Τα βλέπουμε πολλές φορές όταν θα επισκεφτούμε την ελληνική ύπαιθρο, αν και είναι αμφίβολο αν θα τα αναγνωρίσουμε: σπάνια ζώα, στοιχεία της βιολογικής κληρονομιάς της Ελλάδας που χάρη στη σπανιότητά τους είναι πολύτιμα και για αυτά έχει στηθεί μια αξιολογότατη εθελοντική κινητοποίηση, με ευρεία εκπροσώπηση σε όλη την επικράτεια. Πρόκειται για την "Αμάλθεια", μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που τα τελευταία χρόνια επιταχύνει το έργο της, όσο βιομηχανοποιείται η ζωϊκή παραγωγή και αστικοποιούνται πληθυσμοί.
«Αυτή η ιστορία της προστασίας των άγριων ειδών ξεκίνησε από τη δεκαετία του '90, όταν στην Ευρώπη δημιουργήθηκε μια πανευρωπαϊκή οργάνωση, το "Save", το οποίο είχε παραρτήματα σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης» ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9FM", ο αντιπρόεδρος της "Αμάλθειας", Ιωσήφ Μπιζέλης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στη συνέχεια, όπως εξηγεί ο Έλληνας επιστήμονας, ακολούθησε η ίδρυση παραρτημάτων της οργάνωσης στη χώρα μας. «Αυτό συνέβη το 2007. Απευθύνθηκαν σε ανθρώπους, που ασχολούνται με αυτά τα θέματα, με κάποιες φυλές, με άλογα αλλά και σκυλιά, κοτόπουλα, ό,τι κινδύνευε να χαθεί. Τότε δημιουργήθηκε ένας Σύλλογος, η "Αμάλθεια" και από τότε, με βοήθεια στην αρχή από την οργάνωση με έδρα την Ελβετία, η "Αμάλθεια" αναπτύχθηκε και έχουμε φτάσει στο σημείο που βρισκόμαστε» πρόσθεσε ο Έλληνας επιστήμονας, που συνδέθηκε με την οργάνωση το 2010, όντας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο από το 1995.
Περιγράφοντας τη στόχευση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, που έχει ως αποστολή "την προστασία, τη διατήρηση και τη προώθηση της Ελληνικής αγροτικής πανίδας που αποτελεί βιολογική και πολιτιστική κληρονομία μας", ο κ.Μπιζέλης αφενός εστιάζει σε όσα και διεθνώς είναι τα ζητούμενα, αφετέρου τονίζει πως στην Ελλάδα η ΜΚΟ έχει όλα τα χρόνια στόχο να λειτουργεί σαν ένα εθνικό δίχτυ προστασίας.
"Ξεκίνησε από την UNESCO. Είδαν ότι το να εξαφανίζονται παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα, φυλές ζώων, είναι μια απώλεια, μια φυσική απώλεια -η Αμάλθεια είναι ο εθνικός εταίρος της Διεθνούς Οργάνωσης SAVE Foundation, η οποία δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της ευζωίας των ζώων", εξήγησε ο Έλληνας επιστήμονας, αντιπρόεδρος της "Αμάλθειας", που όμως σημείωσε πως σημαντικό είναι "ότι οι φυλές των αγροτικών ζώων που δημιουργήθηκαν σε κάθε τόπο είναι προσαρμοσμένες σε αυτόν και έχουν μοναδικές ιδιότητες".
"Χάνονται φυλές που μπορεί να είναι ανθεκτικές σε κάποια ασθένεια, είναι προσαρμοσμένες σε κάποιο τόπο που δεν μπορεί μία άλλη φυλή να εκτραφεί με τις ίδιες ιδιότητες" τόνισε ο κ.Μπιζέλης, που ταυτόχρονα περιέγραψε την πηγή των ζητημάτων που προκύπτουν όταν κανείς αναφέρεται στη διατήρηση αυτού του ντόπιο βιολογικού πλούτου. "Το πρόβλημα υπάρχει γιατί οι φυλές που είχαμε εδώ, θεωρούνται από τους κτηνοτρόφους ότι είχαν πολύ χαμηλή παραγωγή σε ποσότητα. Για παράδειγμα, μια φυλή προβάτων σε ένα άγονο νησί ή μία ορεινή περιοχή, παράγει 50 ή 100 κιλά γάλα το χρόνο, ένας κτηνοτρόφος όμως, με τις σημερινές συνθήκες, θέλει να αυξήσει την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος, ώστε να αυξήσει και το εισόδημά του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισάγει μία ξένη φυλή είτε να φέρει όλο το κοπάδι είτε να φέρει κάποια αρσενικά και να τα διασταυρώσει με τα θηλυκά , τα δικά του και να παράγει άτομα διασταυρωμένα με την ελπίδα ότι θα αυξηθούν αμέσως οι αποδόσεις τους. Συνεπώς, πάρα πολλές φυλές είναι υπό εξαφάνιση και χάνονται για πάντα", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας ειδικός επιστήμονας.
"Εμείς στην ουσία είμαστε ένα δίκτυο, όπου συμμετέχουν σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και άτομα που είναι μέλη της οργάνωσης. Σκοπός μας λοιπόν είναι να αναδείξουμε αυτό το πρόβλημα, να φέρουμε σε επαφή, ανθρώπους που έχουν αυτά τα ζώα, για να μπορούμε να ανταλλάξουμε ζώα και να μην έχουμε θέμα αιμομιξίας, να δημιουργήσουμε νέους πυρήνες από σπάνια ζώα", καταλήγει ο κ.Μπιζέλης που ταυτόχρονα απευθύνει κάλεσμα σε όσους μπορούν να συνεισφέρουν στη προσπάθεια.
"Για όσους ενδιαφέρονται να διασώσουν κάποια ζώα, υπάρχει η ιστοσελίδα της Αμάλθειας και κάποιος μπορεί να μας βρει και στο τηλέφωνο που υπάρχει εκεί και από εκεί και πέρα να έρθει σε επαφή μαζί μας", συμπληρώνει ο αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ΜΚΟ είναι ανοιχτή σε κάθε πολίτη καθώς λειτουργεί ως κέντρο για ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των αρμόδιων κρατικών φορέων, πρωτοβάθμιων σωματείων ιδιοκτητών, θαυμαστών, φίλων, μελετητών και εκτροφέων, ενώ βασικός στόχος των εθελοντών είναι επιπρόσθετα ο συντονισμός προγραμμάτων σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο σε συνεργασία με άλλα σωματεία και φορείς.
Ταυτόχρονα μπορεί να αξιοποιήσει κάθε συνεισφορά υπό μορφή δράσης, καθώς διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό πληθυσμών που υπήρχαν παλαιότερα και σήμερα θεωρούνται εξαφανισμένοι, όπως π.χ η φυλή βοοειδών της Κέας. Ερευνώνται ακόμη πληθυσμοί ζώων που δεν έχουν μελετηθεί ποτέ, όπως πληθυσμοί αιγών ενώ έτερες έρευνες εστιάζουν σε ομάδες βοοειδών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως π.χ βραχυκερατική φυλή βοοειδών, αλλά και στις γενεαλογικές έρευνες για το αλογάκι της Σύρου για το οποίο σχεδιάζεται έκδοση βιβλίου.
Μέλη της "Αμάλθειας" είναι: η Ένωση Μικρόσωμης φυλής αλόγων Σκύρου, η Ένωση Εκτροφέων Ελληνικής Βραχυκερατικής Φυλής Βοοειδών, ο Σύλλογος Προστασίας Μικρόσωμου Αλόγου Ρόδου "Φαέθων", ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής - Άγιος Γεώργιος, η Ελληνική Εταιρία Κτηνιάτρων Μικρών Μηρυκαστικών, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ο Διασωστικός Όμιλος Μολοσσού Ηπείρου (Δ.Ο.Μ.Η), ο Σύλλογος Αγελάδοτρόφων Αυτόχθονων Φυλών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων, η Ένωση Θεσσαλών "Φίλιππος" κι ο Φυσιολατρικός και αθλητικός όμιλος "Παιωνία".
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη