«Ο Απρίλιος του 1915 γράφτηκε και μαύρα γράμματα στην ιστορία του Αρμενικού λαού καθώς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία διαπράχθηκε Γενοκτονία κατά των Αρμενίων» είπε ο πρέσβης της Αρμενίας Fadey Charchoghlyan μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης για την 104η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης. «Οι περισσότεροι από εμάς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, είμαστε σίγουρα απόγονοι των επιζησάντων της Γενοκτονίας, για τους οποίους -και όπως για όλους τους Αρμένιους- η μνημόνευση την αρμένικης γενοκτονίας δεν αποτελεί μόνον απόδοση φόρου τιμής στους προγόνους μας αλλά είναι επίσης και υποχρέωση μπροστά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, για να θυμάται τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο παρελθόν, έτσι ώστε να γίνουν βήματα με στόχο να αποκλεισθεί η επανάληψή τους», σημείωσε ο πρέσβης της Αρμενίας. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του «στους πιστούς φίλους», όπως χαρακτήρισε τους Έλληνες, καθώς η Βουλή των Ελλήνων έχει αναγνωρίσει από το 1996 την Αρμενική Γενοκοτονία.
Την ευγνωμοσύνη του αρμενικού λαού προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, εξέφρασε, από την πλευρά του, και ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Δερεγιάν Νταρόν, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και υπενθύμισε ότι «στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση της Αρμενίας αναγνώρισε τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού». «Φέτος στα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων, οι Αρμένιοι όλου του κόσμου στεκόμαστε δίπλα και ενώνουμε τη φωνή μας με τους Ποντίους αδερφούς μας», υπογράμμισε ο κ. Νταρόν και τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της».
«Η Ελλάδα που η ιστορία την έφερε διπλά σε μια κοινή και παράλληλη μοίρα με αυτήν των Αρμενίων, αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτούς τους ανθρώπους σε κάθε σημείο εγκατάστασής τους και ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλονίκη, όπου η αρμενική κοινότητα υπήρξε ένα από τα πιο ζωτικά και δραστήρια κομμάτια της πόλης αλλά και στη σύγχρονη εποχή», τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα ήταν όχι μόνο μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων αλλά ποινικοποίησε και την άρνησή της. Μιλάμε σήμερα, όχι για να σπείρουμε το μίσος ανάμεσα στους δύο λαούς αλλά για να διατηρήσουμε τη συλλογική μας μνήμη ζωντανή, να υποδείξουμε τα όρια της ανθρώπινης θηριωδίας ως προς τη διαφορετικότητα, ως προς το άλλο και κυρίως για να φωνάξουμε σήμερα, ακόμη μια φορά σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας ούτε ξεχνιέται, ούτε παραγράφεται», επισήμανε.
Στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και συνύπαρξης που συνδέουν την Ελλάδα με την Αρμενία, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επισήμανε ότι η Αρμενική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης είναι η παλαιότερη οργανωμένη Κοινότητα Αρμενίων στην Ελλάδα. Ευχαρίστησε μάλιστα, «όλους τους φίλους Αρμένιους για την παρουσία, τον αγώνα και την προσφορά σας στην τοπική μας κοινωνία». «Η Μακεδονία τιμά και θα τιμά πάντα τη μνήμη των Αρμενίων, θυμάτων της Γενοκτονίας. Και θα είμαστε πάντα δίπλα σας στον αγώνα σας για καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας, για να δικαιωθεί η μνήμη εκείνων που τόσο άδικα και τόσο βάρβαρα θανατώθηκαν, όχι για κάτι που έκαναν, αλλά για αυτό που ήταν. Υποκλινόμαστε στη δύναμη όσων ξαναέχτισαν από το μηδέν τις ζωές τους, υποστηρίζουμε τον αγώνα σας να διαφυλάξετε και να συνεχίσετε τις παραδόσεις και τον πολιτισμό του Αρμενικού έθνους, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Στην παρουσία των Αρμενίων στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «περήφανος για την αρμένικη κοινότητα, για την προκοπή της και τον τρόπο που ανοίγει τους ορίζοντες της πόλης μας».
Στην πολιτική κατάσταση της Τουρκίας και την εξωτερική της πολιτική αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης στην ομιλία του με θέμα «Τουρκία, Quo Vadis; Εξωτερική πολιτική και εσωτερικές δυναμικές στα χρόνια του Ερτογάν».
«Η Τουρκία ήταν πάντα μια χώρα δεσποτική, δεν γνώρισε τη δημοκρατία, ούτε οι πολίτες της έχουν παραστάσεις δημοκρατίας. Μάλιστα τα 80 χρόνια των Κεμαλιστών (1923-2002) ήταν ακόμη πιο οδυνηρά για τις μειονότητες για τη μεταχείριση αυτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, απ' ό,τι υπήρξαν τα πρώτα χρόνια της περιόδου Ερτογάν, όπου έγινε πράγματι μια μεγάλη προσπάθεια η οποία όμως δεν απέδωσε καρπούς, για να αλλάξουν οι κατευθύνσεις της Τουρκίας», είπε ο κ. Φίλης και προσέθεσε: «Σήμερα έχουμε μια χώρα που δεν έχει αλλάξει παρά μόνο στην ταυτότητά της. Είναι μια χώρα βαθειά συντηρητική». «Έχουμε ακούσει τον πρόεδρο Ερτογάν να μιλά για τα σύνορα της καρδιάς του. Τα σύνορα της καρδιάς του που εξελίχθηκαν σε γαλάζια πατρίδα και ούτω καθεξής», σημείωσε ο κ. Φίλης, ενώ είπε ότι «ο εθνικιστικός αναθεωρητισμός συν τω χρόνω διανθίζεται και εμπλουτίζεται». «Εμείς ως επιστήμονες και ο ελληνισμός εν γένει, πρέπει να αγωνιζόμαστε για να μην επιτρέψουμε την αλλοίωση αδιαμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη γενοκτονία των Αρμενίων. Οι επίγονοι πρέπει να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη ενώ όσοι ευθύνονται πρέπει επιτέλους να αφήσουν κατά μέρος τη μισή συγνώμη, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον πρόεδρο Ερτογάν το 2014, και να παραδεχθούν τα εγκλήματά τους. Αν ο θύτης βρει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες τους, να συμβιβαστεί με το παρελθόν και να αποκαταστήσει τη ιστορική αλήθεια τότε το θύμα μπορεί να έχει το μεγαλείο ψυχής να του προσφέρει συγχώρεση», επεσήμανε ο κ.Φίλης.
Στην εκδήλωση επίσης απηύθηναν χαιρετισμό η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου και η εκπρόσωπος της Αρμένικης Νεολαίας Ελλαδος Παυλίνα Τσενινιάν και ο Γάλλος πρόξενος Φιλίπ Ρε.
Ακολούθησε μουσική παρέμβαση από τη μικτή Χορωδία και τη Φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Καλαμαριάς και στη συνέχεια, σιωπηρή πορεία προς το Ηρώο του Γ΄Σώματος Στρατού, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη