Μάσκες στα σχολεία
Χώρες όπως η Ιταλία, κράτησαν τους μαθητές στο σπίτι από τον Μάρτιο έως τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ άλλες όπως η Δανία, επέτρεψαν το άνοιγμα των σχολείων για το υπόλοιπο του σχολικού εξαμήνου, αφού πέρασε η χειρότερη φάση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Συντάκτης: Jacopo Barigazzi | Μετάφραση: Στέργιος Νταής

Σε όλη την Ευρώπη, η έναρξη της σχολικής χρονιάς αναμενόταν να σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Χώρες όπως η Ιταλία, κράτησαν τους μαθητές στο σπίτι από τον Μάρτιο έως τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ άλλες όπως η Δανία, επέτρεψαν το άνοιγμα των σχολείων για το υπόλοιπο του σχολικού εξαμήνου, αφού πέρασε η χειρότερη φάση του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Όλοι προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους γονείς και τα παιδιά ότι η δια ζώσης διδασκαλία θα ξαναρχίσει το φθινόπωρο.

Ωστόσο, η προγραμματισμένη επανέναρξη των σχολείων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε χειρότερη στιγμή· πολλές ευρωπαϊκές χώρες, από την Ισπανία έως την Πολωνία, αντιμετωπίζουν αύξηση των κρουσμάτων. 

Ήδη ορισμένα σχολεία αναγκάστηκαν να ξανακλείσουν, όπως στην περίπτωση του γερμανικού κρατιδίου του Μεκλεμβούργου – Δυτικής Πομερανίας όπου τέσσερα σχολεία έκλεισαν εν μέρει μετά την επανέναρξή τους την περασμένη εβδομάδα. 

Δε βοηθά ότι παραμένει αβέβαιο τι ρόλο παίζουν τα σχολεία στη μετάδοση του ιού. Έχουν καταγραφεί πολύ λιγότερα κρούσματα σε παιδιά από ότι σε ενήλικες, όμως οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για το πόσο μεταδοτικά είναι τα παιδιά. 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ανέφερε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι «το άνοιγμα των σχολείων δεν έχει συσχετιστεί με σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και τη διασπορά στην κοινότητα», αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχουν «αντικρουόμενα δημοσιευμένα στοιχεία» σχετικά με τον αντίκτυπο του κλεισίματος και την επαναλειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, οι γονείς και μαθητές πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία. Οι πρώτες μελέτες διαπίστωσαν πως το κλείσιμο του σχολείου είχε αρνητικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση και την ευημερία πολλών παιδιών και εφήβων, ενώ οι γονείς αγωνίστηκαν να συνδυάσουν την απομακρυσμένη εργασία και την εκπαίδευση στο σπίτι.

«Ο κύριος φόβος είναι άλλο ένα lock-down και ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην κατ’ οίκον εκπαίδευση», δήλωσε η ChristinaTagliabue, μια Ιταλίδα μητέρα που συνέστησε ένα κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο είδε οικογένειες και διδακτικό προσωπικό να βγαίνουν στους δρόμους σε 60 ιταλικές πόλεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Για το λόγο αυτό, οι χώρες προωθούν το άνοιγμα των σχολείων παρά το ενδεχόμενο να εμφανιστεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. Εδώ παρουσιάζεται πως έξι χώρες της ΕΕ ελπίζουν να διατηρήσουν τα σχολεία ανοιχτά και τον ιό υπό έλεγχο.

▪︎ Ισπανία

Δεν υπάρχει μια καθολική ημερομηνία επιστροφής στο σχολείο, με τα πρώτα σχολεία να ανοίγουν ξανά στις 7 Σεπτεμβρίου σε ορισμένες περιφέρειες. Οι συστάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση εγκαταστάσεων όπως βιβλιοθήκες και χώρους εστίασης ως αίθουσες διδασκαλίας ώστε να υπάρξουν περισσότεροι χώροι. 

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται πως οι οδηγίες είναι αντιφατικές. Στην Ισπανία οι αποφάσεις για την εκπαιδευτική πολιτική λαμβάνονται από τις 17 περιφέρειες της χώρας και όχι από την κεντρική κυβέρνηση, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση. 

«Δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στις τάξεις και για τις 17 περιφέρειες», δήλωσε η Sonia García, εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Εκπαιδευτικών (ANPE), επισημαίνοντας την έλλειψη «σαφών οδηγιών» από την κεντρική κυβέρνηση.

Στην Καταλονία, η περιφερειακή κυβέρνηση θα προσλάβει 5.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς προκειμένου να περιορίσει τις επαφές μέσα στα σχολεία και να επιτρέψει στα παιδιά να αποφύγουν τις μάσκες και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Εν τω μεταξύ, η περιφέρεια της Μαδρίτης σκοπεύει να προσλάβει επιπλέον 600  εκπαιδευτικούς και έχει προτείνει τέσσερα διαφορετικά σχέδια δράσης ανάλογα με τη σοβαρότητα της πανδημίας (συμπεριλαμβανομένης της μερικής παρακολούθησης και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης). 

Στην βορειοανατολική περιοχή της Λα Ριόχα, οι αρχές προτείνουν δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές ηλικίας άνω των 14, να επιλέξουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή να πηγαίνουν στο σχολείο το απόγευμα.

▪︎ Γαλλία

Στη Γαλλία τα σχολεία ξεκινούν μαθήματα την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από περιοχές που έχουν δηλωθεί ως «ζώνες έντονης μετάδοσης του ιού», όπως το Παρίσι και η Μασσαλία, όπου τα σχολεία ενδέχεται να παραμείνουν κλειστά.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως οι μαθητές δε χρειάζεται να τηρούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε περιοχές που η τήρησή της είναι αδύνατη, είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, οι μαθητές άνω των 11 ετών και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, εάν δεν είναι εγγυημένη η ελάχιστη απόσταση του ενός μέτρου. 

Τα σχολεία θα πρέπει να παρέχουν μάσκες για τους καθηγητές και τους λοιπούς εργαζόμενους – το υπουργείο Παιδείας δήλωσε πως έχει διαθέσιμες μάσκες μόνον για τρεις μήνες. Οι μαθητές θα πρέπει να προμηθεύονται μόνοι τους τις μάσκες.

Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «επιδεινώνει το χάος» και δημιουργεί «εξευτελιστικές» συνθήκες εργασίας και σημειώνουν ότι τα σχέδια για την εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι ελλιπή σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

▪︎ Ιταλία

Στην Ιταλία τα σχολεία πρόκειται να ξανανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου, αφού παρέμειναν κλειστά για 6 μήνες. Το προσωπικά θα πρέπει να φορά μάσκες και η κυβέρνηση θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αν η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και για τα παιδιά κάτω των 6 ετών. 

Οι τάξεις θα είναι μικρότερες για να επιτρέψουν την κοινωνική αποστασιοποίηση μεταξύ των 8 εκατομμυρίων μαθητών της χώρας – πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται χώρος για νέες τάξεις. Όμως, σύμφωνα με την Ένωση Διευθυντών Σχολείων, η Ιταλία εξακολουθεί να υπολείπεται 20.000 αιθουσών διδασκαλίας για συνολικά 400.000 μαθητές.

Οι τοπικές αρχές έχουν επιφορτιστεί με την ανεύρεση χώρων, καταφεύγοντας σε ορισμένες «δημιουργικές λύσεις», όπως στη χρήση εγκαταστάσεων πρωινού. Η ακτιβίστρια Christina Tagliabue είναι πεπεισμένη ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά· «το πρόβλημα είναι για πόσες ώρες», προσθέτοντας ότι ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εκπαιδευτικών.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την προηγούμενη Παρασκευή ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση, εισηγείται πως η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να αποφευχθεί για μερικούς μήνες εάν οι μαθητές φορούν μάσκες ενώ οι αρχές αναζητούν λύση για τις αίθουσες διδασκαλίας.

▪︎ Βέλγιο

Τα σχολεία στο Βέλγιο ανοίγουν την 1η Σεπτεμβρίου παρά τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.  

Οι ειδικοί της εκπαίδευσης υποστήριξαν πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να εξετάσει μόνον τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αλλά και τον αντίκτυπο στην εκπαίδευση και την ευημερία των παιδιών. Μια νέα μελέτη δείχνει πως τα παιδιά μολύνονται ελάχιστα στο σχολείο. 

Οι περιφέρειες που είναι υπεύθυνες για την εκπαιδευτική πολιτική, αποφάσισαν από κοινού ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά την 1ηΣεπτεμβρίου. Εάν το ποσοστό μόλυνσης επιδεινωθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή θα υπάρξει εκ περιτροπής διδασκαλία, με τους μαθητές να πηγαίνουν στα σχολεία κάθε εβδομάδα, ανά ομάδες. Μπορεί να υπάρξουν κι άλλες ρυθμίσεις ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

▪︎ Γερμανία

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σε διαφορετικές ημερομηνίες στα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Σε ορισμένα βόρεια κρατίδια, όπως στο Βερολίνο και το Σλέσβιχ-Χολστάιν, οι μαθητές έχουν ήδη επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες, ενώ στα νότια της χώρα τα σχολεία θα ανοίξουν το Σεπτέμβριο. 

Η εκπαίδευση στη Γερμανία αποτελεί μια περιφερειακή αρμοδιότητα, που σημαίνει ότι κάθε κράτος έχει διαφορετικό σχέδιο για την επαναλειτουργία των σχολείων. Όμως η Εθνική Ακαδημία Φυσικών Επιστημών (Leopoldina) έχει εκδώσει οδηγίες που περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας για μαθητές ηλικίας 15 ετών και άνω, μικρές ομάδες μαθητών εντός σχολείων και διαρκή τεστ για τον κορονοϊό.

Ορισμένα κρατίδια έχουν καταστήσει τη χρήση μάσκας στα σχολεία υποχρεωτική, αν και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι ως τώρα η μόνη που υποχρεώνει τη χρήση μάσκας στις τάξεις. Μερικά κρατίδια, όπως το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, συνιστούν μόνο μάσκες, ενώ μαθητές στο Βρανδεμβούργο και το Βερολίνο οι μαθητές πρέπει να τις φορούν μόνον εκτός τάξης. 

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι μέχρι στιγμής το μόνο κρατίδιο που καθιστά υποχρεωτική τη μάσκα στα σχολεία, ενώ οι μαθητές στο Βρανδεμβούργο και το Βερολίνο πρέπει να τις φορούν μόνο έξω από τις τάξεις τους.

Ορισμένα συνδικάτα εκπαιδευτικών υποστηρίζουν ότι οι οδηγίες είναι ανεπαρκείς ή ακόμη και αντιφατικές. «Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στο κτίριο, αλλά όχι στην τάξη», δήλωσε ένας δάσκαλος που εργάζεται σε δημοτικό σχολείο του Βερολίνου, προσθέτοντας ότι «οι μαθητές έρχονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο στην αυλή του σχολείου. Θα ήταν καλύτερο να έχουμε ένα σύστημα που χωρίζει τις τάξεις, έτσι ώστε να υπάρχουν λιγότεροι] μαθητές μαζί σε μια τάξη».

▪︎ Πολωνία

Στην Πολωνία τα σχολεία ανοίγουν ξανά την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από ορισμένες περιοχές όπου καταγράφεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Η επιδημιολογική κατάσταση «επιτρέπει, την επιστροφή μαθητών και καθηγητών στα περισσότερα σχολεία της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Dariusz Piontkowski. 

Οι αρχές δεν επιβάλλουν τη χρήση μάσκας ούτε μειώνουν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, όμως τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να αποφεύγουν να συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες.

Από τις 380 περιοχές της χώρας, 19 έχουν περιορισμούς λόγω υψηλών επιπέδων κρουσμάτων. Σε αυτές τις περιοχές ο αριθμός των μαθητών που επιτρέπεται να συγκεντρωθούν σε ένα μόνο μέρος θα είναι περιορισμένος. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις του προγράμματος και σε έκτακτα μοντέλα διδασκαλίας σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων.

▪︎ Δανία

Τα σχολεία στη Δανία άνοιξαν ξανά στις 10 Αυγούστου, αν και πολλοί μαθητές επέστρεψαν στις τάξεις  ήδη από την άνοιξη, καθώς το έγκαιρο lock-down και η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων επέτρεψαν την επαναλειτουργία των σχολείων.

Η κυβέρνηση έθεσε συγκεκριμένες οδηγίες αλλά επέτρεψε ευελιξία στους δήμους για την εφαρμογή των μέτρων. «Είπαμε στα μέλη μας να συνεργαστούν με τους κατά τόπους δήμους, οπότε οι ανησυχίες και οι σκέψεις των εκπαιδευτικών θα ληφθούν υπόψη σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο Dorte Lange, αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Δανίας.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεώθηκαν να φορούν μάσκα – και η Δανία δεν είδε αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Πηγή: politico.eu

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βυζ
Ανακαλύφθηκε η μοναδική προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου σε ελληνικό Μοναστήρ
Η τοιχογραφία αποτυπώνει τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο ως ώριμο άνδρα, με αυτοκρατορικά διακριτικά, όπως το στέμμα και το σκήπτρο, και τα χαρακτηριστικά...
Ανακαλύφθηκε η μοναδική προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου σε ελληνικό Μοναστήρ