Thumbnail
Γράφει ο Ριζάς Βασίλειος

Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα ενάμιση χρόνου περίπου όπου οι διεθνείς εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, θυμίζουν έντονα το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η αρχή έγινε με την κρίση της Κριμαίας τον Φεβρουάριο του 2014.Η συνέχεια δίνεται τις  τελευταίες μέρες, μετά την πρωτοβουλία του Πούτιν να ξεκινήσει βομβαρδισμούς στη Συρία, κάτι που προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Αμερικής.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Ρωσία, παίρνοντας την απόφαση να ξεκινήσει βομβαρδισμούς είχε στόχο σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους τους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να δείξει την έμπρακτη στήριξή της στον Άσαντ αφενός και παράλληλα όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χάλεντ Χόντζα, υποστήριξε ότι στόχος δεν ήταν μόνο οι τζιχαντιστές του ISIS αλλά και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός. Σύμφωνα με τον Χόντζα επίσης, οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 36 αθώων  αμάχων, κατηγορώντας με αυτόν τον τρόπο τη Ρωσία για πόλεμο εναντίων όλων στη Συρία εκτός του καθεστώτος Άσαντ.

Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους, είδαν αυτή τη κίνηση της Ρωσίας με μεγάλη καχυποψία αφού τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον, πραγματοποιούν αεροπορικές επιθέσεις με σκοπό την αναχαίτιση των τζιχαντιστών. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ κατηγόρησαν ευθέως τη Ρωσία για βομβαρδισμό σε στόχους όπου δεν υπάρχουν τζιχαντιστές. Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ  οι κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή θα δυναμιτίσουν το κλίμα εάν δεν ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της. Αυτός ο καταιγισμός δηλώσεων από Αμερικάνους αξιωματούχους και ΝΑΤΟ είναι ένα δείγμα της αβεβαιότητας των ΗΠΑ, σχετικά με το αν μπορούν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή(συμφέροντα ασφαλείας αλλά και οικονομικά), εφόσον μπει στο παιχνίδι μια δεύτερη μεγάλη δύναμη.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν οδηγούν σε ένα συμπέρασμα το οποίο δεν δέχεται αμφισβήτηση. Τα δύο κράτη λειτουργούν στον χώρο της Συρίας βάσει των συμφερόντων τους. Θεωρητικά συμφωνούν ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και να σταματήσουν οι φρικαλεότητες των τζιχαντιστών, από την άλλη πλευρά όμως είναι πασιφανές ότι πίσω από αυτό κρύβονται τα σχέδια που έχει η κάθε χώρα για το μέλλον της Συρίας. Δηλαδή να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή και να παίξουν ρόλο (άμεσα η έμμεσα ) στην πολιτική σκηνή της χώρας. 

Συνοπτικά το ζήτημα που έχει προκύψει από αυτή την έμμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μέσω ενός τρίτου κράτους που μαστίζεται από έναν παρατεταμένο πόλεμο έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος έγκειται  στον αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία χρησιμοποιούν τους τζιχαντιστές του ISIS  σαν μία πολύ καλή δικαιολογία για να εισβάλουν στο εσωτερικό της Συρίας ή έχουν όντως αγαθές προθέσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το ερώτημα είναι μάλλον ρητορικό και μπορεί εύκολα να απαντηθεί αν αναλογιστεί κανείς την ανοχή πού έδειξαν οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα στους βομβαρδισμούς κατά των Κούρδων ανταρτών από την Τουρκία με πρόσχημα την απειλή του ISIS.Το δεύτερο σκέλος αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας και αν μέσα στο επόμενο διάστημα οι ήδη προβληματικές σχέσεις τους, θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο με αφορμή την Συρία και για το ποιος από τους δύο θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή. Οι εξελίξεις θα δώσουν την απάντηση σε ένα σήριαλ που έχει ακόμα αρκετά επεισόδια. 

Ριζάς Βασίλειος

Απόφοιτος του τμήματος  Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites tsanta
Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
«Κατά την άσκηση της γονικής μέριμνας οι γονείς καταβάλλουν προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Αν διαφωνούν, αποφασίζει το...
Τι ισχύει ως προς τις εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών όταν την επιμέλεια έχει ένας εκ των δυο γονέων
πανεπ κρητης
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Το Τμήμα ανανεώνει πλήρως και εκσυγχρονίζει το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών
Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών: Νέο Όνομα και Νέο Όραμα για Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης
Φοιτητές στο Χάρβαρντ
Χάρβαντ: Μαζική κατάληψη από φοιτητές - Το ηχηρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα (Video)
Οι φοιτητές του Χάρβαρντ αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης
Χάρβαντ: Μαζική κατάληψη από φοιτητές - Το ηχηρό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα (Video)