Σε βιβλική καταστροφή εξελίσσεται η ισχυρή κακοκαιρία στην Κρήτη, με τις περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου να βρίσκονται στο «μάτι» των φαινομένων.
Πλημμύρες, υπερχειλίσεις ποταμών, προβλήματα στο οδικό δίκτυο και επιχειρήσεις απεγκλωβισμού έχουν κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, ένας 80χρονος κτηνοτρόφος εντοπίστηκε νεκρός στο Ρέθυμνο, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρασύρθηκε από ρέμα στην περιοχή Καρίνες.
255 κλήσεις στην Πυροσβεστική – Επιχειρήσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι
Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 255 κλήσεις εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, κυρίως στις περιοχές Μαλάδες και Φοινικιά, οι πυροσβεστικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 13 μεταφορές πολιτών σε ασφαλή σημεία και 8 αντλήσεις υδάτων. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή Μυλοποτάμου και Ζωνιανών, πραγματοποιήθηκαν 3 μεταφορές ατόμων και 15 αντλήσεις υδάτων.
Στο Λασίθι, και ειδικότερα στην περιοχή του οικισμού Μίνωας Πεδιάδας, έγινε μία μεταφορά ατόμου σε ασφαλές σημείο και 15 αντλήσεις υδάτων. Οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζονται, με το βάρος να πέφτει στην άντληση υδάτων, την απομάκρυνση δέντρων και τη μεταφορά πολιτών από σημεία όπου η πρόσβαση έχει καταστεί δύσκολη.
Υπερχείλισε ο Δρακουλιάρης
Στο Ηράκλειο, ο ποταμός Δρακουλιάρης υπερχείλισε στις περιοχές Μαλάδες και Φοινικιά, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα.
Στην αντιμετώπιση της κατάστασης συνδράμουν και οι δήμοι των περιοχών που έχουν πληγεί, διαθέτοντας μηχανήματα έργου. Σε αρκετά σημεία, η μετακίνηση έχει δυσκολέψει λόγω φερτών υλικών που έχουν καταλήξει στο οδικό δίκτυο.
Παράλληλα, έχουν εκδοθεί μηνύματα από το 112 για περιορισμό των μετακινήσεων. Συγκεκριμένα, στις 09:34 το μήνυμα αφορούσε τον οικισμό Μίνωα Πεδιάδας, στις 10:02 τον Δήμο Αγίου Νικολάου και στις 11:09 τις περιοχές Μαλάδες και Φοινικιά.
Στο Ρέθυμνο εντοπίστηκε νεκρός ένας 80χρονος κτηνοτρόφος, ο οποίος αγνοούνταν από το προηγούμενο βράδυ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ηλικιωμένος είχε φύγει από το σπίτι του με προορισμό το ποιμνιοστάσιό του, καθώς ανησυχούσε ότι οι λαμαρίνες της σκεπής θα μπορούσαν να πέσουν και να προκαλέσουν τον θάνατο των ζώων του.
Κατά τη διαδρομή του, φέρεται να παρασύρθηκε από ρέμα στην περιοχή Καρίνες.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Μυλοποτάμου
Η ένταση των φαινομένων οδήγησε στην κήρυξη του Δήμου Μυλοποτάμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία.
Το σχετικό αίτημα υπέβαλε ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Γιώργος Κλάδος προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ιδιαίτερα προβλήματα καταγράφηκαν στα Ζωνιανά, τα Λιβάδια, την Αξό και το Πέραμα. Μεγάλες ποσότητες νερού, λάσπης και φερτών υλικών εισήλθαν ακόμη και μέσα σε οικισμούς, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους και καταγράφηκαν ζημιές σε υποδομές και περιουσίες.
Λόγω της κατάστασης, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες στον Δήμο Μυλοποτάμου.
Η απόφαση αφορά όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
ΕΜΥ: «Επιμένουν» έως την Κυριακή οι καταιγίδες
Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για συνέχιση των έντονων φαινομένων στην Κρήτη, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται κατά διαστήματα έως την Κυριακή. Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο, επισημαίνοντας ότι τα φαινόμενα θα παρουσιάζουν αυξομειώσεις μέχρι την εξασθένησή τους.
Ειδικότερα, σημειώνει «συνεχίζονται κατά διαστήματα στο νότιο Αιγαίο, κυρίως στην Κρήτη, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς και οι τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι στο Αιγαίο έως το απόγευμα του Σαββάτου (3/10).
Τοπικά πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο σήμερα, Πέμπτη, και έως το απόγευμα του Σαββάτου».