Thumbnail

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο telegraph.co.ukΗ απόδοση για το alfavita.gr έγινε από τον Γιώργο Βασιλείου.

Ο κόσμος φαίνεται λίγο λιγότερο ασφαλής αυτή την εβδομάδα. Αυτό λένε όλοι στα social media, έτσι δεν είναι; Φαίνεται λιγότερο σώος και λιγότερο ασφαλής και λιγότερο σίγουρος - εκτός, φυσικά, αν ανήκετε στο στρατόπεδο που ένιωσε την ανάγκη να επισημάνει ότι ο κόσμος σπάνια φαίνεται σώος ή ασφαλής ή βέβαιος στους ανθρώπους, ας πούμε, στη Βηρυτό, 43 εκ των οποίων ανατινάχτηκαν μια ημέρα πριν τις επιθέσεις του Παρισιού, χωρίς κανείς προφανώς να δώσει σημασία.

Ένας φίλος στο Facebook "πόσταρε" ότι η «δημοσιότητα» που περιβάλλει τα θλιβερά γεγονότα στη Γαλλία δεν πρέπει να μας αποσπά την προσοχή από το γεγονός ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν όλη την ώρα σε όλο τον κόσμο. Προφανώς δεν είχε διαβάσει κάποια από τις εκατοντάδες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, που είχαν δημοσιευτεί την ίδια ώρα για τη Βηρυτό, ή θεώρησε ότι είναι απλώς ανθρώπινο να αναστατώνεσαι για πράγματα που συμβαίνουν στην πόρτα σου.

Ένας άλλος την είχε πεί σε όλους εμάς που είχαμε βάλει την Tρικολόρ στις εικόνες προφίλ μας.

«Πραγματικά έχετε κόλλημα με τους τρομοκράτες!" Δεν ξέρω. Νόμιζα ότι ήταν περισσότερο ένδειξη  αλληλεγγύης. Αλλά, για να χρησιμοποιήσω τη συνηθισμένη διάλεκτο των νέων: τεσπά.

Όλοι έχουν δικαίωμα στη γνώμη τους - όχι μόνο οι αρθρογράφοι στις εθνικές εφημερίδες. Έτσι, αυτοί που ντρέπονταν από θλίψη μετατράπηκαν σε αυτούς που είχαν χτυπηθεί από τη θλίψη και αντίστροφα, και ήμασταν πολύ απασχολημένοι με το να διαπληκτιζόμαστε για να παρατηρήσουμε την ειρωνεία, για να καταλάβουμε ότι σε γενικές γραμμές, είμαστε όλοι για το ίδιο πράγμα: ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη.

Beirut

Ξέρετε τι νομίζω ότι αισθάνεται ο κόσμος αυτή την εβδομάδα; Λιγότερο σώος, λιγότερο ασφαλής, λιγότερο σίγουρος, αλλά πάνω απ 'όλα, πιο ηλίθιος. Και όταν λέω «ο κόσμος», αυτό που εννοώ πραγματικά είναι ο κόσμος μέσα από τα μάτια των social media. Κάθε φορά που έχω κοιτάξει το Facebook ή το Twitter, ένα μικρό μέρος του εαυτού μου έχει απελπιστεί. Γνωρίζω ότι, δεδομένου αυτών που συνέβησαν τον περασμένο μήνα - η καταστροφή ενός αεροπλάνου γεμάτο Ρώσους παραθεριστές, η βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό, η δολοφονία ανθρώπων σε μια βραδινή έξοδο στο Παρίσι, το 11χρονο κορίτσι που χρησιμοποιήθηκε ως βομβίστρια αυτοκτονίας από τη Boko Haram στη Νιγηρία - η συμπεριφορά σχετικά προνομιούχων ανθρώπων στο διαδίκτυο δεν θα πρέπει να αποτελεί αιτία ανησυχίας. (Επιτρέψτε μου να κάνω hashtag το κομμάτι firstworldproblems πριν το κάνετε εσείς). Αλλά αποτελεί. Πραγματικά αποτελεί. Αποτελεί γιατί, αν δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με μια μικρή ποσότητα πληροφοριών σε απευθείας σύνδεση, τι ελπίδες έχουμε στην πραγματική ζωή;

Πάρτε την περίεργη υπόθεση του βίντεο στην ιστοσελίδα του Channel 4 News, με οικογένειες από τη Συρία που το σκάνε από μία αεροπορική επιδρομή. Το βίντεο δημοσιεύτηκε πριν από τρεις εβδομάδες, πολύ πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά μόνο αυτή την εβδομάδα έχει κυκλοφορήσει τόσο ευρέως που έχει συγκεντρώσει πάνω από πέντε εκατομμύρια επισκέψεις - περισσότερες από κάθε κάλυψη του οργανισμού για το Παρίσι.

Πολλά από τα σχόλια κάτω από το βίντεο κατά κάποιο τρόπο εξηγούν γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν κάνει τον κόπο να κοιτάξουν την ημερομηνία που δόθηκε στη δημοσιότητα. Έχουν υποθέσει ότι δείχνει γαλλικές αεροπορικές επιδρομές στη χώρα, ή ότι το Channel 4 το έχει ανεβάσει βιαστικά για να επανορθώσει τις κατηγορίες ότι τα μέσα ενημέρωσης αγνόησαν τα δεινά του λαού της Συρίας. Αυτό συνοψίζει απλά τη σύγχρονη νοοτροπία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: μοιραστείτε τώρα για να δείξετε ότι νοιάζεστε, σκεφτείτε αργότερα.

@mohanstatsman @ProfJeffJarvis pic.twitter.com/ALjRUXrwf6

— BenHur (@gbenhur) Νοέμβριος 14, 2015

Έπειτα υπήρξε το tweet που βγήκε από τον Rurik Bradbury τις πρώτες πρωινές ώρες του πρωινού του Σαββάτου. Παρατήρησε ότι το Fox News είχε κάνει λάθος με το σκοτάδι [που[ κανονικά [υπάρχει] στον Πύργου του Άιφελ στη μία το πρωί, [θεωρώντας το] σαν ένα φόρο τιμής στα θύματα των επιθέσεων. Έτσι, δημοσίευσε μια φωτογραφία του ευδιάκριτου σημείου με τη λεζάντα «Πω πω. Σβηστά φώτα στον Πύργο του Άιφελ, για πρώτη φορά από το 1889 ». "Θα έπρεπε να είναι προφανές, με μία παύση για σκέψη, ότι τα φώτα δεν ήταν αναμένα συνεχώς από το 1889", δήλωσε ο Bradbury αργότερα σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Washington Post. "Αυτή η κλίμακα φωτισμού δεν θα ήταν βιώσιμη στα τέλη του 1800 (ο φωτισμός είχε μόλις εγκατασταθεί το 1925), στο ενδιάμεσο υπήρξαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι... "Παρόλα αυτά, σχεδόν 30.000 άνθρωποι έκαναν retweet, με άλλα 29.000 Like».

Φυσικά, αυτό μας δείχνει ότι τα social media δεν έχουν κάνει μόνο τους ανθρώπους ηλίθιους - έχουν επίσης μετατρέψει ολόκληρες οργανώσεις σε απερίσκεπτους ηλίθιους, η αντίδραση των οποίων σε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι να ανακαλύψουν την αλήθεια, αλλά να κάνουν επιτυχίες. Και αν ειδησεογραφικοί οργανισμοί, όπως το Fox, δεν μπορoύν να μπούν στον κόπο να ανακαλύψουν την πραγματικότητα, σε τί μπορεί να ελπίζουν όλοι οι άλλοι; Μικρό θαύμα το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα, το Ofcom δημοσίευσε μια έκθεση, η οποία αποκάλυψε έναν αυξανόμενο αριθμό παιδιών που πιστεύουν όλα όσα διαβάζουν στο διαδίκτυο. Το οκτώ τοις εκατό των νέων που ρωτήθηκαν είπαν ότι τώρα πάνε στο YouTube για να μάθουν τι συμβαίνει στον κόσμο, ενώ μόνο το ένα τρίτο ήταν σε θέση να προσδιορίσει προσδιορίσει τις πληρωμένες διαφημίσεις.

Keyboard with social media buttons

Ο Sir Tim Berners Lee εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό ως έναν τρόπο για να μοιράζονται πληροφορίες, αλλά τις περισσότερες φορές δεν συμμερίζεται πλέον την παραπληροφόρηση. "Φοβάμαι την ημέρα που η τεχνολογία θα ξεπεράσει την ανθρώπινη αλληλεπίδρασή μας," είναι ένα παράθεμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν που γίνεται συχνά share στο διαδίκτυο. "Ο κόσμος θα αποκτήσει μια γενιά ηλιθίων." Κατά ειρωνικό τρόπο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το είπε πραγματικά αυτό -  στην πραγματικότητα προέρχεται από μια ταινία του 1995 σχετικά με αυτόν, που ονομάζεται Σκόνη.

Αν μη τι άλλο τι μας έχουν διδάξει τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας; Δεν έχω καμιά έξυπνη απάντηση σε αυτό. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι στο ευρύτερο πλαίσιο, τα Like τα Retweet και τα Update στο Facebook δεν σημαίνουν τίποτα. Έτσι ίσως πρέπει να απενεργοποιήσουμε τα τηλέφωνά μας και τους υπολογιστές μας και να κατευθυνθούμε έξω στον πραγματικό κόσμο που ζούμε, ωστόσο μπορεί να αισθανθούμε ανασφαλείς. Θα πρέπει να πάμε και να είμαστε με αυτούς που αγαπάμε, ακόμα και αν, όπως δείχνουν τόσο συχνά τα social media, δεν το κάνουμε πάντα σαν κι αυτούς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kyriakos-pierrakakis
Πιερρακάκης: Τι έχουμε κάνει και τι σκοπεύουμε να κάνουμε -Το 2025 θα είναι έτος αλλαγών στην εκπαίδευση
Ομιλία του Κυριάκου Πιερρακάκη στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2025
Πιερρακάκης: Τι έχουμε κάνει και τι σκοπεύουμε να κάνουμε -Το 2025 θα είναι έτος αλλαγών στην εκπαίδευση