Ο δεύτερος ψυχρός πόλεμος ξεκινά από τη Συρία
Γράφει ο Ριζάς Βασίλειος

Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα ενάμιση χρόνου περίπου όπου οι διεθνείς εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, θυμίζουν έντονα το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η αρχή έγινε με την κρίση της Κριμαίας τον Φεβρουάριο του 2014.Η συνέχεια δίνεται τις  τελευταίες μέρες, μετά την πρωτοβουλία του Πούτιν να ξεκινήσει βομβαρδισμούς στη Συρία, κάτι που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Αμερικής.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Ρωσία, παίρνοντας την απόφαση να ξεκινήσει βομβαρδισμούς είχε στόχο σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους τους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να δείξει την έμπρακτη στήριξή της στον Άσαντ αφενός και παράλληλα όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χάλεντ Χόντζα, υποστήριξε ότι στόχος δεν ήταν μόνο οι τζιχαντιστές του ISIS αλλά και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός. Σύμφωνα με τον Χόντζα επίσης, οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 36 αθώων  αμάχων, κατηγορώντας με αυτόν τον τρόπο τη Ρωσία για πόλεμο εναντίων όλων στη Συρία εκτός του καθεστώτος Άσαντ.

Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους, είδαν αυτή τη κίνηση της Ρωσίας με μεγάλη καχυποψία αφού τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον, πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις με σκοπό την αναχαίτιση των τζιχαντιστών. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κατηγόρησαν ευθέως τη Ρωσία για βομβαρδισμό σε στόχους όπου δεν υπάρχουν τζιχαντιστές. Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ  οι κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή θα δυναμιτίσουν το κλίμα εάν δεν ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της. Αυτός ο καταιγισμός δηλώσεων από Αμερικάνους αξιωματούχους και ΝΑΤΟ είναι ένα δείγμα της αβεβαιότητας των ΗΠΑ, σχετικά με το αν μπορούν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή(συμφέροντα ασφαλείας αλλά και οικονομικά), εφόσον μπει στο παιχνίδι μια δεύτερη μεγάλη δύναμη.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν οδηγούν σε ένα συμπέρασμα το οποίο δεν δέχεται αμφισβήτηση. Τα δύο κράτη λειτουργούν στον χώρο της Συρίας βάσει των συμφερόντων τους. Θεωρητικά συμφωνούν ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και να σταματήσουν οι φρικαλεότητες των τζιχαντιστών, από την άλλη πλευρά όμως είναι πασιφανές ότι πίσω από αυτό κρύβονται τα σχέδια που έχει η κάθε χώρα για το μέλλον της Συρίας. Δηλαδή να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή και να παίξουν ρόλο (άμεσα η έμμεσα ) στην πολιτική σκηνή της χώρας. 

Συνοπτικά το ζήτημα που έχει προκύψει από αυτή την έμμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μέσω ενός τρίτου κράτους που μαστίζεται από έναν παρατεταμένο πόλεμο έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος έγκειται  στον αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία χρησιμοποιούν τους τζιχαντιστές του ISIS  σαν μία πολύ καλή δικαιολογία για να εισβάλουν στο εσωτερικό της Συρίας ή έχουν όντως αγαθές προθέσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το ερώτημα είναι μάλλον ρητορικό και μπορεί εύκολα να απαντηθεί αν αναλογιστεί κανείς την ανοχή πού έδειξαν οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα στους βομβαρδισμούς κατά των Κούρδων ανταρτών από την Τουρκία με πρόσχημα την απειλή του ISIS.Το δεύτερο σκέλος αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και αν μέσα στο επόμενο διάστημα οι ήδη προβληματικές σχέσεις τους, θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο με αφορμή την Συρία και για το ποιος από τους δύο θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή. Οι εξελίξεις θα δώσουν την απάντηση σε ένα σήριαλ που έχει ακόμα αρκετά επεισόδια. 

Ριζάς Βασίλειος

Απόφοιτος του τμήματος  Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

ΙΚΥ: Πέθαναν τα πειραματόζωα διδακτορικού, ζητάει πίσω την υποτροφία!

Διευθυντής σχολείου μήνυσε γονέα - αρνητική για συκοφαντική δυσλειτουργία

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 27/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Επαναληπτικές Πανελλαδικές ΕΠΑΛ: Προτεινόμενες απαντήσεις στα Στοιχεία Μηχανών
Αναλυτικά οι προτεινόμενες απαντήσεις στα θέματα των Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑΛ στο μάθημα «Στοιχεία Μηχανών»
Επαναληπτικές Πανελλαδικές ΕΠΑΛ: Προτεινόμενες απαντήσεις στα Στοιχεία Μηχανών
Γυναικοκτονία-Ρόδος: «Συγγνώμη» από την οικογένεια του 40χρονου - Τι αναφέρει για τις δηλώσεις του θείου
«Συγγνώμη» ζητά η οικογένεια του γυναικοκτόνου από την οικογένεια της εκπαιδευτικού - «Κενές περιεχομένου, ημιτελείς και αφιλτράριστες» οι...
Γυναικοκτονία-Ρόδος: «Συγγνώμη» από την οικογένεια του 40χρονου - Τι αναφέρει για τις δηλώσεις του θείου