του, ιδίως αν αυτό αντίκειται σε βαθύτερες πεποιθήσεις του, άρα να αρνηθεί και στη χορήγηση του εμβολίου.

Εν τούτοις, αυτό ισχύει μόνο για τον απομονωμένο άνθρωπο, τον σύγχρονο Ροβ. Κρούσο, που δεν βγαίνει από το σπίτι του. Δεν ισχύει όταν ο ενδιαφερόμενος ζει εντός του κοινωνικού συνόλου και ο μη εμβολιασμός του έχει επιπτώσεις για τους συμπολίτες του. Αν από τον μη εμβολιασμό του οι άλλοι κινδυνεύουν, δεν έχει δικαίωμα να τον αρνηθεί.

Στη χώρα μας, το Συμβούλιο της Επικρατείας σε σχέση με τους παιδικούς εμβολιασμούς αλλά και σε διεθνές επίπεδο το Δικαστήριο του Στρασβούργου δέχονται από χρόνια ότι εφόσον είναι αποδεδειγμένο ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και δεν έχει στατιστικά αξιόλογες παρενέργειες σύμφωνα με τα πορίσματα διεθνών και εγχώριων οργανισμών, δεν έχει το δικαίωμα κάποιος να αρνηθεί να εμβολιασθεί.

Η άρνηση είναι θεμιτή μόνον όταν υπάρχει υποκείμενο νόσημα ή, όπως έκρινε πρόσφατα το Δικαστήριο του Στρασβούργου, όταν υπάρχουν σοβαρές και από μακρού ακολουθούμενες αντιρρήσεις για φιλοσοφικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Για περιπτώσεις σαν κι αυτές -και μόνο σαν κι αυτές- πρέπει να υπάρχει εναλλακτική λύση όπως η εργασία από το σπίτι.

Συνεπώς, το ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι ποιο σημείο μπορεί να προχωρήσει η Πολιτεία για να επιβάλλει τον εμβολιασμό. Για ορισμένες κατηγορίες, ο εξαναγκασμός έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός, όπως για τους υγειονομικούς. Η υποχρεωτικότητα μπορεί να επιβληθεί όχι μόνο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό, εφόσον η επαφή με τον κόσμο αποτελεί τον πυρήνα της απασχόλησης του εργαζομένου.

Θα πρέπει να προτείνονται λύσεις εφαρμόσιμες και όχι ουτοπικές. Ως προς τις κυρώσεις, θα πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση στα μέτρα που θα επιβάλλονται. Αρχικά, μπορεί να επιβληθεί ένα διοικητικό πρόστιμο για τον προϊστάμενο του νοσοκομείου και τον μη εμβολιασμένο υγειονομικό ή γιατρό. Ανάλογα με τη βαρύτητα, η επιβολή ποινικών κυρώσεων δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Για παράδειγμα, θα έπρεπε να προβλεφθεί ως ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα η χρήση πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Σε επίπεδο κινήτρων, οι προκηρύξεις του ΑΣΕΠ συνιστούν ένα εξέχον παράδειγμα. Θα μπορούσε για παράδειγμα να προβλεφθεί ότι υποψήφιος για μια θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν θα πάρει στην εξεταστική διαδικασία αν δεν είναι εμβολιασμένος».

Τα ίδια πάνω κάτω είπε ο Νίκος Αλιβιζάτος και μιλώντας στο στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ο Συνταγματολόγος δήλωσε ότι, "από τη στιγμή που οι ζωές των συνανθρώπων μας τίθενται σε κίνδυνο από τον κορονοϊό, τότε οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο καθημερινά, θα πρέπει να προχωρούν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως ακριβώς έγινε με τους υγειονομικούς.

Ο καθηγητής συμπλήρωσε πως το πρώτο μέτρο που θα έπαιρνε, δεν θα ήταν αυτό της απόλυσης, λέγοντας ότι «θα ξεκινούσα από τα κίνητρα και θα έλεγα για παράδειγμα ότι στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ θα επιτρέπεται να λάβουν μέρος μόνο εμβολιασμένοι. Επίσης, στον ιδιωτικό τομέα να επιτρέπονται προσλήψεις μόνο εμβολιασμένων. Επιπλέον, θα μπορούσαν να αποκλείονται οι προαγωγές ανεμβολίαστων υπαλλήλων. Μιλάμε για μια κλιμάκωση, με πρώτο μέτρο την πειθώ. Το δεύτερο για όσους εργάζονται είναι η υποχρεωτικότητα με κάποιες κυρώσεις που μπορούν να κλιμακώνονται, δηλαδή να πεις σε κάποιον να δουλεύει από το σπίτι και η απόλυση να είναι το ύστατο".

Η στοχοποίηση των ανεμβολίαστων γίνεται το νέο όχημα εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής 

Οι απόψεις του Νίκου Αλιβιζάτου ουσιαστικά χρεώνουν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί την κατάσταση που επικρατεί κρύβοντας πίσω από τους ανεμβολίαστους τις ανύπαρκτες ΜΕΘ, την έλλειψη φαρμάκων, την υποστελέχωση των νοσοκομείων, ακόμη και την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις αναστολές των χιλιάδων υγειονομικών. Εξωραΐζουν την ανυπαρξία κάθε μέτρου πρόληψης. Από τα τεστ, που τα έχουν μετατρέψει σε εργαλείο ποινής και εκβιασμού, μέχρι την κατάσταση στα σχολεία.

Κάθε αρνητική εξέλιξη επιχειρείται να χρεωθεί από τώρα στους ανεμβολίαστους. Είτε αφορά τις ΜΕΘ και τους νεκρούς, είτε το κλείσιμο των σχολείων ή ακόμη και την οικονομία. Σε αυτούς επιχειρείται να χρεωθούν ακόμη και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον πλανήτη πολύ πριν τον κορονοϊό.  Αυτές οι «ευθύνες» και η εξωφρενική στοχοποίηση των ανεμβολίαστων γίνονται το νέο όχημα εξωραισμού τής κυβερνητικής πολιτικής

Απαραίτητο στοιχείο για την εμπέδωση του κυβερνητικού αφηγήματος είναι οι ποινές, οι διακρίσεις και κάθε είδους  μέτρο «καταπολέμησης» των ανεμβολίαστων. 

Εκτός από τις απαγορεύσεις για είσοδο σε κλειστούς χώρους των ανεμβολίαστων και το οικονομικό χαράτσι των πληρωμένων rapid, ακόμη και για την πρόσβαση στην εργασία, νέα μέτρα υφαίνονται από την κυβερνητική προπαγάνδα και περιγράφεται ακόμη και η απαγόρευση κυκλοφορίας μόνο για ανεμβολίαστους! 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...