Συνήγορος του Πολίτη: Αναχρονιστική η κατάσταση στην Ελλάδα ως προς την μεταχείριση ανήλικων θυμάτων κακοποίησης
Το alfavita.gr παρουσιάζει το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, που αφορά στη μη λειτουργία μιας πολύτιμης δομής ("Τα Σπίτια του Παιδιού") για την προανάκριση σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών, η οποία - αν και θεσμοθετήθηκε εδώ και χρόνια- ουδέποτε λειτούργησε από παραλείψεις και αδιαφορία της Πολιτείας

Όπως υπογραμμίζει η Όλγα Θεμελή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, «σε άλλες έννομες τάξεις (μεταξύ άλλων ακόμα και στη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Κροατία και την Κύπρο) λειτουργεί υποδειγματικά εδώ και χρόνια κατά τα διεθνή πρότυπα και κατά τις επιταγές της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί που επιβάλλει η πανδημία έχουν αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών».

Τι αναφέρει το πόρισμα

Σύμφωνα με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη «η κατάσταση στην Ελλάδα ως προς την μεταχείριση ανήλικων θυμάτων κακοποίησης στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης παραμένει αναχρονιστική, με κύριο πρόβλημα την απουσία μιας διαδικασίας όπου ο ανήλικος να καταθέτει μια μόνο φορά, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του και η επανάληψη της μαρτυρικής κατάθεσης σε διαφορετικές υπηρεσίες και αρχές.

Ειδικότερα, από την στιγμή της καταγγελίας ή της αποκάλυψης της κακοποίησης, τα παιδιά καλούνται να περιγράψουν την παραβίαση που υπέστησαν σε πολύωρες καταθέσεις, σε διαφορετικές υπηρεσίες κατά τα διάφορα στάδια της διαδικασίας (προανάκριση, ιατροδικαστική εξέταση, κύρια ανάκριση, πραγματογνωμοσύνη, ακροαματική διαδικασία, κ.λπ.), σε ακατάλληλους χώρους και συνθήκες, και σε επαγγελματίες που δε διαθέτουν επαρκείς γνώσεις και εκπαίδευση για την ορθή διεξαγωγή της εξέτασης και την προσήκουσα μεταχείριση των θυμάτων.

Επιπλέον, η απουσία ενός συστήματος διασφάλισης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων στο πλαίσιο των δικαστικών διαδικασιών, επιτρέπει συστηματικά την δημοσιοποίηση από τα ΜΜΕ προσωπικών τους στοιχείων και λεπτομερειών για την κακοποίηση που υπέστησαν, καθιστώντας τους αναγνωρίσιμους, με περαιτέρω επιβάρυνση για τον ψυχισμό τους. Η εξαιρετικά επώδυνη και ψυχοπιεστική αυτή διαδικασία η οποία, όπως είναι γνωστό, μπορεί να διαρκέσει πολλά έτη, ισοδυναμεί με δευτερογενή θυματοποίηση των ανηλίκων από το ίδιο το σύστημα που έχει ως αποστολή την προστασία τους.

Στο πλαίσιο προσπάθειας εκσυγχρονισμού και εναρμόνισης του θεσμικού πλαισίου με τη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα, με βάση τις επιταγές της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας και τις θεμελιώδεις αρχές της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης, το «Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας των Ανηλίκων» (ΚΕΣΑΘΕΑ) συνέταξε και υπέβαλε το 2016 προτάσεις προς τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και τη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την θεσμοθέτηση των Αυτοτελών Γραφείων Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων «Σπίτι του Παιδιού».

Στη συνέχεια, το ΚΕΣΑΘΕΑ προέβη και στην εκπόνηση σχεδίου υπουργικής απόφασης για την ρύθμιση των συνθηκών λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων τους, καθώς και στην σύνταξη του πρώτου στην ελληνική έννομη τάξη δομημένου πρωτόκολλου δικανικής συνέντευξης ανήλικων θυμάτων κακοποίησης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ακολούθως, με το ν. 4478/2017 (ΦΕΚ 91Α΄/23-06-17), συστήθηκαν τα Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων «Σπίτι του Παιδιού», αρχικά στις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής (ΥΕΑ&ΚΑ) Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρών και Ηρακλείου και, στη συνέχεια, με το άρθρο 35 του ν. 4640/2019 (ΦΕΚ 190 Α' /30-11-19)απέκτησαν αυτοτέλεια, ενώ με την ΥΑ7320/2019 (ΦΕΚ 2238 Β’/10-6-19) ρυθμίστηκαν τα θέματα λειτουργίας τους και θεσμοθετήθηκε η εφαρμογή του πρωτοκόλλου δικανικής εξέτασης ανηλίκων του ΚΕΣΑΘΕΑ.

Η σύσταση της εν λόγω δομής αποτελεί τομή στο πεδίο της προστασίας της ανηλικότητας στη χώρα μας καθώς, για πρώτη φορά, θεσπίζεται ένα πλαίσιο κανόνων, βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων, για την δικανική εξέταση των ανηλίκων και για την συνδρομή των προανακριτικών, ανακριτικών, εισαγγελικών και δικαστικών αρχών ως προς την προσήκουσα εξέταση και συνολική μεταχείριση τους στα διάφορα στάδια της διαδικασίας, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επανατραυματισμού τους και τη διασφάλιση της μέγιστης εγκυρότητας της δικανικής κρίσης.

Ωστόσο, παρά την αναγκαιότητα και την αδιαμφισβήτητη σημασία του εγχειρήματος, 3χρόνια μετά την θέσπιση τους, ούτε ένα από τα 5 προβλεπόμενα από το νόμο Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων «Σπίτι του Παιδιού» δεν λειτουργεί, ούτε έχει προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών για την έναρξη της λειτουργίας τους.

Δείτε αναλυτικά το πόρισμα

 

Διαβάστε Επίσης:

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

ΟΝΝΕΔ: Επίσκεψη σε εταιρία διακίνησης οπωροκηπευτικών στο Αιγάλεω και στη λαχαναγορά του Ρέντη
ΟΝΝΕΔ: Επίσκεψη σε εταιρία διακίνησης οπωροκηπευτικών στο Αιγάλεω και στη λαχαναγορά του Ρέντη
Επίσκεψη πραγματοποίησε η ΟΝΝΕΔ σε εταιρία διακίνησης οπωροκηπευτικών στο Αιγάλεω και στη λαχαναγορά του Ρέντη
ΟΝΝΕΔ: Επίσκεψη σε εταιρία διακίνησης οπωροκηπευτικών στο Αιγάλεω και στη λαχαναγορά του Ρέντη
Εκπαιδευτικοί-γονείς στη Λέσβο: Σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια στεγάζονται οι μαθητές
Εκπαιδευτικοί-γονείς στη Λέσβο: Σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια στεγάζονται οι μαθητές
«Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δυστυχώς υπάρχουν εκατοντάδες δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε ακατάλληλα μισθωμένα κτίρια ή σε...
Εκπαιδευτικοί-γονείς στη Λέσβο: Σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια στεγάζονται οι μαθητές
Γονείς Πετρούπολης: Mηχανοκίνητη πορεία και συναυλία διαμαρτυρίας
Γονείς Πετρούπολης: Mηχανοκίνητη πορεία και συναυλία διαμαρτυρίας
Η ένωση γονέων Πετρούπολης καλεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου σε μηχανοκίνητη πορεία και συναυλία διαμαρτυρίας για τα προβλήματα που υπάρχουν στα...
Γονείς Πετρούπολης: Mηχανοκίνητη πορεία και συναυλία διαμαρτυρίας
Συνεχίζεται η επιμόρφωση εκπαιδευτικών στους τρεις Γραμματισμούς από το ΙΕΠ
Συνεχίζεται η επιμόρφωση εκπαιδευτικών στους τρεις Γραμματισμούς από το ΙΕΠ
Συνεχίζεται η πιλοτική εφαρμογή της επιμόρφωσης 300 εκπαιδευτικών στο πεδίο των τριών βασικών Γραμματισμών: της Γλώσσας και Κατανόησης Κειμένου, των...
Συνεχίζεται η επιμόρφωση εκπαιδευτικών στους τρεις Γραμματισμούς από το ΙΕΠ