Thumbnail
Χίος

Απελπισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, αφού πλήρωσαν αδρά για να έρθουν στην Ελλάδα με σκοπό να πάνε στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και έχοντας εγκλωβιστεί στη Χίο, έπεσαν στη θάλασσα, επιχειρώντας να επιστρέψουν στην Τουρκία κολυμπώντας.

Το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, τέσσερις άνθρωποι, με τη χρήση κουλούρας, επιχείρησαν να φτάσουν από τη Χίο στο Τσεσμέ. Στην προσπάθειά τους έγιναν αντιληπτοί και δύο συνεργαζόμενα ιδιωτικά σκάφη, που έχουν ενταχθεί στο τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών έρευνας και διάσωσης, τους περισυνέλεξαν.

Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη, με δύο άλλους πρόσφυγες, που επίσης επιχείρησαν να φύγουν για την Τουρκία με τον ίδιο τρόπο. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αλλοδαποί εντοπίστηκαν να κολυμπούν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από την ακτή, στην περιοχή ανοιχτά της Σούδας Χίου, όπου λειτουργεί ανοιχτή δομή φιλοξενίας. Σύμφωνα με πηγές του Λιμεναρχείου, μερικοί έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία, ενώ οι υπόλοιποι δεν άντεξαν την πολύχρονη αναμονή. Κάποιοι, δε, φοβούνται πως με την ένταξή τους στο πρόγραμμα επανεισδοχής στην Τουρκία, θα κρατούνται σε κλειστές δομές και μετά θα απελαθούν στις χώρες τους.

Χαρακτηριστικά, η Αστυνομία καταγράφει τις αιτήσεις 120 προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Η πολυήμερη αναμονή, η έλλειψη οποιασδήποτε προοπτικής και οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, κυρίως στο χώρο του hot spot της ΒΙΑΛ, οδηγούν πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες στην απόφαση της επιστροφής. Ηδη, στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου έχουν καταγραφεί 22 Αφγανοί και Σύροι, που δήλωσαν ότι επιθυμούν να επιστρέψουν, ενώ άλλοι περίπου 100, που έχουν υποβάλει ανάλογες δηλώσεις και μένουν στην ΒΙΑΛ, αναζητούνται, προκειμένου να ολοκληρωθεί και γι' αυτούς η καταγραφή. Στη συνέχεια θα υποβληθεί το σχετικό αίτημα στην Τουρκία και η Frontex θα αναλάβει την προώθησή τους με τη συνήθη διαδικασία. Αρκετές, όμως, φορές έχουν εκδηλωθεί σχετικά αιτήματα από πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά την τελευταία στιγμή κάποιοι υπαναχωρούν.

Στο κέντρο προσφύγων στη Χίο, η κατάσταση είναι ασφυκτική. Εκτός από τη γεμάτη κλειστή δομή της ΒΙΑΛ, φιλοξενούνται περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες σε δύο ανοιχτές δομές στην πόλη (Σούδα και ΔΗΠΕΘΕ), με τις δημοτικές αρχές να αναζητούν νέους χώρους για τη μεταφορά τους. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, στο hot spot της ΒΙΑΛ μένουν περί τα 1.500 άτομα, όταν η συνολική χωρητικότητα του κέντρου είναι 1.100 και μάλιστα - όταν σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε - σε συνθήκες ολιγοήμερης (έως τρεις μέρες) παραμονής. Τώρα, υπάρχουν στο χώρο της ΒΙΑΛ άνθρωποι που συμπληρώνουν πάνω από δύο μήνες παραμονής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νάξος: Αφίσα για τα Τέμπη
Μαθητές ζωγραφίζουν τον κόσμο που ονειρεύονται – Πανελλαδικές εκθέσεις από την ΕΝΕΚΕΜ
Η Τέχνη μέσα από τα μάτια των παιδιών – Εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Μύκονο και Αθήνα
Μαθητές ζωγραφίζουν τον κόσμο που ονειρεύονται – Πανελλαδικές εκθέσεις από την ΕΝΕΚΕΜ
Φοιτητές
«Αγώνας δρόμου» για φοιτητές: Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός πινάκων Ειδικής Αγωγής λόγω καθυστερήσεων
Στο «παρά πέντε» οι φοιτητές Ειδικής Αγωγής: Ζητούν επίσπευση διαδικασιών για να μη χάσουν τον διορισμό
«Αγώνας δρόμου» για φοιτητές: Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός πινάκων Ειδικής Αγωγής λόγω καθυστερήσεων