Thumbnail
Του Θανάση Τοτόμη

Με αφιέρωμα στο Νορβηγικό σινεμά, αρχίζει σήμερα το 11ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ - docfest της Χαλκίδας.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ που διαρκεί από τις 21 έως τις 26 Νοέμβρη, θα προβληθούν περισσότερες από 90 ταινίες ντοκιμαντέρ παραγωγής 2016 - 2017, ενώ 40 ταινίες θα κάνουν την επίσημη πρεμιέρα τους.

Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, ημερίδες, και εργαστήρια σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η τελετή έναρξης, είναι αφιερωμένη στο συγγραφέα και αγωνιστή της εθνικής αντίστασης Μανώλη Γλέζο. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη, "Μανώλης Γλέζος… ο αιώνιος αγωνιστής".

Ξένες κινηματογραφίες - Νορβηγία

Στο πλαίσιο της ενότητας γνωριμία με ξένες κινηματογραφίες, τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Νορβηγία. Θα προβληθούν τέσσερα νορβηγικά ντοκιμαντέρ, με ελληνικούς υπότιτλους, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Νορβηγίας.

Οι ταινίες - ντοκιμαντέρ, "The snow cave man - Snøhulemannen", του Fridtjof  Kjæreng, "Siblings are forever -Søsken til evig tid", του Frode Fimland, "A ballon for Allah - Enballongtil Allah", της Nefise Özkal Lorentzen, "With Maud Across the Arctic Ocean", του Roald Amundsen’s.

Νεανική δημιουργία

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει προβολή ταινιών ντοκιμαντέρ νέων δημιουργών, κατάλληλες για παιδιά και νέους.

Σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Αθήνας, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και σχολεία, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ, "Το Πολύπλουμο", "Μαγειρέματα", "Λούης", "Εντός Μέτρου", "Η Διαδρομή της Άννας-Μαρίας", "Λαϊκή Αγορά, το πολύχρωμο στέκι".

Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, τα ντοκιμαντέρ, "Το Μεγάλο του  Ρίσκο", "Ο γυάλινος δράκος", "Μπένκτ".

Σε συνεργασία με σχολεία, τα ντοκιμαντέρ: "Αμάλ" - ελπίδα, "Ξένες αγκαλιές", "Λάμπρος, το φως μέσα στη σιωπή", "Μνήμη και Σήματα", "Παροιμίες", "Μια βόλτα στη Χαλκίδα".

Αφιέρωμα Ecofeel

Το φεστιβάλ διοργανώνει το αφιέρωμα Ecofeel, με στόχο την ευαισθητοποίηση των θεατών στα περιβαλλοντικά θέματα. Φέτος, για δεύτερη φορά, φιλοξενεί την ενότητα με θέμα την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο της ενότητας, θα προβληθούν πέντε ντοκιμαντέρ, τα "Φτερά στον άνεμο", των Νίκου Αναγνωστόπουλου, α' προβολή, "Guardians of the Aegean", του Όμηρου Ευαγγελινού, "Οιωνός", του Σταύρου Ιωάννου, "Ο τελευταίος των Ασπροπάρηδων", του Γιάννη Φλούλη, α' προβολή, "Μονοπάτια", του Απόστολου Ασημακόπουλου, α' προβολή.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ακόμη στις 23 Νοέμβρη, συζήτηση με θέμα "Άνθρωπος & περιβάλλον", ξενοδοχείο Παλίρροια, αίθουσα "Κλεοπάτρα", και έκθεση εικαστικών παρεμβάσεων Ecofeel.

Αφιέρωμα doc ΕΡΤ

Τέσσερις νέες παραγωγές της ΕΡΤ, θα προβληθούν στο αφι­έρωμα doc EΡT, που αρχίζει για πρώτη φορά φέτος, σε συνεργασία με την ΕΡΤ. "Το αύριο της πολυφωνίας", του Αλέξανδρου Λαμπρίδη, "Η ιστορία είμαι εγώ, Ανδρέας Λεντάκης", του Μένου Δελιοτζάκη, "Γιάννης Καστρίτσης, ο άνθρωπος και ο ίσκιος του", του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, "Μουσικά σύνολα ΕΡΤ, Μια ιστορία γραμμένη με νότες", του Βασίλη Μωυσίδη.

Εκδηλώσεις

Τιμητική εκδήλωση, για τον φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, στις 23 Νοέμβρη, Θέατρο Παπαδημητρίου, στις 19.45

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, και ο δ/ντης φωτογραφίας της Leica academy, Σπύρος Σκιαδόπουλος.

Τιμητική εκδήλωση  για τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, στις 24 Νοέμβρη, Θέατρο Παπαδημητρίου, στις 19.45

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, ο ιστορικός κινηματογράφου Γιάν­νης Σολδάτος, και ο συγγραφέας, δημοσιογρά­φος Μηνάς Βιντιάδης.

# Παράλληλες εκδηλώσεις

Έκθεση φωτογραφιών από τη ζωή και το έργο του Νίκου Κούνδουρου, θα λειτουργεί στο φουαγιέ του αμφιθέατρου της περιφέρειας Εύβοιας.

Ακόμη, έκθεση φωτογραφίας του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, θα λειτουργεί στην ισόγεια αίθουσα του δημαρχείου Χαλκίδας.

Και έκθεση για το ζωγράφο Δημήτρη Μυταρά, θα λειτουργεί στο εργαστήρι τέχνης Χαλκίδας.

Παρουσιάσεις βιβλίων

Παρουσίαση των βιβλίων, "Το Μήνυμα" του Κωνσταντίνου Μπατσακούτσα, "Το Μυστικό της κομμένης φωτογραφίας" της Ρένας Ραψομανίκη, και "Η Μεταλλευτική Ιστορία της Εύβοιας" του Γιώργου Κατσαμάγκου.

Η τελετή λήξης του 11ου φεστιβάλ στις 26 Νοέμβρη, είναι αφιερωμένη στο σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, πρόεδρο της πρώτης κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν οι συνεργάτες του Νίκου Κούνδουρου, Μάνος Ευστρατιάδης, σκηνοθέτης, και Γιάννης Σολδάτος, ιστορικός κινηματογράφου.

Θα προβληθεί η ταινία του Νίκου Κούνδουρου, "Ελληνιστί Κύπρος", και το ντοκιμαντέρ του Νίκου Καβουκίδη, "Οράματα… 12 ταινίες του Νίκου Κούνδουρου".

Τέλος, το φεστιβάλ θα απονείμει 13 βραβεία στις κατηγορίες 1ο, 2ο, 3ο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, 1ο, 2ο, 3ο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, βραβείο σκηνοθεσίας, βραβείο φωτογραφίας, βραβείο μοντάζ, βραβείο μουσικής, βραβείο ήχου, βραβείο "Γ. Κολόζης", για ταινίες με θέμα το περιβάλλον, βραβείο πρεμιέρας, για τις ταινίες που θα κάνουν την επίσημη πρώτη προβολή τους στο docfest. Το φεστιβάλ στηρίζουν υποστηρικτές εθελοντές https://goo.gl/forms/ej2wIlNFNuwMLQZj2

Οι προβολές των ταινιών είναι δωρεάν για το κοινό, και υπάρχει κατάλληλη πρόσβαση για ΑμεΑ.

Περισσότερες πληροφορίες, τηλ. 210 6996137, https://youtu.be/sHqDAvuBzFU, email: info[@]docfest.gr

Που: Αίθουσες, Θέατρο Παπαδημητρίου, αμφιθέατρο περιφέρειας Εύβοιας, Χαλκίδα

Πότε: 21-26 Νοέμβρη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
Οργή και αγανάκτηση για τη σύλληψη εκπαιδευτικών μετά από μήνυση γονέα: «Λόγια του αέρα» από ΥΠΑΙΘΑ για προστασία των εκπαιδευτικών
«Μας εξοργίζουν όλα αυτά μετά και τις 12 φαστ τρακ αγωγές στην ΔΟΕ για την αξιολόγηση που εκδικάζονταν την επόμενη κιόλας μέρα»
Οργή και αγανάκτηση για τη σύλληψη εκπαιδευτικών μετά από μήνυση γονέα: «Λόγια του αέρα» από ΥΠΑΙΘΑ για προστασία των εκπαιδευτικών
Έλεγχοι για ναρκωτικά γύρω από σχολεία
Διακίνηση ναρκωτικών γύρω από σχολεία: 20 έλεγχοι στην περιοχή των Πατησίων
Ειδική δράση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών πραγματοποιήθηκε γύρω από σχολικά συγκροτήματα στην περιοχή των Πατησίων
Διακίνηση ναρκωτικών γύρω από σχολεία: 20 έλεγχοι στην περιοχή των Πατησίων