Όλυμπος
Την ώρα που τα νησιά «λυγίζουν» από την εξαιρετικά μειωμένη προσέλευση τουριστών, ο Όλυμπος επανακάμπτει στα προ-κορονοϊού επίπεδα

Την ώρα που οι περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα νησιά γνωρίζουν μείωση στον τουρισμό λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο Όλυμπος κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους.

Από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η επισκεψιμότητα στο «βουνό των θεών», επανήλθε στα προ κορονοϊού επίπεδα. Όλα δείχνουν ότι ο Αύγουστος, παραδοσιακά ο μήνας με την περισσότερη κίνηση στον Όλυμπο -και μήνας που για πρώτη φορά στα νεότερα χρόνια «κατακτήθηκε» η κορυφή του, ο Μύτικας, το 1913 από τους Ελβετούς F. Boissonas και D. Baud-Bovy με οδηγό το Χρήστο Κάκκαλο- θα συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία, όπως ταιριάζει στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών στον Όλυμπο, σχεδόν τα 2/3, προέρχεται κάθε χρόνο από διάφορες χώρες του κόσμου, από 70 διαφορετικές εθνικότητες κατά μέσο όρο. Ο κορονοϊός άλλαξε φέτος την ανθρωπογεωγραφία των επισκεπτών, όχι όμως και τον αριθμό τους. Αυτήν την εποχή, το 85-90% όσων ανεβαίνουν στο βουνό είναι Έλληνες, είτε έμπειροι ορειβάτες, είτε άνθρωποι που λόγω της πανδημίας αποφάσισαν να …πάρουν τα βουνά κι όχι τις παραλίες.

Ασφαλής προορισμός στην Covid-19 εποχή

Η Βασιλική Σκουρολιάκου, από τη Λειβαδιά, αγαπά την πεζοπορία, αλλά είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τον Όλυμπο. Από την μαγευτική θέα στο καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος», που βρίσκεται στο Οροπέδιο των Μουσών, σε ύψος 2650 μ, εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το βουνό αποτελεί φέτος, λόγω κορονοϊού, πιο άνετο τρόπο διακοπών, καθώς η μετακίνηση γίνεται οδικώς και στη συνέχεια με τα πόδια. «Μπορείς να κρατάς αποστάσεις, μένεις σε σκηνή και αποτελεί ιδανική εναλλακτική για όποιον φοβάται πολυσύχναστες παραλίες και μετακινήσεις με λεωφορεία, πλοία και αεροπλάνα», τονίζει.

«Πιθανόν φέτος οι αποδράσεις στον Όλυμπο να λειτουργούν σαν εναλλακτική μορφή διακοπών λόγω της κατάστασης», σημειώνει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου Άρης Νίκας.

Την προτίμηση του βουνού έναντι παραθαλάσσιων προορισμών καταγράφει και η Μαρία Ζολώτα, κόρη του Κώστα Ζολώτα, ενός από τους πρώτους οδηγούς βουνού και διαχειρίστρια του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός». «Υπάρχει σαφής μείωση των επισκεπτών από το εξωτερικό, από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική που έχουμε κάθε χρόνο, ωστόσο έχουμε πολλούς Έλληνες που επισκέπτονται για πρώτη φορά το βουνό, καθώς κάποιοι αποφεύγουν, εξαιτίας της πανδημίας, να κατευθυνθούν προς πολυσύχναστες παραλιακές περιοχές», τονίζει η κ. Ζολώτα.

Ο Γιάννης Κουτρέλης, μόλις λίγες μέρες αφότου γύρισε από τις Κυκλάδες, ανέβηκε στο βουνό, και από το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εδώ, νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς οι άνθρωποι στα καταφύγια είναι πολύ οργανωμένοι, είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των επισκεπτών, αυτός που ανεβαίνει στο βουνό συνήθως προσέχει τον εαυτό του και αποκλείεται να είναι ασθενής».

Στον Όλυμπο «σκαρφαλώνει» και η επισκεψιμότητα

Την τελευταία δεκαετία, η επισκεψιμότητα στον Όλυμπο έχει αυξηθεί κατά 200%, τάση που δε φαίνεται να έχει επηρεάσει ούτε η πανδημία. «Με το που βάλαμε το κλειδί στο καταφύγιο, η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τον κόσμο», εξηγεί ο Αλέξανδρος Στύλλας, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη, διαχειρίζονται εδώ και 17 χρόνια το καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος».

Τα μέτρα προστασίας λόγω του κορονοϊού μέσα στα καταφύγια είναι αυστηρά, με μειωμένη πληρότητα, όπως απαιτούν οι συνθήκες, αλλά ο κόσμος βρίσκει «καταφύγιο» στα αντίσκηνα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το τελευταίο του Ιουλίου, το Οροπέδιο των Μουσών «φιλοξένησε» 62 αντίσκηνα.

«Στην αρχή της περιόδου είχαμε πολλές επιφυλάξεις. Λέγαμε να σωθεί η σεζόν, αλλά τελικά ο κόσμος μας τιμά με το παραπάνω με την παρουσία του», σημειώνει ο Μιχάλης Στύλλας. «Υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια μια σταδιακή στροφή του κόσμου προς το βουνό. Σε αυτό συμβάλλει και η μεγαλύτερη προβολή, ιδιαίτερα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και η αύξηση σε πιστοποιημένους συνοδούς», παρατηρεί ο κ. Νίκας και ο κ. Στύλλας καταγράφει τη «δίψα του κόσμου να ανέβει στο βουνό»!

Φέτος, λόγω της ιδιαιτερότητας των διακοπών εξαιτίας της πανδημίας, οι άνθρωποι του Ολύμπου παρατηρούν περισσότερους «νέους» επισκέπτες, οι οποίοι γίνονται εύκολα αντιληπτοί στα έμπειρα μάτια των ειδικών. Ξεχωρίζουν από τον εξοπλισμό τους και ιδιαίτερα από τα αντίσκηνα …παραλίας και όχι βουνού, τα οποία αντενδείκνυνται για τις συνθήκες της περιοχής.

Θεωρείται ωστόσο σχεδόν βέβαιο, ότι θα μάθουν και την επόμενη φορά θα είναι οργανωμένοι κατάλληλα, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Κουτρέλης, «όποιος ανέβει μια φορά στον Όλυμπο, θα ξανανέβει». Το επιβεβαιώνουν και οι Τάσος Λούκος και Σωτήρης Γρίλλιας, από την Αθήνα, οι οποίοι, επίσης μένουν στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός». Επισκέπτονται για πρώτη φορά τον Όλυμπο και δηλώνουν με βεβαιότητα ότι θα ξανανέβουν, για τα μοναδικά μονοπάτια, για το τοπίο, αλλά και επειδή «εδώ, νιώθεις ελεύθερος», όπως εξηγούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

THEODOROPOYLOS
Γιατί τον πνευματώδη κ. Τάκη Θεοδωρόπουλο τον εξοργίζουν οι δάσκαλοι που κάλεσαν την κόρη του Τσε Γκεβάρα
Η αλήθεια όμως είναι ότι η Αλέιδα Γκεβάρα μίλησε για τα παιδικά της χρόνια, αλλά και τα νεανικά του πατέρα της, περιέγραψε με συγκίνηση στους μαθητές...
Γιατί τον πνευματώδη κ. Τάκη Θεοδωρόπουλο τον εξοργίζουν οι δάσκαλοι που κάλεσαν την κόρη του Τσε Γκεβάρα