Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για την εισαγωγή του Εθνικού Απολυτηρίου έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στον χώρο της εκπαίδευσης.
Το νέο σύστημα προβλέπει «πανελλαδικές εξετάσεις» σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, με εφαρμογή Τράπεζας Θεμάτων, ενώ στο τέλος οι μαθητές θα δίνουν κανονικά τις πανελλαδικές εξετάσεις με Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Αναβάθμιση ή πίεση στους μαθητές;
Η κυβέρνηση παρουσιάζει το μέτρο ως βήμα προς την αναβάθμιση του Λυκείου και την αποδέσμευση της σχολικής εκπαίδευσης από την μονομερή εστίαση στις εξετάσεις. Ωστόσο, εκπαιδευτικοί και σχολικοί φορείς προειδοποιούν ότι η αλλαγή αυτή ενδέχεται να πολλαπλασιάσει τα φροντιστήρια, να αυξήσει τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες και να υποβαθμίσει τη γενική μόρφωση των μαθητών.
Ο Ανδρέας Καργόπουλος, γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, σε παρέμβασή του στο Mega News τόνισε την κατηγορηματική αντίθεση της ομοσπονδίας στο νέο σύστημα, υπογραμμίζοντας ότι οι πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε κάθε τάξη θα επηρεάσουν αρνητικά τους μαθητές από φτωχότερα οικογενειακά περιβάλλοντα, περιορίζοντας την πρόσβασή τους στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
«Η Τράπεζα Θεμάτων αυξάνει την πίεση»
Ο Δημήτρης Ακτύπης, οργανωτικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, σε δηλώσεις του στο OPEN TV επεσήμανε ότι η καθολική εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων και η αξιολόγηση των μαθητών με βάση τις βαθμολογίες από όλες τις τάξεις του Λυκείου δημιουργούν ένα πιο αυστηρό και απαιτητικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αλλαγή αυτή θα αυξήσει την ανάγκη για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, επιτείνοντας τις εκπαιδευτικές ανισότητες και ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στους μαθητές.
Η συζήτηση γύρω από το Εθνικό Απολυτήριο αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούν σαφή μέτρα ώστε η εφαρμογή του νέου συστήματος να μην δημιουργήσει νέα εμπόδια στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και να μην υπονομεύσει τη γενική μόρφωση των μαθητών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ