Thumbnail
Η «ακτινογραφία» των ρευματικών παθήσεων

Σύμφωνα με μελέτη για τις φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις στην Ελλάδα με επικεφαλής το ρευματολόγο κ.  Αλέξανδρο Ανδριανάκο έδειξε ότι φτάνουν το 2,10% του πληθυσμού, περίπου 230.000 ασθενείς.

Όπως αναφέρει η μελέτη το 0,67% δηλαδή 73.000 ασθενείς πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ενώ, άλλη μελέτη με επικεφαλής το ρευματολόγο κ. Παναγιώτη Τρόντζα έδειξε ότι το 0,49, δηλαδή 54.000 ασθενείς πάσχουν από οροαρνητικές σπονδυλοαρθρίτιδες.

Επιπροσθέτως, η μελέτη ESORDIG για τα ρευματικά νοσήματα στη χώρα μας διαπίστωσε ότι το 27% του γενικού πληθυσμού πάσχει από κάποιο ρευματικό νόσημα.

Το 11% από οσφυαλγία, 7,9% από οστεοαρθρίτιδα κ.α.. Ενώ, τα ρευματικά νοσήματα μεταξύ όλων των νοσημάτων αποτελούν την 1η κατά σειρά αιτία χρόνιου προβλήματος υγείας σε ποσοστό 38,7%, μακροχρόνιας ανικανότητας σε ποσοστό 47,2%, βραχυχρόνιας ανικανότητας σε ποσοστό 26,2% και ιατρικών επισκέψεων σε ποσοστό 20,5%.

Επίσης τη 2η κατά σειρά αιτία για λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά 29,6% και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά 18,4%.  Σύμφωνα με τη μελέτη οι πάσχοντες με ρευματικό νόσημα περισσότεροι από τους μισούς (52,7%) παρουσίαζαν χρόνιο πρόβλημα υγείας και 1 στους 6 παρουσίαζε μακροχρόνια σωματική ανικανότητα.

Την «ακτινογραφία» των ρευματικών παθήσεων στην Ελλάδα επιχειρεί Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας στις 12 Οκτωβρίου.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία  της επιστημονικής ένωσης, οι ρευματοπαθείς ανέρχονται περίπου σε 3 εκατ. στη χώρα. Ειδικότερα, ποσοστό  13% του πληθυσμού πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, 11% από οσφυαλγία, 4,8% από αυχεναλγία, 4,5% από οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα, ενώ ένα  στα 1.000 παιδιά πάσχει από Νεανική Αρθρίτιδα.
 
Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτιολογία των ρευματικών παθήσεων παραμένει άγνωστη. Ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμονής κλπ), καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τη παθογένεση των ασθενειών, αλλά μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση ή την εξέλιξη ορισμένων από αυτά τα νοσήματα.

Κρατούν, πάντως, τα αρνητικά πρωτεία μεταξύ όλων των νοσημάτων σε ό,τι αφορά την επίπτωση στην υγεία -προκαλώντας μακροχρόνια και βραχυχρόνια σωματική ανικανότητα- αλλά και στο… πορτοφόλι κάθε ασθενή, αφού σχετίζονται με μεγάλο αριθμό ιατρικών επισκέψεων και με κατανάλωση συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
 
Οι ρευματικές παθήσεις προσβάλλουν όλες τις ηλικίες – και όχι μόνο τους ηλικιωμένους όπως λανθασμένα πιστεύεται-  και συνοδεύονται από πόνο και ανικανότητα, ενώ εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, οδηγούν σε αναπηρία και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.
Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία του μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ ένας στους δύο ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση σε Ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία, λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες. Οι δε εξειδικευμένοι ιατροί – ρευματολόγοι στο ΕΣΥ, αποτελούν είδος προς…εξαφάνιση.

Οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα στα χρόνια της κρίσης

Μια ακόμα μελέτη (HOPE) που έγινε αναφορικά με τις ρευματικές παθήσεις στην περίοδο της κρίσης διαπίστωσε ότι 1 στους 4 ασθενείς έχει πρόβλημα πρόσβασης σε ιατρό λόγω αδυναμίας εξασφάλισης ραντεβού σε δημόσιες δομές ή ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, ή λόγω αδυναμίας πληρωμής αμοιβής ιδιώτη μη-συμβεβλημένου ιατρού,  ή/και λόγω απόστασης ή αδυναμίας μετακίνησης στο ιατρείο.

Επίσης, 1 στους 2 έχει πρόβλημα πρόσβασης στα βιολογικά φάρμακα λόγω δυσχερούς πρόσβασης σε ιατρό, της απόστασης του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ ή της μη διάθεσης ή δυσκολίας εύρεσης του φαρμάκου (Νοσοκομεία ή Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Μεγαλύτερα εμπόδια εμφανίζονται σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και σε  όσους διαμένουν εκτός Αττικής.

1 στους 5 δηλώνει ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε λόγω καθυστέρησης ή ακόμη και διακοπής της λήψης της θεραπείας του.

Και 1 στους 4 ζητά από τον ιατρό του αλλαγή της θεραπείας λόγω των δυσκολιών προμήθειας της φαρμακευτικής αγωγής.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν πλέον μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική οικογένεια και είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τα ρευματικά νοσήματα, καθώς και η ενημέρωση σχετικά με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την υποστήριξη των οικείων τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

taksi
Σχολεία: Από την πίσω πόρτα έφυγαν οι τρεις που επέβαλαν προφορικά τη συγχώνευση τμημάτων σε ολοήμερα
Μετά το “μαχαίρι” που επέβαλλαν σε δύο δημοτικά σχολεία στη λειτουργία του ολοήμερου οι τρεις παράγοντες της εκπαίδευσης αποχώρησαν από την πίσω...
Σχολεία: Από την πίσω πόρτα έφυγαν οι τρεις που επέβαλαν προφορικά τη συγχώνευση τμημάτων σε ολοήμερα
πινακας
Αναπληρωτές: Με ποιους πίνακες θα προσληφθούν στα σχολεία το καλοκαίρι του 2025;
Επισημαίνουμε ότι εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για την προϋπηρεσία στα Ιδιωτικά...
Αναπληρωτές: Με ποιους πίνακες θα προσληφθούν στα σχολεία το καλοκαίρι του 2025;
mathitis_6.jpg
Στο κυνήγι των γνώσεων
Εκμάθηση περισσότερων των δύο ξένων γλωσσών, πτυχίο, μεταπτυχιακό (κάποιες φορές και παραπάνω του ενός) ,ψηφιακές δεξιότητες και η λίστα ολοένα και...
Στο κυνήγι των γνώσεων
synodos
Πρυτάνεις προς Πιερρακάκη: «Λίφτινγκ» στα παλιά κτίρια των ΑΕΙ, χρηματοδότηση, «κοινωνική ευαισθησία» στις διαγραφές φοιτητών
Σύνοδος Πρυτάνεων: Ερχεται και νέο «ξήλωμα» του νόμου Κεραμέως για τη λειτουργία των πανεπιστημίων
Πρυτάνεις προς Πιερρακάκη: «Λίφτινγκ» στα παλιά κτίρια των ΑΕΙ, χρηματοδότηση, «κοινωνική ευαισθησία» στις διαγραφές φοιτητών