Λουκέτο για πάνω από 18.000 μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους αλλά και απώλεια 33.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης αναμένεται να σημειωθεί στο επόμενο εξάμηνο, όπως προκύπτει από έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ.
Την ίδια ώρα το 42% των επιχειρήσεων θεωρεί πολύ πιθανό να κλείσει το επόμενο εξάμηνο ενώ οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι παρουσιάζουν τριπλάσιο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους (αυτοαπασχολούμενοι 51,5%) σε σχέση με τις μεγαλύτερες (από 5 άτομα και πάνω, 17,7%).
Όπως αναφέρει η "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, η μείωση των επιχειρήσεων, το επόμενο εξάμηνο, θα ανέλθει στις 18.100 και θα αφορά, κυρίως, τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ, σύμφωνα με το σενάριο βάσης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, που πραγματοποίησε την έρευνα, σε συνεργασία με την εταιρεία ΜΑRC, τα πιθανά λουκέτα επιχειρήσεων που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνεπάγονται υψηλό κίνδυνο απώλειας 33.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
Από τα στοιχεία, όμως, προκύπτει και η ανάπτυξη μίας νέας εκδοχής δυϊσμού/διχοτόμησης της αγοράς, μεταξύ επιχειρήσεων που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και προσάρμοσαν τα οικονομικά τους στοιχεία σε μία δύσκολη συγκυρία, διατηρώντας χαμηλές προσδοκίες για το μέλλον και εκείνων των επιχειρήσεων που προηγήθηκαν της κρίσης, οι οποίες αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και προσαρμογής στο νέο περιβάλλον. Οι νέες επιχειρήσεις (έως πέντε έτη λειτουργίας) σημειώνουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις (23,5% των επιχειρήσεων δήλωσαν βελτίωση του τζίρου).
Πάντως, το επόμενο διάστημα, αναμένεται κορύφωση του φαινομένου της αδήλωτης επαγγελματικής δραστηριότητας ή της παράκαμψης της ελληνικής φορολογικής διοίκησης μέσα από επιχειρηματικά σχήματα, με έδρα στο εξωτερικό.
Απασχόληση-Αγορά εργασίας
«Παρά το ενθαρρυντικό φαινόμενο μικρής αποκλιμάκωσης της ανεργίας, η οποία συνεχίστηκε και στο β' τρίμηνο του 2016», η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ επικυρώνει δύο σημαντικά ευρήματα, που προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία των οργανισμών: α) «Διεύρυνση του υψηλού ποσοστού των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ουσιαστικά, για κάθε μία νέα θέση πλήρους απασχόλησης, δημιουργούνται δύο αντίστοιχες θέσεις ευέλικτης απασχόλησης (επιβεβαιώνονται από τα συγκριτικά στοιχεία α' εξαμήνων 2014-2016, Εργάνη). β) Υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με αντίστοιχες μερικής απασχόλησης.
Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές ροές απασχόλησης, δεν προβλέπεται να ενισχυθούν, καθώς η προβολή στην αναλογία προσλήψεων-απολύσεων (3:10) για το επόμενο εξάμηνο αναφέρεται ως επιδεινούμενη σε σχέση με τις αρχές του έτους. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι οι προοπτικές μείωσης της ανεργίας είναι περιορισμένες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, υπάρχει κίνδυνος απώλειας 22.500 επιπλέον θέσεων μισθωτής απασχόλησης, πέραν των όσων προκύψουν, από τα πιθανά λουκέτα, στο επόμενο εξάμηνο. Συνολικά, αναμένεται να απολεσθούν 55.500 θέσεις απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις, αν συμπεριλάβουμε και τις απώλειες που θα προκύψουν από εκείνους που θα αναστείλουν την επιχειρηματική δραστηριότητα (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι).
Ο ρυθμός αύξησης των ευέλικτων μορφών εργασίας βαίνει μειούμενος (το 33% δήλωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει περιστασιακά ώρες/ημέρες εργασίας), ωστόσο αυτό σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση έχει παγιώσει ένα καθεστώς.
Η έρευνα κλίματος επιβεβαιώνει τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην έγκαιρη καταβολή των μισθών. 4 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα έγκαιρης καταβολής μισθοδοσίας, ενώ το 28% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι έχουν μειώσει τις αποδοχές των υπαλλήλων στο προηγούμενο εξάμηνο. Επιπρόσθετα, το 28,1% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανόν να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας στο επόμενο εξάμηνο.
Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν τον οικογενειακό χαρακτήρα πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς σχεδόν το 60% δηλώνει ότι έχει στην επιχείρηση κάποιο συμβοηθούν μέλος. Πρόκειται, κατά τη ΓΣΕΒΕΕ, για ένα ζήτημα με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς αυτοί οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται για τους κινδύνους ανεργίας και γήρατος».
Οφειλές
«Από τα στοιχεία προκύπτει ότι έχει διαμορφωθεί ένα περιβάλλον υψηλής έκθεσης των επιχειρήσεων σε πάσης φύσεως οφειλές. Πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το 2016. Τούτο μεταφράζεται σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων της χώρας προς δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες, δημιουργώντας μία νέα φούσκα χρέους»όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη