Ως έναν από τους βασικούς παράγοντες της φτώχειας χαρακτηρίζει τις μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις ο διάσημος Βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, τονίζοντας ότι η τεχνολογία ευθύνεται, εν μέρει, για την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας.
«Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή εάν ο πλούτος που προέρχεται από τις μηχανές διαμοιράζεται, αλλιώς οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανόν καταλήξουν οικτρά φτωχοί εάν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συσπειρωθούν ενάντια στην αναδιανομή του πλούτου», ανέφερε ο Χόκινγκ σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα Reddit.
«Μέχρι στιγμής, οι τάσεις φαίνεται πως κλίνουν προς την δεύτερη επιλογή, με την τεχνολογία να οδηγεί την αυξανόμενη ανισότητα», συμπλήρωσε.
Η ουσία αυτής της υπόθεσης, κατά τον Στίβεν Χοκινγκ, έγκειται στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διανομή του πλούτου μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.
Από την πλευρά τους τα επιχειρηματικά "γεράκια" έσπευσαν να απομειώσουν την ορθότητα και τη σημασία του σχολίου του Χόκινγκ. Ο Μαρκ 'Αντρισεν, επιχειρηματίας και εκπρόσωπος της Σίλικον Βάλεϊ (περιοχή στο Σαν Φρανσίσκο όπου εδρεύουν υψηλής τεχνολογίας επιχειρήσεις) υποστηρίζει μέσω ανάρτησής του ότι ο Χόκινγκ χρησιμοποιεί πεπαλαιωμένη ρητορική.
«Για εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι που ισχυρίζονταν ότι οι μηχανές συμβάλουν στη μείωση των θέσεων εργασίας φαίνονταν ανόητοι. Αλλά εγώ θα είμαι διαφορετικός», ανέφερε ο 'Αντρισεν. Συνέχισε προτείνοντας ότι κάποιος ίσως θα πρέπει να αγοράσει έναν οικονομικό οδηγό για αρχάριους στον Χόκινγκ.
Πάντως στο δημοσίευμά του το CNN επισημαίνει ότι η συζήτηση γύρω από το θέμα αποτελεί καυτή... πατάτα μεταξύ των οικονομολόγων στη Σίλικον Βάλεϊ, όπου η αύξηση του πλούτου των νέων εργαζομένων τεχνολογίας έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις μειονοτικές κοινότητες του Σαν Φρανσίσκο, οι οποίες ως επί τω πλείστον απαρτίζονται από ανθρώπους χαμηλού εισοδήματος.
Η πλειονότητα των ειδικών πάντως συντάσσεται με τη θέση του Χόκινγκ.
Στο δημοσίευμα του CNN τυπογραμμίζεται ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνολογία έχει οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου. Και αυτό, γιατί πολλές χώρες προσπαθούν να αντιγράψουν την «έννοια» της Σίλικον Βάλεϊ στις δικές τους περιοχές. Ωστόσο, ενώ η «πίτα» αυξάνεται, δεν παίρνουν όλοι μεγαλύτερο κομμάτι.
«Η δική μου ερμηνεία των δεδομένων είναι ότι η τεχνολογία αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη στην πρόσφατη αύξηση της ανισότητας. Είναι ο κύριος παράγοντας», ανέφερε στην ιστοσελίδα Technology Review ο Έρικ Μπρίντζολφσον, καθηγητής του MIT (Massachusetts Institute of Technology).
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη