Thumbnail

Δύο δεκαετίες (1939-1958), τετρακόσια χρονογραφήματα. Αυτό είναι το περιεχόμενο του τόμου «Αττικά», που κυκλοφόρησε πρόσφατα με κείμενα του Κώστα Βάρναλη από τις εκδόσεις Αρχείο σε επιμέλεια του συγγραφέα Νίκου Σαραντάκου. Γιατί, όμως, «Αττικά»; Όπως λέει ο επιμελητής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Βάρναλης μιλάει στα χρονογραφήματά του για την Αθήνα του 1940, αλλά και για μιαν άλλη Αθήνα, την Αθήνα των παιδικών του χρόνων, όταν φτάνει στην πόλη από τη Βουλγαρία, το 1905: «Κάνει συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο Αθήνες, όπως κι εμείς έχουμε την ευκαιρία να συγκρίνουμε τη σημερινή Αθήνα με τις δύο δικές του». Δεν πρόκειται, ωστόσο, μόνο για την πρωτεύουσα, αλλά και για τις εξοχές της: «Ο Βάρναλης ήταν μανιώδης εκδρομέας. Ο ίδιος περπατούσε πολύ, όπως όλοι οι παλαιότεροι. Δεν το είχε τίποτε να πεταχτεί μέχρι το Μενίδι ή την Πεντέλη με τα πόδια. Στα χρονογραφήματά του αναφέρεται συχνά σε φίλους του που κατάπιναν χιλιόμετρα. Και γράφει όχι μόνο για τον Σαρωνικό, όπου παραθέριζε, για την Αίγινα, το Αγκίστρι, την Πάχη και τα Μέγαρα (εκεί διετέλεσε σχολάρχης), αλλά και για τον Ωρωπό και τον Κάλαμο».

Θα μπορούσαμε με βάση όλα τα παραπάνω να ονομάσουμε τον Βάρναλη αθηναιογράφο; «Μα, βέβαια, συνομιλεί, άλλωστε, συστηματικά με την παράδοση της αθηναιογραφίας. Τον απασχολεί οτιδήποτε έχει σχέση με την πόλη: η ιστορία της, τα κτίρια και η πολεοδομία της, η καθημερινή ζωή, οι θαλασσινές εξορμήσεις, ο καιρός, οι φοινικιές, που δεν τις χωνεύει, τα καινούργια επαγγέλματα, ακόμα κι οι γάτες και τα σκυλιά, που πλήττονται στη δεκαετία του 1950 από τη λύσσα. Κάνει επίσης πολλές παρατηρήσεις για τα πάρκα και τον Βασιλικό Κήπο. Έμενε στη Δημοχάρους, στο Κολωνάκι, και κατεβαίνοντας στο κέντρο για τις δουλειές του περνούσε από τον Κήπο επί καθημερινής βάσεως». 

Πώς ακριβώς υπηρετεί ο Βάρναλης το χρονογράφημα ως είδος; «Το χρονογράφημα είναι ο ορισμός του εφήμερου», τονίζει ο Ν. Σαραντάκος: «Στη δημοσιογραφία και στις εφημερίδες ο Βάρναλης στράφηκε μετά το 1926, όταν απομακρύνθηκε από την εκπαίδευση λόγω του μεταρρυθμιστικού πνεύματος που σηματοδότησαν τα "Μαρασλειακά". Με την πάροδο του χρόνου, εντούτοις, το πάρεργο έγινε έργο και ο Βάρναλης κατέληξε να συνταξιοδοτηθεί ως δημοσιογράφος. Οι εφημερίδες, πάντως, μοιάζει να ανέστειλαν το λογοτεχνικό του έργο. Έτσι διοχέτευσε στο χρονογράφημα τις δημιουργικές του δυνατότητες, κάτι το οποίο δίνει σήμερα σε αυτά τα κείμενα ξεχωριστή σημασία. Κι αν τα βάλουμε κάτω, θα καταλάβουμε αμέσως το γιατί: γερή φιλολογική εξάρτυση, παραθέματα από μνήμης, ενσωμάτωση ποιημάτων δικών του (δεν ήθελε να τα αποκαλύπτει) και άλλων, ευρυμάθεια».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διακοπές
Τραγωδία στους Παξούς: Δίωξη στους γονείς και τον παππού του 4χρονου κοριτσιού
Παρατείνεται η προθεσμία απολογίας της μητέρας, του πατέρα και του παππού της τετράχρονης από τους Παξούς – Ραγδαίες εξελίξεις σε μία τραγωδία που...
Τραγωδία στους Παξούς: Δίωξη στους γονείς και τον παππού του 4χρονου κοριτσιού
Κουζίνα
Ντουλάπια της κουζίνας: Πώς να εξαφανίσετε το επίμονο λίπος χωρίς χημικά και έξοδα
Ντουλάπια της κουζίνας: Το απλό κόλπο για να εξαφανιστούν τα λίπη σε χρόνο ρεκόρ με 1 βασικό υλικό
Ντουλάπια της κουζίνας: Πώς να εξαφανίσετε το επίμονο λίπος χωρίς χημικά και έξοδα
Πατάτες
Ξεχάστε τον παραδοσιακό φούρνο: Το κόλπο των σεφ για «ψητή» πατάτα σε κάτω από 10 λεπτά
Ούτε φούρνος ούτε κουζίνα: To κόλπο των σεφ για να μαγειρέψετε μια πατάτα στο φούρνο σε λιγότερο από 10 λεπτά
Ξεχάστε τον παραδοσιακό φούρνο: Το κόλπο των σεφ για «ψητή» πατάτα σε κάτω από 10 λεπτά